Pääsiäisen makeat leivät

Pääsiäisen makeat leivät

Päivitetty 14.3.2018

Pääsiäisleivät ovat suosittuja eri puolella Eurooppaa. Pääsiäisleivän ja pullan ero on yleensä hiuksen hieno.

Pääsiäisleipä on mausteinen ja makea

Suomalaisille tutuin pääsiäisleipä lienee mausteinen, joululimppua muistuttava, pääsiäislimppu. Leipä ei kuitenkaan loista pääsiäispöydässämme parrasvaloissa, kuten monessa muussa Euroopan maassa. Varsinkin itäisessä Euroopassa on pääsiäiseksi tapana leipoa mausteista ja makeaa leipää. Leipätaikinassa ei säästellä sokerin, voin ja mausteiden määrissä. Suomalaisittain eurooppalaiset pääsiäisleivät muistuttavatkin ennemmin pullaa kuin leipää. Pääsiäisleivät maustetaan useimmiten aniksella, fenkolilla, kardemummalla tai appelsiininkuorella.

Venäläinen kulitsa nautitaan pashan kera

Sahramilla kullankeltaiseksi värjätyn kulitsan juuret ovat Venäjän ortodoksisessa pääsiäisperinteessä. Kulitsassa on runsaasti sokeria, munia ja rasvaa – eli raaka-aineita, joita ei paaston aikana ole soveliasta nauttia. Leivän päälle muotoillut kirjaimet XB tulevat sanoista Hristos voskrese, Kristus nousi kuolleista. Ortodoksit vievät pääsiäisleipänsä myös pääsiäisyön jumalanpalvelukseen siunattavaksi ja nauttivat leivän pääsiäisaterian päätteeksi pashan kanssa.

Kreikkalainen tsoureki koristellaan punaisilla munilla

Kreikkalaisten versio pääsiäisleivästä muistuttaa maultaan venäläisten kulitsaa. Kreikkalaiset koristelevat oman pääsiäisleipänsä, tsourekin, kolmella keitetyllä ja punaiseksi värjätyllä kananmunalla. Punaiset munat kuvaavat pääsiäisen kärsimyksiä.

Sinua saattaisi kiinnostaa