K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Säilö oikein!

Säilö oikein!

Kuivaaminen, vakumointi ja mehustaminen ovat hyviä tapoja säilöä syksyn sato talteen. Mitä säilöjän on hyvä muistaa?

Kuivaaminen säilöntätapana

Kuivaaminen soveltuu marjojen, hedelmien, lihan, kalan ja erilaisten kasvien säilömiseen. Kuivatut tuotteet vievät vähän tilaa ja säilyvät pitkään, ja niitä voidaan käyttää monipuolisesti ruokien raaka-aineina tai mausteina tai syödä sellaisenaan.

Kuivattaminen kannattaa tehdä mahdollisimman matalassa lämmössä, jotta vitamiinit säilyvät. Kuivaamiseen kannattaakin siis varata reilusti aikaa. Esimerkiksi marjat kuivuvat 50 asteen lämmössä seitsemässä tunnissa ja huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Kun huolella kuivatut tuotteet liotetaan käyttöä varten, ne imevät tehokkaammin vettä ja niiden käyttöominaisuudet ruoanlaitossa ovat paremmat.

Pienimmät kuivurit sopivat lähinnä kasvien ja yrttien kuivaukseen, isompiin mahtuu suurempi määrä kuivattavaa. Kuivaus onnistuu uunissakin, jos uunissa on kuivaus- tai kiertoilmatoiminto ja lämpötilan saa säädettyä riittävän matalaksi. Lämmön tulee pysyä 50 asteen alapuolella ja uuniluukkua pidetään raollaan kuivatuksen ajan. Kuivata voi myös kuivauskaapissa, saunassa, uuninpankolla tai lattialämmitteisen asunnon lattialla. Muista huolehtia paloturvallisuudesta ja tilan puhtaudesta.

Vakumointi eli tyhjiöpakkaaminen

Kuivaamisen ohella toinen kaappitilaa säästävä säilöntätapa on vakumointi eli tyhjiöpakkaaminen. Vakumointikone poistaa vakuumimuovipussista ilman ja sulkee sen tiiviisti. Napakka paketti on heti valmis pakastettavaksi. Koska pakkauksen sisällä ei ole happea, bakteerit eivät pääse pilaamaan tuotetta eikä sen sisältämä rasva härskiinny. Tuote ei myöskään kuivu.

Kaikkia raaka-aineita voidaan vakumoida, mutta suurinta hyötyä menetelmästä on tuoreen lihan ja kalan säilömisessä. Esimerkiksi rasvaisen kalan säilyvyysaika tuplaantuu vakumoinnilla.

Mehustaminen kannattaa

Kesän ja syksyn sadon voi myös lingota mehuiksi. Mehulinko sopii pienempien raaka-ainemäärien mehustamiseen. Suuremmat erät voi teettää mehuasemalla.

Hedelmämehut säilyvät pakastettuina muutaman kuukauden, juures- ja marjamehut jopa yli vuoden. Mehun happamoitumista voi hidastaa ripauksella sokeria.

Lähde: tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura Pirkka 8/2013
Teksti Tuomas Lehtonen