Herkkusieni on ikisuosikki

Herkkusieni on ikisuosikki

Päivitetty 30.6.2021

Kaikille tutut herkkusienet kuuluvat Suomen käytetyimpiin ruokasieniin. Ne sopivat monipuoliseen ruoanlaittoon, ovat edullisia ja valmistuvat nopeasti ilman sen kummempaa esivalmistelua.

Herkkusieniä helposti kaupasta

Herkkusieniä viljellään ympäri vuoden, ja erilaisia herkkusieniä voikin löytää helposti kaupan hyllyltä. Valkoinen herkkusieni on maultaan mieto ja ruskea herkkusieni hieman aromikkaampi vaihtoehto. Myös portobello on herkkusieni, joka on saanut kasvaa pidempään ja maistuu täten myös voimakkaammalta.

Herkkusieniä ei kannata huuhdella vedellä ennen käyttöä, vain kevyt pyyhkäisy talouspaperilla tai sudilla riittää. Säilytä herkkusieniä viileässä, noin +2–+5 asteessa.

Herkkusienet sisältävät hyvin vähän energiaa, eli ne ovat kevyttä kesäruokaa parhaimmillan. Ravintoarvoiltaan herkkusienet ovat kuitenkin verrattavissa lihaan ja kalaan, sillä ne koostuvat suurelta osin proteiinista. 

Monipuoliset herkkusienireseptit

Herkkusieni on helppo ja monipuolinen ruokasieni, joka taipuu vaikka mihin: keittoihin, salaatteihin, kastikkeisiin, wokkeihin, piirakoihin, risottoon, pastaan, grilliin, hampurilaisiin, pizzan päälle sekä lihan ja kalan kaveriksi. Kokeile ainakin näitä maukkaita herkkusienireseptejä: