Maukas karviainen

Maukas karviainen

Karviainen on monipuolinen marja, joka maistuu hyvältä sellaisenaan ja on maukas lisä moneen. Karviaisen satoaika on elokuussa.

Ovatko karviaiset terveellisiä?

Karviaisissa on runsaasti E-vitamiinia, joka suojaa soluja ja hidastaa ikääntymistä, sekä C-vitamiinia, joka vähentää väsymystä ja pitää yllä vastustuskykyä. Lisäksi karviaisissa on paljon antioksidantteina toimivia karotenoideja, jotka myös vahvistavat vastustuskykyä.

Milloin karviaiset ovat kypsiä?

Karviaisten sesonki on elokuussa. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että ne ovat hieman joustavia, mutteivät liian pehmeitä. Karviainen on ainoa marja, joka maistuu parhaimmalle hieman raakana. Kannattaa myös huomioida, että poimimisen jälkeen karviaiset jatkavat kypsymistä, joten marjat kannattaa tarvittaessa säilöä mahdollisimman pian.

Mitä eroa on erivärisillä karviaisilla?

Karviaislajikkeita on kelta-, vihreä- ja punamarjaisia ja lajikkeiden maku on erilainen. Kellertävä karviainen on aikainen makea lajike, jonka runsas sato kypsyy elokuun alkupuolella. Marjat ovat suuria ja vihreänkeltaisia. Koska kuori on ohut, ylikypsät marjat halkeilevat helposti. Punertavat ja vihreät karviaiset ovat happaman makuisia, mutta ne ovat kuitenkin meheviä ja pehmeänmakuisia marjoja. Punertava karviainen on myöhäisempi, paksukuorinen lajike, jonka runsas sato kypsyy noin viikon myöhemmin kuin kellertävän karviaisen. Marjat ovat keskikokoisia, tummanpunaisia ja maultaan erityisen happamia.

Mihin karviaisia voi käyttää?

Karviaiset maistuvat erinomaisesti sellaisenaan tai jälkiruoissa. Karviaisesta voi valmistaa helposti mehua. Hapanimelä karviainen sopii mainiosti hilloihin, hyytelöihin, marmeladeihin, makeisiin piirakoihin sekä rasvaisten kala-, lintu- ja liharuokien lisukkeeksi. Mausteisen makea karviaismarjachutney sopii esimerkiksi grilliruoan lisukkeeksi. Marjat voi myös pakastaa soseena tai sokeriliemessä kokonaisena.

Karviais-marenkipiirakka 680x300 Kuvassa: Karviais-marenkipiirakka