SITRUUNAMARENKITORTTU
Pohja:
- 100 g Pirkka meijerivoita
- 3 dl Pirkka puolikarkeita vehnäjauhoja
- 2 rkl Pirkka sokeria
- 1 tl Pirkka leivinjauhetta
- 1 Pirkka kananmuna
Sitruunatahna:
- 1 dl sitruunamehua, mehut 2-3 Pirkka (luomu)sitruunasta
- 1 ½ dl vettä
- kahden Pirkka (luomu)sitruunan* kuori raastettuna
- 1 ½ dl Pirkka sokeria
- 3 rkl maissitärkkelystä
- 4 keltuaista
- 50 g Pirkka voita
- 1 rkl Pirkka vaniljasokeria
Marenkikuorrute:
- 4 valkuaista
- 1 ½ dl Pirkka sokeria
1. Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi sekaan kylmä, kuutioitu voi. Lisää lopuksi keltuainen ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pyöräytä taikina palloksi, kiedo kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Painele taikina piirasvuoan (⌀ 24 cm) pohjalle ja reunoille. Painele pohjaan haarukalla reikiä, peitä pohja leivinpaperilla ja esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
3. Valmista sitruunatahna. Mittaa kaikki tahnan ainekset kattilaan vaniljasokeria ja voita lukuun ottamatta. Kuumenna seosta varovasti, samaan aikaan vispilällä kevyesti vispaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa sekaan paloiteltu voi sekä vaniljasokeri.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi ja kuohkeaksi marengiksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan vatkauksen alkuvaiheessa.
5. Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle. Lusikoi tai pursota päälle valkuaisvaahto.
6. Kypsennä torttua 180-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia, minkä jälkeen alenna uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä toiset kymmenen minuuttia tai kunnes marenki on saanut hieman väriä.