Herne on loppukesän palkoherkku

Herne on loppukesän palkoherkku

Päivitetty 26.5.2023

Herne on monipuolinen kasvi, jota voi kesäsesonkina syödä suoraan tuoreeltaan, mutta se sopii mainiosti myös ruoanlaittoon! Perinteinen arkiruoka hernekeitto on kaikille tuttu, mutta herneestä saa taiottua niin salaatteja, muhennoksia kuin lisukkeitakin. Suomalaista hernettä on saatavilla ympäri vuoden pakasteena tai kuivattuna, joten voit valmistaa herkkuja herneestä milloin tahansa!

Onko herneet terveellisiä?

Herneet sisältävät runsaan määrän kuituja sekä proteiinia. Lisäksi herneistä saa hyvin C- ja K-vitamiineja, jotka edistävät immuunijärjestelmän ylläpitämistä ja luuston kuntoa.

Voiko herneen versot ja kuoret syödä?

Herneenversoja voi huoletta syödä, ja ne ovatkin helppoja kasvattaa kotona. Herneenversot sopivat mainiosti esimerkiksi leivän päälle tai salaatteihin.

Herneen kuorien eli palkojen syöminen riippuu herneen lajikkeesta: taittoherneet, taittoydinherneet sekä sokeriherneet ovat hernelajikkeita, joiden kuoret eivät ole liian sitkeitä, joten ne voi huoletta syödä. Muissa hernelajikkeissa palko on sitkeää ja siten epämukavaa syödä.

Voiko tuoreita herneitä pakastaa?

Tuoreet herneet voi pakastaa! Herneet kannattaa ensin esikiehauttaa eli ryöpätä ennen pakastusta, jotteivat ne vetisty pakkasessa. Ryöppäykseen riittää pikainen herneiden käyttö kiehuvassa vedessä. Ryöppäys pitää huolen, että herneet säilyvät paremmin pakkasessa.

Miten käyttää herneitä?

Kesäisin ruoanlaittoon saa tuoretta hernettä, mutta ruokakauppojen pakastealtaista saa herneitä ympäri vuoden! Herneet toimivat monessa eri muodossa; ne voi syödä tuoreeltaan, keittää, paistaa pannulla tai uunissa ja höyryttää. Herneet sujahtavat mainiosti salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin ja lisukkeisiin.

Löydä lisää huippuhyviä hernereseptejä!

Vihreä hernesalaatti 2023 (680x300) Kuvassa: Vihreä hernesalaatti

Herneet kätevästi myös verkkokaupasta!