Juureksista makua suolaisiin leivonnaisiin

Juureksista makua suolaisiin leivonnaisiin

Päivitetty 3.8.2023

Juurekset tuovat oman lisänsä myös suolaisiin leivonnaisiin. Porkkana mehevöittää sämpylät, bataatti ja lanttu sopivat rieskoihin ja punajuuresta leivot suloisen suolaisen piirakan.

Porkkana maustaa leivät ja sämpylät

Porkkana sopii hyvin moneen suolaiseen leivonnaiseen ja porkkanasämpylät ovatkin monen keittiössä tuttu juttu. Porkkana raasteena mehevöittää leivät ja sämpylät, ja tuo niihin pehmeän makeaa makuaan. Nopea konsti on oikaista valmiilla porkkanasoseella. Porkkanasta luonnistuvat suolaiset leivonnaiset niin pellillä, vuoassa kuin ihan rieskanakin!

Gluteenittomat porkkanasämpylät 2020 (680x300) Kuvassa: Gluteenittomat porkkanasämpylät

Punajuurta piirakkaan ja pataleipään

Punajuuri tuo tyylikkyyttä ja näyttävyyttä suolaisiin leivonnaisiin tummanpunaisella värillään. Punajuuren makupariksi sopii loistavasti sinihomejuusto, jonka suolaisuutta punajuuripiirakka taittaa ihanan lempeästi. Punajuuri sopii myös leipätaikinaan ja antaa leivälle maukasta mehevyyttä!

Punajuuripataleipä (680x300) Kuvassa: Punajuuripataleipä

Lanttu maistuu rieskoissa ja supikkaissa 

Lempeä lanttu on omiaan suolaisissa leivonnaisissa hyödynnettäväksi. Esimerkiksi perinteisissä karjalaisissa lanttusupikkaissa on ruiskuoren sisällä herkullinen lanttutäyte. Myös lanttusosetta kannattaa käyttää leivonnassa, siitä valmistuvat esimerkiksi herkulliset lantturieskat.

Lanttulimppu (680x300) Kuvassa: Lanttulimppu

Bataattia vohveleihin ja rieskoihin

Bataatti tuo makeaa vivahdetta suolaisiin leivonnaisiin. Bataattisoseesta saa luotua vaikkapa ihanaa leipää tai herkullisia suolaisia vohveleita, joihin bataattisose tuo värivivahteita ja mehukkuutta.

Bataattileipä 2012 (680x300) Kuvassa: Bataattileipä

Yhdistä syksyn juuressato

Syksyn juuressato on niin monipuolinen, että samaan leivonnaiseen kannattaa yhdistää vaikka useampaa tuoretta juuresherkkua! Valmista erilaisia juurespiirakoita hyödyntämällä eri juureksia. Myös tuttu lettutaikina saa mehevyyttä ja ruokaisuutta juureksista. Vaihtele juureksia makusi mukaan!

Juurespiirakka 2022 (680x300) Kuvassa: Juurespiirakka

Ainekset juuresleivonnaisiin kätevästi myös verkkokaupasta!