Sokerin määrää voi halutessaan vähentää. Liemen voi makeuttaa myös hunajalla. Mausteeksi sopivat suolan lisäksi pippurit, chilit, sinapin- ja korianterinsiemenet, neilikka, tähtianis, kanelitanko, laakerinlehti sekä tuoreet yrtit.
Perinteisesti liemi kiehautetaan ja kaadetaan raaka-aineiden päälle. Sen voi myös sekoittaa kiehauttamatta. Tai mittaa liemen ainekset kasvisten joukkoon ja ravista sekaisin mummon kurkkujen tapaan.
Pikkelöinti on nopeaa. Huokoiset kasvikset valmistuvat jo vartissa, napakammat muutamassa tunnissa. Pikkelöidyt sienet maistuvat erityisesti riistaruokien kanssa. Valitse pikkelöitäväksi esimerkiksi suppilovahveroita.
Pikkeliliemi
Yhdistä 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Lisää suola ja mausteet. Etikkaliemessä kasvikset säilyvät pidempään, koska etikan happo estää bakteerien kasvun.
3 syytä tykästyä
1) Helppo muunnella
Lientä voi varioida loputtomiin pääraaka-aineen mukaan erilaisia etikoita ja mausteita vaihtelemalla.
2) Uusia makuja
Maukas liemi antaa tutuillekin raaka-aineille uusia makuja ja ihanan rapsakan hapokasta suutuntumaa.
3) Hyödynnä jämät
Pikkelöinti pidentää raaka-aineiden säilyvyyttä. Pikkelöi siis ylimäääräiset vihannekset ja juurekset.
Kokeile tätä: etikkasienet
1 l (300 g) tuoreita suppilovahveroita
1 (100 g) punasipuli
Mausteliemi
1 dl Pirkka etikkaa
½ dl valkoviinietikkaa
2 ½ dl vettä
1 ½ dl sokeria
6 kokonaista neilikkaa
5 kokonaista maustepippuria
5 kokonaista mustapippuria
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
¾ tl suolaa
Lisäksi
½ dl tuoretta salviaa hienonnettuna
1. Puhdista sienet ja leikkaa kahtia tarvittaessa.
2. Paista sieniä kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan sellaisenaan, ilman öljyä, kunnes niistä irtoaa neste.
3. Kuori ja suikaloi punasipuli.
4. Lado sienet, sipulit ja salvia kerroksittain puhtaisiin lasipurkkeihin.
5. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi lasipurkkeihin sienten päälle.
6. Säilytä sienet jääkaapissa.