Juureksista makua suolaisiin leivonnaisiin

Juureksista makua suolaisiin leivonnaisiin

Juurekset tuovat oman lisänsä myös suolaisiin leivonnaisiin. Porkkana mehevöittää sämpylät, bataatti ja lanttu sopivat rieskoihin ja punajuuresta leivot suloisen suolaisen piirakan.

Porkkana maustaa leivät ja sämpylät

Muhevat porkkanasämpylät ovatkin monen keittiössä tuttu juttu. Pellillä valmistuu kätevästi gluteeniton porkkana-kaurapeltileipä ja leipävuokaan voit leipoa toisen mehevän gluteenittoman, porkkana-siemenleivän.

Herkulliset rieskat syntyvät iltapalaksi parilla puuhaarukan heilautuksella, ja niiden taikinaan voi upottaa mitä tahansa kaapista löytyvää juuresta. Nopea konsti on oikaista valmiilla porkkanasoseella. Siitä valmistat helposti ja nopeasti porkkanarieskat, jotka maistuvat niin lapsille kuin aikuisille. 

Bataattia vohveleihin ja rieskoihin

Bataatti tuo makeaa vivahdetta suolaisiin leivonnaisiin. Esimerkiksi sämpylät saavat makua bataattisoseesta siemenillä koristellussa bataatti-kukkaleivässä

Suolaiset vohvelit herkullisine täytteineen ovat erityisen houkuttelevia värikkäinä versioina. Värivivahteita ja mehukkuutta taikinaan saat juuressoseella: kokeile bataattisoseesta valmistettavia bataattivohveleita!

Punajuurta kakkuun, piirakkaan ja vuokaleipään

Tyylikäs punajuuri-vuohenjuustokakku on näyttävä ilmestys, joka sopii vaikkapa juhlapöytää koristamaan. Yllätä vieraat tavanomaisen suolaisen piirakan sijaan värikkäällä juurespiirakalla! Sinihomejuuston suolaisuus taittuu lempeästi punajuuripiirakassa, jonka pohja saa makua grahamjauhoista. Suolainen sipulipiirakka taas saa mehevän ja väriltään hieman punertavan pohjan punajuuri-perunasoseesta.

Punajuuri sopii myös leipätaikinaan. Näyttävä revitty punajuurileipä eli pulled bread saa makua vuohenjuustosta ja tuorejuustosta. Punajuuriboston taas on kierrevuokaan leivottu upea punajuurileipä.

Lanttu maistuu rieskoissa ja supikkaissa 

 Lempeä lanttu on omiaan suolaisissa leivonnaisissa hyödynnettäväksi. Esimerkiksi perinteisissä karjalaisissa lanttusupikkaissa on ruiskuoren sisällä herkullinen lanttutäyte. Lanttusoseesta taas valmistuvat maistuvat lantturieskat

Yhdistä syksyn juuressato

Syksyn juuressato on niin monipuolinen, että samaan leivonnaiseen kannattaa yhdistää vaikka useampaa tuoretta juuresherkkua. Valmista ihana juurespiirakka ruispohjasta ja paahdetuista juureksista, jotka maustetaan tuoreella timjamilla ja hunajalla!  

Myös tuttu lettutaikina saa mehevyyttä ja ruokaisuutta juureksista. Vaihtele juureksia makusi mukaan. Tässä juureslettujen reseptissä maistuvat porkkanat, juurisellerit ja palsternakka.

Porkkanasta, palsternakasta ja lantusta valmistettu Pirkka juuressose on kätevä apuri kotikeittiössä. Kokeilu vaikkapa valmiista juuressoseesta hetkessä valmistuvaa juureslimppua.

Ainekset kätevästi myös verkkokaupasta!