Kesäkurpitsasta on moneksi

Kesäkurpitsasta on moneksi

Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes. Kesäkurpitsa taipuu salaatteihin, keittoihin, pataruokiin, paistoksiin ja jopa kakkuun sekä hilloksi. Myös kesäkurpitsojen kukat ovat syötäviä – koristele niillä salaatit sekä kesän juhlaruoat. 

Kesäkurpitsa muistuttaa ulkonäöltään serkkuaan kurkkua. Malto on vaalea ja huokoinen. Tavallisimmin kesäkurpitsat ovat vihreitä, mutta on olemassa myös keltaisia kesäkurpitsoja. Kesäkurpitsaa voit syödä raakana sellaisenaan ja käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin, mutta se kestää hyvin myös kypsennystä.

Raakaa kesäkurpitsaa voi käyttää kurkun tavoin, mutta parhaimmillaan kesäkurpitsa on kypsennettynä. Kokeile sitä erilaisiin keittoihin ja patoihin tai esimerkiksi lasagneen. Kesäkurpitsan kumppaniksi erilaisiin ruokiin sopivat hyvin sienet, sipulit, tomaatit ja sitruuna sekä monet yrtit, kuten basilika, oregano ja minttu. 

Mehevät kesäkurpitsalasagnet

Kesäkurpitsalasagne on herkullinen ruoka, jossa pastalevyjen tilalla käytetään kesäkurpitsaviipaleita. Lasagne on gluteeniton kun käytät maissitärkkelystä. Helppo kesäkurpitsalasagnette saa raikkautta kesäkurpitsasta ja tomaatista, ja valmistuu uunissa lähes itsekseen. Kannattaa kokeilla myös feta-kesäkurpitsalasagnea, joka maustetaan Pirkka Provencen Mix -yrttisekoituksella. 

Pehmeä kesäkurpitsakeitto

Kesäkurpitsasta valmistuvat aromikkaat ja herkulliset keitot. Kesäkurpitsakeitto on kesäinen kasvissosekeitto, joka sopii alkuruoaksi aterialle tai sellaisenaan kevyeksi lounaaksi. Keittoon tulee yrttejä sekä Pirkka Italian yrtit -tuorejuustoa. Maistuvaan kesäkurpitsa-kasviskeittoon tulee keittojuureksia sekä peruna-sipulisekoitusta.  

Värikkäät kesäkurpitsapastat

Raikas, kesäisen sitruunainen kesäkurpitsapasta syntyy gluteenittomasti kesäkurpitsasta ja syödään hernepeston kanssa. Ohueksi suikaloitu kesäkurpitsa muistuttaa yllättävän paljon pastaa. Paahdettu kesäkurpitsapasta sopii tarjottavaksi niin kesällä kuin talvellakin. Raasta päälle halutetessasi vielä parmesaanijuustoa. Ellan tomaatti-kesäkurpitsapasta on värikäs ja siinä maistuvat tuoreet kasvikset. 

Mehevä kesäkurpitsakakku maistuu aina

Kesäkurpitsa mehevöittää myös makeat leivonnaiset - muun muassa kesäkurpitsakakku on kesän suosikkeja. Kesäkurpitsa tuo kakkuun mehevyyttä ja mantelirouhe rapeutta. Kesäkurpitsakakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä. Mehevä kesäkurpitsakakku muistuttaa porkkanakakkua. Kakku on täytetty ja kuorrutettu appelsiinituorejuusto-rahkaseoksella.

Tutustu myös muihin maittaviin kesäkurpitsaresepteihimme!