Ananas on herkullisen aurinkoinen jälkiruokahedelmä

Ananas on herkullisen aurinkoinen jälkiruokahedelmä

Päivitetty 19.12.2023

Miten ananas käsitellään ja mistä tunnistaa tuoreen ananaksen? Lue parhaat vinkit ja opi hyödyntämään ananasta monipuolisesti.

Ananas on raikkaan aromikas ja makea herkku. Ananaksen keltainen tai kellertävän oranssi hedelmäliha on hyvin mehukasta ja hieman kuituista. Kypsä, tuore ananas on raikas, aromikas ja makean happoinen.

Ananas sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia. Lisäksi siinä on ruoansulatusta edistävää bromelaiini-entsyymiä. Entsyymi saattaa myös aiheuttaa joillekin esimerkiksi haavaumia suupieliin.

Missä ananas kasvaa?

Ananas kasvaa muun muassa Etelä- ja Väli-Amerikassa. Suurin tuottajamaa on kuitenkin Filippiinit.

Mistä tunnistaa tuoreen ananaksen?

Kypsän ananaksen lehdet irtoavat helposti. Ananaksen kova ja rosoinen kuori on väriltään vihreän- tai keltaisenruskea lajikkeesta riippuen. Kuoren väri ei kuitenkaan vaikuta ananaksen makuun. Kaikki Pirkka ananakset myydään syöntikypsinä, ja ne ovat siten valmiita nautittavaksi.

Kuinka kauan tuore ananas säilyy?

Kypsänä myytävät ananakset säilyvät kotona huoneenlämmössä pari päivää. Mikäli säilytät ananasta pidempään kotona, kannattaa se pitää jääkaapissa, +8 - +12 asteessa. Ananas tuottaa runsaasti etyleeniä, joten pidä se erillään etyleeniherkistä vihreistä kasviksista sekä kukista. Käsittele ananasta hellävaraisesti, sillä muiden hedelmien tapaan se on arka kolhuille.

Mitä tehdä ananaksesta?

Ananas maistuu hedelmäsalaatissa ja muissa jälkiruoissa, kuten sorbeteissa. Se sopii hyvin myös broileri-, possu- ja kalaruokiin, salaatteihin, hapanimeliin ja muihin etnisiin ruokiin sekä grillattuna lisäkkeeksi. Paloiteltu tuore ananas sopii hyvin booleihin ja juomiin, ja se tuo raikkautta myös esimerkiksi smoothiessa. Koverrettu ananas on hauska juomien tarjoilussa.

Katso parhaat reseptivinkkimme ananaksen käyttöön tästä.

Kuuluuko ananas pizzaan?

Tämä kysymys jakaa mielipiteitä. Kumpaan leiriin sinä kuulut? Oli vastaus mikä hyvänsä, kinkku-ananas on edelleen yksi suomalaisten pizzasuosikeista. Kinkkua ja sinihomejuustoa sisältävät, täytetyt ananakset ovat myös kokeilemisen arvoinen herkku!

BBQ-Pannupitsa 2017 (680 x 298) Kuvassa: BBQ-pannupizza

Miten ananas leikataan?

Käytä tuoreen ananaksen kuorimiseen terävää veistä ja poista ensin ananaksen lehdet eli ananaksen kruunu sekä kanta, ja kuori sitten koko hedelmä. Ananas pilkotaan leikkaamalla lohkoja pitkittäin, jolloin keskellä oleva kova ydin on helpoin poistaa. Ananas kannattaa vielä huuhdella viileällä vedellä ennen paloittelua.

Katso videolta helpot ohjeet ja opit, miten tuore ananas paloitellaan:

Tilaa ananakset kätevästi verkkokaupasta

Pirkka ananaspalat 300g pakaste - kuva

Pirkka ananaspalat 300g pakaste

Katso lisää ›

Pirkka kuorittu ananas 500g Costa Rica - kuva

Pirkka kuorittu ananas 500g Costa Rica

Katso lisää ›

Pirkka ananasviipaleet ananastäysmehussa 227g/140g - kuva

Pirkka ananasviipaleet ananastäysmehussa 227g/140g

Katso lisää ›

Pirkka ananaspalat ananastäysmehussa 227g/140g - kuva

Pirkka ananaspalat ananastäysmehussa 227g/140g

Katso lisää ›