Karitsan valmistus

Karitsan valmistus

Päivitetty 11.1.2024

Karitsa ei ole ainoastaan pääsiäisen ruokaa, vaan sopii ruokapöytään ympäri vuoden. Tunnetko karitsan eri osat: viulun, paahtopaistin, kareen ja monet muut? Nappaa talteen vinkkimme karitsan eri osien valmistukseen ja loihdi pöytään herkullinen ateria karitsasta. Näillä onnistut varmasti!

Karitsan monet osat

Lihatiskillä saattaa mennä pää pyörälle erilaisten ruhonosien viidakossa. Mikä sopii grilliin, pataan tai uuniin? Lue vinkkimme, ja kysy rohkeasti vinkkiä myös K-kauppasi lihamestarilta!

KARITSAN VIULU: Viulu on kokonainen, luullinen paisti, jossa on myös potka mukana.

KARITSANPAISTI JA PAAHTOPAISTI: Paistia saa luullisena sekä luuttomaksi leikattuna putkiluupaistina. Paahtopaistia saa kaupasta usein valmiiksi leikattuna. Se kannattaa ruskistaa ensin pannulla ja kypsentää loppuun uunissa haluttuun kypsyyteen. Parhaimmillaan karitsan paahtopaisti on puolikypsänä, sisältä punertavana, jolloin sen sisälämpötila on 54–58 astetta.

KARITSAN POTKA: Potka sopii erityisesti pitkään haudutettaviin pataruokiin ja keittoihin. Liha onkin maukkainta luun vieressä!

KARITSAN SISÄFILEE: Kypsennykseksi riittää huoneenlämpöisen fileen ruskistaminen paistinpannulla. Jätä karitsan sisäfilee sisältä hieman punertavaksi ja meheväksi. Fileitä kannattaa varata 2–3 ruokailijaa kohden.

KARITSAN ULKOFILEE: Ulkofilee on muodoltaan leveä ja ohut, jonka annospalat ovat rasvattomaksi ja kalvottomaksi leikattuja. Ruskista karitsan ulkofileen pinta nopeasti paistipannulla ja kypsennä loppuun noin 200-asteisessa uunissa - 2–3 minuuttia riittää. Liha saa jäädä sisältä hieman punertavaksi.

KARITSAN KARE: Kare on oikeastaan ulkofileetä, joka on siistitty niin, että lihaan on jätetty hieman rasvaa ja kylkiluuta. Kypsennä karitsan karee kokonaisena tai leikkaa se paloiksi niin, että jokaiseen palaan jää hauska ”otinluu”. Kare sopii myös mainiosti myös grillattavaksi! Kypsennä kokonainen kare kuten ulkofilee tai paloina nopeasti pannulla ruskistaen.

Karitsan sisäfilee cover Kuvassa: Karitsan sisäfilee

Mitä eroa on karitsalla ja lampaalla?

Alle vuoden ikäiset lampaan ovat karitsoja. Niiden liha on hyvin vähärasvaista ja mureaa, ja lihaskudos hyvin pienisyistä. Karitsasta puuttuu lampaalle ominainen "villasukkamaisuus", kuten jotkut sitä kutsuvat. Vaikkei lampaan liha todellisuudessa villasukalta maistuisikaan, on lampaan liha aromeiltansa erilaista sen suuremman rasvapitoisuuden myötä.

Kastike karitsalle

Punaviinikastike tai hieman makea portviinikastike ovat klassikkoja, jotka maistuvat taatusti karitsan rinnalla. Kahvista arominsa saava kastike on ihanan täyteläinen ja viimeistelee loistavasti karitsanpaistin tai -sisäfileen. Sitrus-tomaattikastike antaa karitsalle mukavaa raikkautta, ja sitruunan happo mureuttaa lihaa entisestään. Karitsan marinadi kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, ja antaa lihan muhia siinä yön yli. Grillattu karitsa valellaan itsetehdyllä barbequekastikkeella.