Maukkaat säilykkeet kotikonstein

Maukkaat säilykkeet kotikonstein

Säilö kesän maut talteen – purkkiin taltioitu suloinen suvitunnelma ilahduttaa varmasti kaamoksen keskellä! Kotisäilöjän vinkkilistalta löydät parhaat niksit ja makuyhdistelmät onnistuneiden etikkasäilykkeiden valmistamiseen.

1. Muista hygieenisyys!

Puhtaat välineet ovat säilönnässä enemmän kuin puoli ruokaa. Pese tölkit huolellisesti astianpesuaineella. Steriloi tölkit ja muut välineet kiehuvassa vedessä tai pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

2. Etikkaa ja sokeria

Etikkasäilöntä perustuu etikan happamuuteen sekä osittain sokerin tai hunajan säilöviin ominaisuuksiin. Huomioi säilöntäreseptissä käytetty etikka: väkiviinietikan etikkapitoisuus on viinietikoita korkeampi.

3. Laadukkaita raaka-aineita purkkiin

Valitse säilöttäväksi vain laadukkaita raaka-aineita – yksikin pilaantunut marja tai vihannes voi tuhota koko säilykkeen. Pilko vihanneksia reiluiksi paloiksi tai tee erilaisia pikkelssejä ja chutneyta. Kurkku, punajuuri, porkkana, sienet, sipulit, kurpitsat, karviaiset ja ruusunmarjat ovat esimerkkejä toimivista säilöttävistä.

4. Mausteista lisämakua

Etikkasäilykkeet saavat vaihtelua sekä mukavaa lisämakua erilaisista mausteista ja yrteistä. Kokeile pippureita, sinapinsiemeniä, kanelia, inkivääriä, neilikkaa, piparjuurta, tilliä, persiljaa sekä viinimarjanlehtiä.

5. Nopeus on valttia!

Säilykkeitä valmistaessa kannattaa toimia rivakasti, jotta ilman pieneliöt eivät ehdi saastuttaa säilöttäviä tuotteita. Valmistaudu huolella: nosta kaikki tarvittavat välineet esille ja lue ohje huolellisesti ennen aloittamista. Täytä tölkit piripintaan, jotta niihin jää mahdollisimman vähän happea. Säilytä säilykkeet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa.

6. Maukkaita makuyhdistelmiä

Etikkasäilykkeet maistuvat leivän päällä tai ruoan lisukkeena. Perinteiset valkosipulikurkut ovat kuin luotuja ruisleivän päälle. Pippureista, sinapinsiemenistä ja piparjuuresta arominsa saavat Skånen kurkut tuovat kesätuulahduksen lautaselle. Karviaismarjat saavat makua inkivääristä ja kardemummasta. Pikkusipulit upotetaan kanelilla, neilikalla, laakerinlehdillä sekä mauste- ja roseepippureilla maustettuun liemeen.

7. Kiireisen tärpit

Piristävän kirpeitä makuelämyksiä kaipaaville löytyy myös nopeita vaihtoehtoja. Isoäidin tillikurkut, eli niin sanotut ”hölskytyskurkut”, valmistuvat hetkessä. Persiljalla, pippurilla ja valkosipulilla maustetut herkkusienet sekä punaviinissä mehevöityvät sienet ja sipulit marinoituvat maistuviksi yön aikana.