Sushin ABC

Sushin ABC

Sushista monella tulee mieleen raaka kala, mutta myös muita vaihtoehtoja on olemassa. Makeja täytetään usein kurkulla, avokadolla, paprikalla tai mangolla. Nigirien päälle voidaan laittaa yhtä hyvin laittaa ankkaa, äyriäisiä kuin kalaakin. Jos raa’an kalan syönti ei houkuttele, kokeile vaikkapa savulohta. Susheissa voidaan käyttää myös riistaa ja sieniä. Tuoretta kalaa käytettäessä tärkeintä on todellakin tuoreus ja vaihtoehtoja on lukuisia, kuten lohi, siika tai jopa silakka.

Japanilaiset arvostavat tuoreiden raaka-aineiden makua ja rakennetta. Siksi he kypsentävät ainekset mahdollisimman kevyesti. Yleisemmät sushin muodot ovat juuri  merilevämattoon kääritty maki tai pienen leivoksen kokoinen riisipallo ja päälle asetettava pääraaka-aine, jota siis kutsutaan nigiriksi.

Näin sen teet

Sushien valmistus ei ole vaikeaa ja sushin valmistaminen porukalla on mainio tapa viettää iltaa. Ennen sushin valmistamista tulee keittää riisi valmiiksi. Riisin keittäminen on oma taiteenlajinsa, sillä ensin riisi liotetaan ja valutetaan, sitten keitetään ja haudutetaan.

Riisin valmistus

  1. Liota ja huuhtele 4 dl riisiä kylmällä vedellä niin kauan, että vesi on kirkasta. Näin riisistä on irronnut ylimääräinen tärkkelys ja saat riisistä sopivan irtonaista. Pane riisi syvään kattilaan ja lisää 4,5 dl vettä. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 minuuttia ja laita kansi päälle.
  2. Kuumenna lieden suurimmalla teholla, kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 minuuttia. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 minuuttia.
  3. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon. Mausta riisi valmiilla riisiviinietikalla, johon on lisätty sokeria ja suolaa. Jäähdytä riisi. Vältä voimakasta sekoittamista, jotta riisinjyvät pysyvät kokonaisina.

Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi. Suojaa riisi kuivumiselta esimerkiksi kostean keittiöpyyhkeen avulla. Riisin jäähtyessä on hyvä pilkkoa valmiiksi tarvittavat raaka-aineet. Makien sisälle pilkotaan täytteistä ohuita, pitkiä siivuja, kun taas nigirien päällisen tulee olla mitaltaan noin 1,5 x 3,0 cm.

Sushiateria

Ja sitten syömään

Varaa jokaiselle syöjälle syömäpuikot ja pienet astiat, joihin kaadetaan soijaa. Tarjolle sushipalojen lisäksi laitetaan soijaa, wasabia ja säilöttyä inkivääriä. Soijan on hyvä olla vähäsuolaista, jotta kokonaisuus ei ole liian suolainen. Jokainen ruokailija kaataa hieman soijaa oman astiansa pohjalle ja maustaa sitä halutessaan wasabilla. Koska wasabitahna on hyvinkin vahvaa, kannattaa tottumattomien aloittaa wasabin maistelu varovaisesti. Tarkoitus ei ole, että sushia syödessä kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Voit syödä sushipalat puikoilla, mutta myös sormin tai haarukalla, mikäli et ole tottunut puikkojen käyttäjä. Sushipaloja kastetaan soijakastikkeeseen, nigiri on tarkoitus kastaa niin, että vain pintaosa koskee soijaan. Tämä taito vaatii aluksi opettelua. Inkivääriä nautitaan suupalojen välissä. Inkiväätilastujen tarkoituksena on raikastaa suuta ja tasata makuja eri sushipalojen välillä.

Kokeile myös näitä!

Jos makit ja nigirit ovat sinulle jo tuttuja, perehdy ihmeessä syvemmälle sushin saloihin:

Uramakit ovat inside out -makeja, joiden valmistukseen tarvitset muovikelmua ja seesaminsiemeniä normaalien makin raaka-aineiden lisäksi.

Temakit ovat isomman kokoisia noriin käärittyjä rullia, malliltaan ne muistuttavat tuuttia.

Gunkan makit ovat kuin matalia nigireitä norinauhaan kietaistuna esim. mädin ollessa pääraaka-aine riisin päällä.

Helpot vinkit sushin valmistukseen