Tunnetko hernelajit?
Herneitäkin on monta eri lajia. On tarhaherneitä – sokeriherne, silpoherne, taittoherne, silpoydinherne – ja peltoherneitä. Vain sokeri- ja taittoherneen palot ovat syötäviä. Herne kylvetään maahan toukokuussa tai kesäkuun alkupuolella, kun maa on 8-10 asteista. Herneen voi myös esikasvattaa sisätiloissa ennen istuttamista. Herne on kypsä heinä-elokuun aikana. Herneitä voidaan käyttää keitoissa, salaateissa, muhennoksissa ja lisäkkeenä.
9 x huippuhyvä herneresepti
1. Hernesosekeitto eli crème ninon
Ihanan kirkkaanvihreä hernesosekeitto viimeistellään kuohuviinillä ja piparjuuri-kermavaahdolla.
2. Nopea hernepasta
Lempeän makuinen hernepasta maistuu koko perheelle.
3. Hernehummus
Rouheaksi jätetty hernehummus sopii tahnaksi leivän ja näkkärin pääle sekä jouluruokien lisäkkeeksi.
4. Kesäkurpitsapasta ja hernepesto
Kesäkurpitsoista ja herneistä syntyy kesän suosikkipasta, joka on vielä kaiken lisäksi gluteeniton.
5. Hernerisotto
Hernerisotto on italialainen alkukesän klassikko. Voit valmistaa sen joko tuoreista herneistä tai pakasteherneistä. Raikkaan vihreä risotto maustuu tuoreella mintulla.
6. Hernetahna
Mintun makuinen hernetahna maistuu dippinä, kalan kanssa tai leivän päällä.
7. Herne-vuohenjuustofrittata
Frittata on italialainen munakkaan tapainen ruokalaji. Frittatan täytteenä voit käyttää lihaa, juustoa, kasviksia ja yrttejä.
8. Hernetartarkastike
Raikas tartarkastike saa lisämakua herneistä. Hernetartarkastike maistuu kalaruokien ja -hampurilaisten lisäkkeenä.
9. Kylmä jogurtti-hernekeitto
Kylmä keitto valmistuu nopeasti: surauta ainekset sauvasekoittimella sileäksi ja paista keiton päälle rapeita halloumisattumia.