Onnistuneen pihvin salaisuus

Onnistuneen pihvin salaisuus

Pihvi mielletään usein ravintolaruoaksi tai muuten vain vaikeaksi valmistaa. Pihvin paistaminen on kuitenkin hyvin helppoa, kunhan pitää mielessä muutaman tärkeän niksin.

Kaikki lähtee lihan valinnasta

Yleisimmin pihvit valmistetaan sian- tai naudanlihasta. Sianliha on nautaa rasvaisempaa ja se täytyy aina paistaa täysin kypsäksi. Sen sijaan naudanlihan voi paistaa haluamaansa kypsyyteen.

Pihvilihan tulee olla vähän sidekudosta sisältävää ja nopeasti kypsyvää lihaa, jollaisia ovat sisä- ja ulkofilee. Voit ostaa pihvit joko suojakaasuun pakattuina valmispihveinä tai pyytää K-ruokakauppasi lihamestaria leikkaamaan sinulle valmiita annospaloja – sopiva paino pihville on 100–150 grammaa. Jos vielä epäröit lihan valinnassa, kysy lihatiskiltä neuvoa, sillä ammattitaitoinen henkilökunta auttaa sinua mielellään!

Ostaessasi kokonaisen fileen, leikkaa se poikkisyin 2,5–3 sentin paksuisiksi pihveiksi.

Makua pihviin

Pihviksi sopii joko valmiiksi marinoitu tai maustamaton pihviliha. Valmiiksi marinoidut lihat helpottavat ruoanlaittoa, sillä sinun ei tarvitse itse maustaa lihaa. Sen sijaan maustamattomasta lihasta saat juuri haluamasi makuisen.

Jos päätät itse marinoida lihan, valmista marinadi esimerkiksi öljystä, soijakastikkeesta, viinietikasta ja mausteista. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja anna lihan marinoitua mielellään yön yli. Lue lisää marinoinnista ja nappaa talteen maukas marinadiresepti.

Lihan voi myös maustaa yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla, mikä onkin yksi yleisimmistä pihvin maustamistavoista.

1. Ota pihviliha ajoissa huoneenlämpöön

Ota pihvit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista, sillä kylmä pihvi jäähdyttää pannun, ja pihvistä tulee helposti kuiva, sillä kylmästä lihasta karkaavat lihasnesteet pannulle. Tarvittaessa muotoile pihvejä käsin tai lihanuijalla. Kuivaa vielä pihvien pinta talouspaperilla ennen paistamista.

2. Paista kuumalla pannulla

Kuumenna paistinpannulla voi-öljyseosta. Voi antaa pihville kauniin värin ja siitä näkee öljyä paremmin, milloin pannu on sopivan kuuma. Öljy puolestaan kestää voita paremmin kuumuutta. Pannu on tarpeeksi kuuma, kun voin kuohu on laskenut. Nosta pihvit pannulle ja paista pihvien ensimmäinen puoli nopeasti, jotta pannun kuumuus ei purista lihasnesteitä pihvin yläpinnalle. Kun pihvit ovat kauniin ruskeita, käännä ja paista ne myös toiselta puolelta kunnes haluttu kypsyysaste on saavutettu.

Naudanlihan voi paistaa joko raa'aksi, mediumiksi tai kypsäksi. Sisältä raa’aksi jätettävään pihviin otetaan vain väri erittäin kuumalla pannulla. Medium-pihvi jätetään sisältä punertavaksi, ja kypsä pihvi paistetaan puolestaan läpikypsäksi.

Muista, että sianlihasta valmistetut pihvit tulee aina paistaa täysin kypsiksi.

Jos käytit marinoimattomia pihvejä, mausta ne paiston jälkeen suolalla ja pippurilla. Nauti pihvit vaikkapa rosmariiniperunoiden ja raikkaan vihersalaatin kanssa.