Sienten säilöntä

Sienten säilöntä

Sieniä voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla ja suolaamalla. Lue vinkit sienten säilöntään, katso sienireseptit ja lähde syksyiselle sieniretkelle!

Sienten kuivaaminen

Sienten kuivaaminen sopii mainiosti korvasienten, suppilovahveron, herkkutatin, mustatorvisienen ja lampaankääpän säilöntään. Kuivaaminen säilyttää sienten maun ja useimmat ravintoaineet.

Parhaan tuloksen saat kasvikuivurilla, mutta onnistut myös kuivaamalla kiertoilmauunissa. Uunin lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Aseta uuniritilälle leivinpaperi ja sienet sen päälle. Uuniluukun voi jättää raollaan kuivaamisen ajan. Lämpimissä, puhtaissa ja kuivissa sisätilöissa voi kuivata sieniä jos ilmanvaihto on hyvä. Hyviä paikkoja kuivaamiseen ovat leivinuunin päällys, lämpöpattereiden yläpuolella tai jää- ja pakastinkaappien päällä.

Sienten pakastus

Sienten pakastaminen on vaivattomin säilöntämuoto, jossa raaka-aineiden väri, maku ja vitamiinipitoisuus yleensä säilyvät. Vihanneksia voi pakastaa sellaisenaan, mutta nopea kiehautus ennen pakastusta takaa useimmille parhaan säilyvyyden. Monille sienille ryöppäys tai omassa nesteessä kiehautus on tärkeää ennen pakastamista. Pakasta sienet sopivan kokoisissa kerta-annosrasioissa.

Sienten suolaaminen

Suolaaminen on perinteinen tapa säilöä sieniä. Suolaamiseen sopivat rouskut tai muut kiinteä- ja kovamaltoiset sienet, kuten haperot ja valmuskat. Sienten säilyvyyteen vaikuttaa säilöntäastioiden huolellinen desinfiointi. Varaa 100–150 grammaa karkeaa merisuolaa yhtä keitettyä sienikiloa varten.

  • Puhdista ja paloittele sienet.
  • Liota sieniä hetki vedessä. Kaada vesi pois. 
  • Keitä sieniä runsaassa vedessä 5–10 minuutta ja kaada vesi pois.
  • Huuhdo ja valuta sienet ja purista sienistä ylimääräinen vesi pois. 
  • Lado desinfioituun purkkiin vuorotellen suolaa ja sieniä. Älä täytä purkkia täyteen. 
  • Painele sienet tiiviisti purkkiin.
  • Aseta sienten päälle painoksi puhdas kivi suljetussa pakastuspussissa, jotta kaikki sienet pysyvät säilönnän aikana muodostuvan suolaveden alla.
  • Laita sienipurkki kylmään.  
  • Tarkasta seuraavana päivänä onko suolavettä muodostunut purkkiin tarpeeksi. Jos suolavesi ei peitä kaikkia sieniä, kiehauta litra vettä ja 1,5 dl suolaa. Jäähdytä ja kaada neste sienten päälle. Suolaveden tulee peittää kaikki sienet, muuten ne saattavat pilaantua.