Pääsiäisen ruokaperinteitä

Pääsiäisen ruokaperinteitä

Lammasta, karitsaa, pashaa ja mämmiä. Pääsiäisestä on muodostunut yksi vuoden tärkeimmistä juhlista ja ruokasesongeista.         

Paasto

Paasto on kristilliseen kirkkoon liittyvä ajanjakso, jonka aikana perinteen mukaan pidättäydytään tietyistä ruoista ja nautinnoista. Kirkon mukaan se on kristillinen harjoitus omaa itsekkyyttä vastaan. Pääsiäistä edeltävä paastonaika kestää 40 päivää, kuten paaston esikuvana pidetty Kristuksen autiomaapaasto.

Pasha

Pasha on rahkamainen jälkiruoka, joka liittyy tyypillisesti ortodoksisen kirkon pääsiäisperinteisiin. Sana pasha tarkoittaa venäjäksi pääsiäistä ja se juontaa juurensa alun perin hepreankielisestä sanasta pesah. Pesah on juutalaisten juhla, josta kristillinen pääsiäinen on saanut alkunsa. Alun perin herkku syntyi, kun paaston aikana kaappeihin jääneet käyttämättömät maitotuotteet piti saada hyödynnetyksi. Moderni versio pashasta tehdään vegaanisena.

Kulitsa

Pyöreä leivonnainen on myös olennainen osa ortodoksista pääsiäistä. Kulitsa valmistetaan hiivataikinasta ja sen pinnalle muotoillaan taikinasta kirjaimet XB, jotka tarkoittavat ”Kristus on ylösnoussut”. Vehnänen kuorrutetaan usein sokerikuorrutteella ja nautitaan pashan kanssa.

Mämmi

Mämmi kuuluu ehdottomasti pääsiäisen jälkiruokiin pashan ohella. Mämmi on imellettyä puuroa, joka valmistetaan pääosin vedestä, ruismaltaasta ja ruisjauhosta. Se maustetaan yleensä suolalla, pomeranssikuorella ja hillotulla appelsiininkuorella. Jossain resepteissä mukaan lorautetaan myös vähän siirappia. Suomalaista perinneruokaa mämmiä voi valmistaa myös itse.

Mämmin ystävä hyödyntää sesonkiherkkua myös muissa jälkkäreissä tai leivonnaisissa. Kokeile esimerkiksi mämmimudcakea tai mämmikakkua. Mämmistä on tehty myös koko joukko uusia tuotteita. Mämmitestistä löytyy arviot niin mämmijäätelöstä, mämmi-kaakaovanukkaasta kuin perusmämmeistäkin.

Tietävätkö ulkomaalaiset ystäväsi mitä kansallisaarteemme mämmi on? Näin kerrot, mämmi in english >>

Lampaanviulu

Useimmille lampaanviulu kuuluu puhtaasti pääsiäispöydän juhlallisuuksiin. Lampaalla on pääsiäisenä kuitenkin muitakin merkityksiä. Lammas symboloi muun muassa Jeesuksen ja opetuslasten viimeistä yhteistä ateriaa ja se toimii myös vertauskuvana Kristuksen kärsimyksille ja uhrautumiselle. Nykyisin pääsiäispöytään katetaan myös muita lammasherkkuja, esimerkiksi kartisanpotkaa tai karitsan paahtopaistia.

Pääsiäismunat

Suklaamunat yllätyksineen ja munien piilottaminen kuuluvat monen pääsiäisperinteisiin. Munia tarjotaan paljon myös pääsiäispöydässä. Tämän perinteen takana on käytännölliset syyt. Katoliset kieltäytyvät eläinkunnan tuotteista pääsiäistä edeltävän paaston aikana. Munia jäi yli, joten ne piti käyttää pääsiäisenä ennen kuin ne pilaantuivat.

Töhnämuna - uusin villitys

Kreemitäytteiset suklaamunat, kansankielellä töhnämunat tai töhnikset, ovat nousseet pääsiäisen hittituotteeksi. Töhnämunia myydään pahvisissa kennoissa ja suklaamunan sisältämä kreemi nautiskellaan lusikalla. Innokkaimmat töhnämunailijat valmistavat munat itse ja variaatioita suklaamunien sisältämästä tahnasta onkin lukuisia. Kokeile esimerkiksi vaniljarahkatäytteellä, tikkarin muotoon jäädytettyjä tai oreo-keksimurulla höystettyjä töhnämunia. Twix-suklaapatukan ystävä täyttää munansa patukan makuisella tahnalla.

Pääsiäismenuun

Sinua saattaisi kiinnostaa