Pääsiäinen
Perinteinen pääsiäismenu

Perinteinen pääsiäismenu

Perinteisen pääsiäisaterian juuret ulottuvat Suomessa pitkälle. Suomalaisessa talonpoikaisyhteiskunnassa pääsiäinen oli luonteeltaan hartaan uskonnollinen juhla, jota juhlittiin perinteisin menoin. Osaatko valmistaa perinteiset pääsiäisruoat?

Alkuruoka: Parsakeitto ja rahkasämpylät

Parsan sesonki on lyhyt, mutta ajoittuu juuri sopivasti pääsiäiseen. Ihana keväinen parsakeitto sopii juhlavaksi alkuruoaksi.

Osa pääsiäisperinteistä on peräisin katolisesta uskonnosta, jossa pääsiäispaaston aikana ei käytetty kananmunia eikä maitoa, jolloin niitä kertyi varastoihin. Säilytystä varten hapatetusta maidosta valmistettiin rahkaa, jota puolestaan käytettiin erilaisten pääsiäisherkkujen, kuten sämpylöiden, valmistukseen.

Pääruoka: Lampaanviulu

Lammaspaisti on kuulunut maailmalla pääsiäisateriaan jo 600-luvulta lähtien. Karitsan viulu (voit käyttää myös paistia) vaatii pitkän sulatuksen ja kypsytyksen, mutta on vaivan arvoinen!

Lisäkkeeksi:

Jälkiruoka: Mämmi

Suomalaisten perinteinen pääsiäisen jälkiruoka on tietenkin mämmi! Nykyisin sitä tehdään melko harvoin kotona; jospa kuitenkin kokeilisit itsetehdyn mämmin reseptiämme?

Viinisuositus: Coto de Imaz Gran Reserva

Lammasviinin valinnassa suunnataan tuhteihin punaviineihin. Täyteläiset ja tammikypsytetyt punaviinit ovat hyvä valinta, kuten Coto de Imaz Gran Reserva Espanjasta.

Tämä kehittynyt ja moniulotteinen punaviini on Riojan kuuluisan El Coton käsialaa. Viini palkittiin taannoin 97 pisteellä arvostetussa Decanter 2019 -kilpailussa!

Hinta: 25,98€/0.75l

kuvitus el-coto-de-rioja-coto-de-imaz-gran-reserva