Kaikki mukana kyydissä

Kaikki mukana kyydissä

Päivitetty 7.11.2023

Parempaa ja tasa-arvoisempaa liikennekulttuuria kaikille meille, kaikille teille

Neste K:n kyselytutkimuksen mukaan monet 18–25 -vuotiaat nuoret aikuiset purkavat negatiivisia tunteitaan auton ratissa. Tämä vaikuttaa suoraan liikenne- ja ajoturvallisuteen. Ratissa koetaan myös yllytystä ja paineita, jotka korostuvat erityisesti nuorilla miehillä.

Jäbät ja Tunteet -podcastin hostit lähtivät ajelulle kuvaajan, dj:n, podcastaajan ja monitoimivaikuttajan Veeti Ossin kanssa puhumaan miehisyydestä, autoilusta, tunteista ja henkisestä kehityksestä. Keskustelu osoittaa, että tunteita voi käsitellä ratin takana kavereiden kanssa myös tällä tavalla – aidosti ja rakentavasti.

Kuuntele podcast: Jäbät ja Tunteet #46

Tutkimus: Tunteet vaikuttavat nuorten ajotyyliin paljon

Neste K toteutti toukokuussa 2023 kyselytutkimuksen 18–25 -vuotiaiden nuorten ajokäyttäytymisestä. Tutkimus keskittyi erityisesti siihen, miten erilaiset tunteet ja tilanteet ratin takana ovat sidoksissa toisiinsa.

73 % nuorista aikuisista ajelee huvikseen
73 % tutkimukseen vastanneista kertoo yhdessä kavereiden kanssa ajamisen olevan tärkeä sosiaalinen ajanviettotapa. Yleisesti ajamiseen yhdistetään hyvin positiivisia tunnetiloja. 38 % sanoo yleisimmäksi tunteeksi ilon ja 29 prosenttia sanoo nauttivansa vapauden tunteesta.

69 % tunnistaa ajavansa autolla eri tavalla yksin tai perheen kanssa kuin kavereiden seurassa. Suuri osa vastaajista kertoo ajavansa kaverit kyydissä kovempaa, mutta toisaalta tunnistaa myös ajavansa rennommin yksin tai kavereiden seurassa kuin silloin jos kyydissä on perheenjäseniä.

51 % nuorista aikuisista on pelännyt kaverinsa kyydissä
Suuri osa vastaajista kertoo kohdanneensa myös hankalia tunteita. 51 % on pelännyt kaverinsa kyydissä. 41 % kertoo, että on pyytänyt kuskia muuttamaan ajotyyliään. Joka kolmas on puuttunut kuskin ajotyyliin vitsin varjolla. 35 % on ollut itse tilanteessa, jossa kyydissä olevat ovat yllyttäneet ajamaan kovempaa tai haastaneet muilla tavoin.

Yli 70 % vastaa kaahailleensa itse joskus tai usein. Yleisimpiä syitä kaahailuun olivat huvittelu (37 %), kiire (16 %) ja negatiivisten tunteiden purkaminen (11 %). Toisaalta 47 prosenttia nuorista kertoo, että uutisointi nuorten liikenneonnettomuuksista on vaikuttanut omaan ajotyyliin.

12 % nuorista aikuisista on purkanut kaahailemalla negatiivisia tunteita
Oman mielialan ja tunteiden tunnistaminen rattiin hypätessä on tärkeä osa ajotaitoja. Kiihtynyt, järkyttynyt, epätoivoinen tai muulla tavalla negatiivisesti virittynyt olotila voi vaikuttaa omaan ajokuntoon yhtä lailla kuin päihtymys, sairaus tai väsymys.

Kiihtyneessä mielentilassa riskien arviointi ei toimi optimaalisella tavalla. Huomiokyvyn tilapäinen rajoittuminen vaikeuttaa liikenteen vaihteleviin tilanteisiin reagoimista.

Kun oma mielentila on selkeä ja rauhallinen, ei kyydissä olevien yllytys, äkillinen liikennetilanne tai huvikseen näyttämisen halu myöskään provosoi ottamaan riskejä, joita ei muutenkaan ottaisi.

Kaikki kyydissä on Neste K:n vastuullisuusviestinnän kampanja, joka rakentaa parempaa, tasa-arvoisempaa ja turvallisempaa liikennekulttuuria kaikille meille, kaikille teille. Kampanjassa nostamme esiin ilmiöitä ja puheenaiheita eri tiellä liikkujien näkökulmasta. Neste K haluaa olla mukana rakentamassa eteenpäin menevää yhteiskuntaa, jossa jokaisella on paikka, ja jossa kaikki pysyvät kyydissä.