K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Pala kakkua: Hillasuolla

Pala kakkua: Hillasuolla

Hilla, lakka, suomuurain… Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös lakalla.

Marjojen kuningattarena pidetystä lakasta ollaan montaa mieltä ja maku jakaa mielipiteet kahtia. Onko se maku vai ne siemenet, mistä ei pidetä? Tiedä häntä, mutta sen voin sanoa, että lakka jakaa meilläkin mielipiteet. Voit arvata, että miesväki ei ymmärrä tuon kultaisen marjan arvoa, onneksi voin tälläkin kertaa sanoa, että saanpa syödä nuo arvokkaat marjat ihan itse.

Perinteisesti lakkoja syödään sellaisenaan esim. jäätelön tai hiukan terveellisemmin puuron kanssa. Lakkahillo on jo paljon monikäyttöisempi ja sitä riittänee läpi vuoden. Lakkoja voi pakastaa ja näin nauttia tuoreen veroisesta mausta seuraavaan kesään asti.

Yksi maukkaimmista jälkiruoista on leipäjuusto lakoilla/lakkahillolla tai uunissa kypsennettävät leipäjuustosydämet lakkahillolla. Jokunen vuosi sitten suosikkijälkiruokana meillä oli lakkajäädyke, johon tuli myös Omar-karkkeja rouhittuna – ai että oli hyvää. Jäädyke oli oikein helppo tehdä vaahdotetusta vanilliinikastikkeesta, johon sekoitettiin lakkoja ja rouhittuja Omar-karkkeja. Sitten vaan seos pakkaseen jäätymään. Voit kokeilla samantapaista K-Ruoan reseptiä lakkaparfee.

Tuurasin hedelmä-ja vihannesosastolla kesälomia ja huomasin tilauskirjasta, että lakkoja saa jo. Pitihän minun niitä tilata, sillä sesongissa pitää olla aina heti mukana. Niinpä ajattelin leipoa lakkapiirakkaa. Täytteeseen laitoin vaihteeksi mascarpone-juustoa, se on juuri sopivan täyteläistä hienoon hillapiirakkaan.

Tällainen piirakka siitä tuli:

Hillapiirakka (lakkapiirakka) (10:lle)

hillasuolla kuvitus2

Pohja:
75 g Pirkka leivontamargariinia
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 prk (250 g) Pirkka mascarpone -juustoa
½ dl kermaa
2 kananmunaa
¾ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Täytteen päälle:
200 g lakkoja

Vaahdota margariini ja sokeri pohjaa varten. Vatkaa kananmuna joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halk. 23 cm) pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada pohjan päälle. Lusikoi lakat täytteen päälle. Paista piirakkaa +175 asteessa noin 35 minuuttia.

P.S. Herkullinen ja erittäin kauniin värinen piirakkahan siitä syntyi.

Hillan himoista omenan saloihin…