Pirkka
Vähemmän piilosokeria, -suolaa ja  -rasvaa

Vähemmän piilosokeria, -suolaa ja -rasvaa

Tuttu tunne meistä monelle: Syömme mielestämme terveellisesti, mutta painoa kertyy silti vuosi vuodelta lisää. Syynä voi olla se, että monet tuotteet sisältävät yllättävän paljon piilosokeria, -rasvaa ja -suolaa. 

Valitsemme päivittäin ostoskoriimme monia erilaisia tuotteita emmekä aina ehdi pysähtyä tutkimaan niiden pakkausmerkintöjä. Monet terveelliseksi mieltämämme tuotteet saattavatkin sisältää yllättävän paljon turhaa sokeria, rasvaa ja suolaa.

Sokeri on haitallista paitsi aineenvaihdunnalle ja vatsanseudulle, myös hampaille. Rasva ei ole ainoa asia, joka lihottaa, myös liika sokeri saa vyötärönseudun kasvamaan. Usein voi olla niin, että esimerkiksi jogurteissa on rasvan määrää vähennetty, mutta samaan aikaan jogurtti sisältää hurjan määrän sokeria.

Hippunen suolaa päivässä on jokaiselle tarpeen, mutta liika suola nostaa verenpainetta ja voi johtaa sydän- ja verisuonitauteihin.

Pirkka-sarjan tuotteiden terveellisyyteen kiinnitetään huomiota jo uusia tuotteita kehitettäessä

Uusien Pirkka-tuotteiden terveellisyyskriteerit huomioidaan mahdollisuuksien mukaan jo tuotekehitysvaiheessa. Työ on pitkäjänteistä ja vaativaa, koska tuotteita on kehitettävä heikentämättä niiden aistinvaraisia ominaisuuksia. Vähentyneiden sokerin, rasvan ja suolan tilalle ei tuoda uusia korvaavia ainesosia. Uuden Pirkka-elintarvikkeen suunnittelu ja tuotekehitys ovat tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajan, hankinnan, tuotelaatupäälliköiden ja K-koekeittiön välillä.

”Toimme keväällä valikoimaan Pirkka Pikkusudet kauraciabattasämpylät, joista vähensimme suolaa jo tuotekehitysvaiheessa. Emme halunneet tehdä voimakassuolaista tuotetta kohderyhmälle, lapsille ja nuorille, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan tuotetutkimuspällikkö Heta Rautpalo.

Vuosina 2008–2014 kaikki sellaiset Pirkka-tuotteet, jotka tyypillisesti sisältävät runsaasti sokeria, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa käytiin läpi. Yhteensä 160 tuotteesta vähennettiin sokeria, suolaa ja tyydyttymätöntä rasvaa. Tuotteiden joukossa oli muun muassa liha- ja makkaratuotteita sekä monia valmisruokia.

Esimerkiksi Pirkka perunasalaatissa oli joitain vuosia sitten rasvaa 27 g/100 g, nykyisin enää 19 g/100 g. Samalla suolapitoisuutta pystyttiin pienentämään 1,1 %:sta 0,6 %:iin. Pirkka tonnikalakolmioleipien sokeripitoisuus oli aiemmin 6,4 g/100 g, mutta nykyisin enää 1,8 g/100 g.

Keskolla on oma tuotetutkimusyksikkö, joka valvoo K-ruokakauppojen myymien päivittäis- ja käyttötavaroiden turvallisuutta ja laatua. Tuotetutkimuksen laboratorio tutki lähes 7 700 tuotenäytettä ja teki yli 17 000 analyysia vuonna 2016.

Testatut reseptit kertovat myös ravintosisällöt

K-Ruoan yli 6000 reseptistä noin 5 400:aan on laskettu valintoja helpottavat ravintosisällöt. 

Kun kaipaat vinkkejä terveellisempiin valintoihin, käänny ostosreissulla oman lähikauppasi henkilökunnan puoleen, ota yhteyttä K-Kuluttajapalveluun (puh: 0800 0 1000, ma–pe 9–13, maksuton) tai verkkosivujemme kautta: K-ruoka.fi/palaute.

Vähemmän sokeria

    Pelieväitä lapsille ja nuorille