Pirkka
Klassisen kauniit Pirkka joulutähdet kasvavat Ylitalon puutarhalla

Klassisen kauniit Pirkka joulutähdet kasvavat Ylitalon puutarhalla

Arvo Ylitalon puutarhalla on pitkä historia Oripään kunnassa Varsinais-Suomessa.

Arvo Ylitalo pyörittää kasvihuonetta Oripään kunnassa Varsinais-Suomessa. Ylitalon Kauppapuutarha on Suomen suurin ruukkukasvien tuottaja ja ollut toiminnassa jo lähes 40 vuotta. Siellä kasvatetaan myös suomalaisia Pirkka joulutähtiä. ”Olin kiinnostunut jo pienestä pitäen kaikista luonnonilmiöistä, ja olihan minussa sen lisäksi tiettyä yrittäjähenkisyyttä," tuottaja summaa ammatinvalintaansa.

Ympäristöstä huolehtiminen on tärkeää

Luonnosta elantonsa saava puutarhuri Arvo Ylitalo haluaa pitää huolen, että hänen kasvihuoneistaan aiheutuu ympäristölle mahdollisimman vähän häiriötä. ”Meillä on alusta asti ollut käytössä suljettu kastelujärjestelmä eli mitään lannoitteita ei pääse luontoon, vaan kaikki kasteluvesi kierrätetään”, Ylitalo kertoo. Erityisen tärkeää huolellisuus on siksi, että Oripää on rikasta pohjavesialuetta. ”Joka tapauksessa samoin olisimme toimineet missä tahansa muuallakin”, Ylitalo tarkentaa.

Yrittäjähenkisyys näkyi jo lapsena

Arvo Ylitalon ensikosketus yrittämiseen tapahtui jo 6-vuotiaana hänen syntymäkaupungissaan Taivalkoskella. Ylitalo kiersi hiihtäen lähitaloja kaupaten joulukortteja. Hieman myöhemmin Ylitalo osallistui 4H-kerhon kautta metsäpuutaimien jatkokasvatukseen. Nykyisen kaltaisen puutarhatoiminnan voidaan katsoa alkaneen jo 12-vuoden iässä, kun nuori yrittäjänalku alkoi myydä itse kasvattamiaan orvokkeja. ”Jostain satuin lukemaan, että myös pohjoisessa voidaan kasvattaa orvokkeja kohopenkeissä”, kertoo Ylitalo. Hän rakensi kohopenkit ja myi juhannuksen alla valmiit, talvehtineet orvokit kyläläisille. Yrittäminen käy siis hänelle hyvin luonnostaan.