Lammas uunissa – vinkit pääsiäislampaan valmistukseen

Lammas uunissa – vinkit pääsiäislampaan valmistukseen

Suunnitteletko pääsiäisaterialle muhevaa lammaspaistia? Lammas on pääsiäisen perinteinen pääruoka, jonka valmistukseen kannattaa panostaa! Poimi talteen viime hetken paistoniksit ja herkuttele pääsiäispöydässä maukkaalla lammaspaistilla.

1) Nosta liha huoneenlämpöön

Varaa pakastetun lammaspaistin sulattamiseen jääkaapissa 1-2 vuorokautta paistin koosta riippuen. Muista nostaa liha huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen kypsentämistä. Leikkaa lihasta kalvot ja enimmät rasvat pois.

2) Marinoi huolella

Jotta paisti ehtii maustua, marinoi sitä muovipussissa vähintään yön yli ja kääntele muutaman kerran marinoitumisen aikana. Sekoita marinadi haluamistasi mausteista. Perinteisesti lampaan marinadiin käytetään valkosipulia ja yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia, minttua tai salviaa. Lisää marinadiin viinietikkaa tai esimerkiksi sitruunamehua, sillä hapan mureuttaa lihaa. Öljy taas auttaa mausteita imeytymään. Lampaalle sopii esimerkiksi lihaa mureuttava sitruunamarinadi tai perinteinen rosmariinista ja valkosipulista tehty marinadi.

3) Kypsennä miedossa lämpötilassa

Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan, mutta varo osumasta luuhun, jos lampaanpaistisi on luullinen. Nosta lammas paistopussiin, sulje se ja leikkaa yhteen kulmaan ilma-aukko. Kypsennä meheväksi 125 asteessa. Kun sisälämpö saavuttaa 65 astetta, paisti on mehevää ja vielä aavistuksen punertavaa. 75-asteinen paisti on täysin kypsää. Paistoaika vaihtelee paistin koon ja muodon mukaan. Varaa kypsennysaikaa noin 1 1/2 tuntia kiloa kohti. Voit valella paistia paistamisen aikana esimerkiksi kahvi-kerma-hunajaseoksella. 

4) Leikkaa poikkisyin

Avaa paistopussi ja ota paistoliemi talteen. Peitä lammas foliolla ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Leikkaa paisti poikkisyin viipaleiksi.

5) Valmista paistoliemestä kastike

Perinteinen kastike syntyy, kun suurustat siivilöidyn paistoliemen tummalla suurusteella ja viimeistelet sen kermalla ja minttuhyytelöllä.

Lampaanpaisti sopii erinomaisesti myös pataruokiin, esimerkiksi perinteiseen lammaspataan tai aprikooseista makeutta saavaan aprikoosi-lammastagineen. Kokeile lampaanpaistia myös nyhtölampaan valmistukseen.

Lampaanviulu (680x300) Kuvassa: Lampaanviulu

Raaka-aineet lampaan valmistukseen kätevästi myös verkkokaupasta!