Marit Mertsalmi on nainen liikenneaseman ratissa

Marit Mertsalmi on nainen liikenneaseman ratissa

Päivitetty 5.9.2019

5.9. vietetään yrittäjän päivää! Lue Jyvässeudun vuoden yrittäjän, Neste K Kirrin kauppiaan Maritin, innostava tarina yrittäjyydestä.

__Neste K Kirrin kauppiasyrittäjä pitää aseman väkeä toisena perheenään ja empatiaa yhtenä johtajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Hän rohkaisee naisia tarttumaan rohkeasti yrityksen ohjaimiin. __

-Olen aina tykännyt ajamisesta. Olen ainoa tytär ja isäni oli automies, joka suhtautui asioihin mutkattomasti. Oli itsestään selvää, että naiset pystyvät samoihin hommiin kuin miehet. Jo pikkutyttönä ajoin pihassa erilaisia kulkupelejä, joten osasin ajaa jo ennen autokouluun menoa, kertoo Marit Mertsalmi.

Auto ei ole ainoa asia, jonka ratissa Mertsalmi viihtyy. Hän on ohjastanut Jyväskylän Palokassa sijaitsevaa Neste K Kirrin liikenneasemaa vuodesta 2011. K‐kauppiasvalmennuksen, yrittäjän ammattitutkinnon sekä yritysjohtajan erikoisammattitutkinnon suorittaneen kauppiaan tavoite on kehittää asema yhdeksi Suomen parhaista.

Yrittäjyyteen intohimoisesti suhtautuvan naisen työn tulokset eivät ole jääneet huomaamatta: Vuonna 2017 Neste K Kirri palkittiin koko ketjun parhaasta ravintolasta, 2019 Mertsalmi itse valittiin Jyvässeudun vuoden yrittäjäksi.

Empatia ja herkkyys ovat vahvuuksia

Vaikka Marit Mertsalmi on nainen yrityksensä ratissa, hän korostaa, että aseman pyörittäminen on tiimityötä. Työntekijät ovat hänelle kuin toinen perhe. Yrittäjän tulee pystyä luottamaan työntekijöihin ja delegoimaan asioita.

Kaikilla yrittäjillä ei ole henkilöstöä, jolle delegoida. Yksinyrittäjyys on Suomessa tyypillisin yritysmuoto, naisilla se on keskimääräistäkin yleisempää. Kaikista yrittäjistä naisia on Suomessa noin kolmannes. Luku ei ole juuri muuttunut 10 vuoden aikana.

Yksinyrittäjyys on yhtä arvokasta kuin muukin yrittäminen, mutta se voi olla haaste yritystoiminnan kehittämiselle, toteaa Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando.

–Naisyrittäjyydessä on valtava potentiaali työllisyyden ja talouden  kasvattamiseen. Myös naisjohtajuuden vahvistaminen osana yritystoiminnan kasvua on tärkeää. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on usein suurin kynnys, hän toteaa.

Marit Mertsalmi näkee, että sukupuolella ei ole yrittäjyydessä merkitystä. Tosin epäilyjen sijaan naiset voisivat hänen mielestään luottaa enemmän itseensä ja kykyihinsä johtajina.

–Esimerkiksi herkkyys kuunnella ihmisiä on etu. Johtamisessa tärkeimpiä  ominaisuuksia ovat empatia ja kyky nähdä toisten vahvuudet. Näiden merkitystä ei aina tunnisteta. Lisäksi vaaditaan aktiivista otetta, organisointikykyä, joustavuutta sekä paineensietoa.

Jyväskylässä jyllää naisenergia

Paitsi laadukkaasta ruoasta ja tuotevalikoimasta, Kirrin Neste K on tunnettu toisestakin seikasta. Asemalla nimittäin riittää naisenergiaa muutenkin kuin kauppiaan osalta: 14 työntekijästä 13 on naisia. Onko tämä ollut tietoinen ratkaisu?
–Tätä on ennenkin kysytty, mutta ei ole! Kyseessä on ihan sattuma, Marit  Mertsalmi nauraa.

–Minulla on ollut loistavia työntekijöitä. Kun on ilmennyt tarvetta  lisäkäsille, he ovat suositelleet reippaita ihmisiä omista verkostoistaan. He ovat sitten sattuneet olemaan naisia. Vaatimus se ei suinkaan ole –asenne ja teot ratkaisevat.

Kaikilta Neste K Kirrin asiakaspalvelijoilta löytyy taitoa auttaa asiakkaita öljyihin, tuulilasinpyyhkimiin, rengaspaineisiin ja tankkaukseen liittyvissä asioissa.

–Joskus asiakas saattaa kysyä, onko paikalla miestä. Vastaamme ystävällisesti  ettei ole, mutta voisinko minä auttaa. Miehet ovat positiivisesti yllättyneitä. Naiset usein nolostelevat, että pitäisi heidän itsekin nämä osata. Se on kuitenkin turhaa – olemme täällä auttamassa kaikkia asiakkaitamme.

__Aina monta rautaa tulessa __

Asemayrittäjän päivä alkaa varhain. Marit aloittaa työpäivänsä tavallisesti aamukuudelta tai jopa viideltä. Ensimmäinen tunti menee toimistotöissä ja sähköposteissa, loppupäivä koostuu muun muassa asiakaspalvelusta, tilausten teosta, ongelmanratkaisusta ja kokonaisuuden pyörittämisestä.

–Rakastan sitä, että jatkuvasti on monta rautaa tulessa. Asiakaskunta on  todella laaja, samoin aseman palveluvalikoima. Yrittäjänä fokus on pystyttävä jakamaan moneen suuntaan. Päivittäisten asioiden lisäksi on ehdittävä kehittää toimintaa, remontoida tiloja, pysyä mukana mitä maailmalla tapahtuu, ideoida, investoida uuteen…

Marit kokee, että Neste K -kauppiaana saa tehdä itsenäistä työtä, hyvän konseptin ja vahva ketjun tuen avulla. Aikaansaava nainen kuulostaa siltä, kuin hän olisi syntynyt yrittäjäksi. Onko näin?

–Vanhempani olivat yrittäjiä. Nuorena ajattelin että itse en ryhdy siihen ikinä – kunnes sitten ryhdyin. Tämä taitaa olla se tavallinen yrittäjäperheen lapsen tarina, Marit nauraa.

Jutun on kirjoittanut Annika Kosonen.

Monen Neste K -aseman ratissa on nainen, tarkalleen ottaen kolmanneksen asemien kauppiaista. Myös merkittävä osa työntekijöistämme sekä asiakkaistamme on naisia. Ratissa oleminen kuvastaa meille vahvuutta, rohkeutta ja voimaa – siksi haluamme liittää samat mielikuvat sanapariin #nainenratissa. Tämän ajatuksen pohjalta muodostui myös Nainen ratissa -kampanja. Lue lisää kampanjasta osoitteessa nainenratissa.fi.