Karpalo on hapan herkku

Karpalo on hapan herkku

Karpalo on kirpeän hapan supermarja, joka sopii erinomaisesti jälkiruokiin, leivoksiin, keittoihin, juomiin ja riistaruokien kyytipojaksi. Karpalosta saa myös herkullista hyytelöä sekä marmeladia. Karpalosta nautitaan ympäri vuoden, mutta erityisesti jouluna.

Karpalo on pohjoisen marja, mutta sitä kasvaa ympäri Suomen. Isokarpaloa tapaa koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta, ja pikkukarpaloa pääosin Pohjois-Suomessa. Kyseessä on siis kaksi eri lajia, jotka eroavat toisistaan pääosin kooltaan, mutta kummatkin sopivat herkutteluun yhtä hyvin. Isokarpalo on näistä kuitenkin yleisemmin tunnettu.

Karpalon poiminta-aika ulottuu syyskuun loppupuolelta lumien tuloon saakka, mutta sitä voi poimia myös lumen alta keväällä -  tällöin marjan sokeripitoisuus on kasvanut sekä happamuus vähentynyt. Karpaloa käytetään perinteisesti erityisesti joulunajan juhlapöydissä, mutta se sopii herkutteluun ympäri vuoden.

Upeat karpalojälkiruoat joulupöytään

Kaunis ja herkullinen karpalopannacotta kruunaa jouluisen juhla-aterian. Annokset koristellaan piparkakuilla. Pienet mutta näyttävät karpalo-kinuskipavlovat maistuvat myös joulupöydän jälkiruokana - kirpeän karpalon ja makean kinuskin yhdistelmä on vastustamaton! Mantelinen karpalotoffee vie kielen mennessään, ja sopii maistuvaksi joululahjaksi tai tarjottavaksi lämpimän, kardemummalla maustetun karpaloglögin kanssa. Myös ihanat, joko valko- tai maitosuklaiset karpalofudget maistuvat kenelle tahansa. Kun halutaan viilennystä, raikas karpalobooli valmistuu kädenkäänteessä ja tarjoillaan jäiden kera.

Karpaloreseptit kesään

Karpalosta on iloa muulloinkin kuin jouluna. Makeat karpalo-kaurakuulat tuovat kivaa vaihtelua perinteisille kekseille. Kaurainen karpalohyve on helppo ja maistuva jälkiruoka, jonka voi koota kulhoihin kerroksiksi vaniljavaahdon kera. Upean suklainen, karpalomoussella päällystetty karpalokakku on mitä mainioin juhlatarjottava, ja raikas sekä kauniin punainen karpalosangria on alkoholiton vaihtoehto vaikkapa piknikille tai illanistujaisiin. Karpalovadelmakiisseli on edullinen herkku, jonka voi tarjota vaikkapa vaniljajäätelön, turkkilaisen jogurtin tai vaniljakastikkeen kera.