Raaka-aineet
Uudet kasviproteiinit

Uudet kasviproteiinit

Nyhtökaura®, Härkis, Oumph! ja monet muut uudet ruokainnovaatiot vastaavat kasvisruokien ja erilaisten kasviproteiinien kasvavaan kysyntään.

Lihan korvaaminen ruoanlaitossa kasviksilla ja erilaisilla kasviproteiineilla on kasvava trendi, mikä näkyy markkinoille tulleissa uusissa ruokainnovaatioissa. Muun muassa Gold & Greenin Nyhtökaura®, Verso Foodsin Härkis ja Food for Progressin Oumph! ovat erinomaisia esimerkkejä uusista ruokainnovaatioista. Näiden ohella tutut kasviproteiinit kuten erilaiset palkokasvit, siemenet, viljat, tofu ja soija pitävät edelleen kiinni suosiostaan.

Nyhtökaura®

Vegaanisen nyhtökauran rakenne muistuttaa lihan rakennetta. Kaurasta, pavuista ja herneestä ekologisesti valmistettu nyhtökaura eli Nyhtis on ympäristöystävällinen valinta. Tuote on suomalaisen Gold&Green-yrityksen innovaatio.

Nyhtökauran makuvaihtoehdot ovat maustamaton Nude ja tomaatti sekä kausimakuna Mexico Party Edition, jossa Nyhtökauran mukana tulee maustetahna, jolla nyhtökauraan saa rapean pinnan. Nyhtökaura® Pyörykät ovat näppärä paketti täydellistä proteiinia, helppoa tarjottavaa koko perheelle tai vaikka mukaan otettavaksi evääksi. Pyöryköitä on saatavilla kolmessa eri maussa: perus-Nyhtökauraypyörykkä, koko perheelle sopiva Tomaatti sekä itämainen Meze.

Kurkkaa K-Ruoka.fin nyhtökaurareseptejä täältä  Nyhtökaura

Härkis

Arjen ruuat valmistuvat Härkiksestä nopeasti, sillä tuote on kypsä ja käyttövalmis sellaisenaan. Raa’asta jauhelihasta poiketen Härkis vaatii vain lämmityksen, ja esimerkiksi kastikkeisiin se lisätään vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa. Härkis-tuoteperheeseen kuuluu alkuperäisen härkäpapuvalmisteen lisäksi myös pihvejä ja pyöryköitä.

Härkiksen pääraaka-aine härkäpapu on todellista suomalaista voimaruokaa, joka on viime vuosina kokenut uuden tulemisen. Härkäpapu sisältää enemmän proteiinia kuin naudanliha, jopa 30%. Vegaaniseen ruokavalioon soveltuva Härkis sisältää myös runsaasti kuitua ja B-ryhmän vitamiineja. Härkis on soijaton, laktoositon ja vähäsuolainen.

K-Ruoka.fin Härkis-reseptit löydät täältä

Harkis

Oumph!

Ruotsalainen ruokainnovaatio Oumph! on koostumukseltaan lihaa muistuttava kypsä tuote. Oumph! sisältää maustettuja tai maustamattomia soijaproteiinipaloja, fileitä tai -suikaleita. Vegaaniseenkin ruokavalioon sopiva tuote on tehty soijapavuista. Oumph!-tuotteita voi valmistaa helposti paistamalla, keittämällä tai grillaten.

Oumph! maistuu monenlaisissa resepteissä burgereista pizzaan.

Oumph

Nyhtöherne

Familia Verde nyhtöherne on kasviperäinen uutuus, joka sopii erinomaisesti nautittavaksi sellaisenaan, kastikkeissa, wokeissa, laatikkoruoissa, pizzassa ja salaatissa. Tuote on vegaaninen, gluteeniton, laktoositon, lisäaineeton ja soijaton. Se sisältää myös runsaasti proteiinia, jopa 27g sataa grammaa kogden. Nyhtöhernettä on saatavilla suikaleina yrteillä maustettu ja kuutioina italialaisittain maustettu. 

Nyhtöhernetuotteita on saatavilla K-Citymarketeista ja hyvinvarustelluista K-Supermarketeista. Löydät nyhtöherneen pakastealtaasta muiden kasvisruokien läheisyydestä.

Nyhtöherne

Kokeile myös näitä!

Quorn

Quorn-tuotteet valmistetaan mykoproteiinista ja niitä saa pakastealtaasta muun muassa fileenä, palana ja rouheena. Maultaan ja koostumukseltaan gluteenittomat Quorn-tuotteet muistuttavat kananlihaa. Ne sisältävät paljon proteiinia ja kuitua, mutta vain vähän tyydyttyneitä rasvoja. Suurin osa Quorn-tuotteista sisältää munanvalkuaista tai maitotuotteita, joten ne sopivat lakto-ovo-vegetaristeille.

Löydät Quorn-reseptejä täältä

Tofu

Soijamaidosta juoksettamalla valmistettavaa tofua saa maustamattomana, eri tavoin marinoituina sekä kylmäsavustettuna versiona. Kiinteää tofua käytetään yleensä suolaisiin ruokiin, kun taas pehmeä tofu soveltuu jälkiruokiin ja kastikkeisiin. Kiinteä tofu kannattaa puristella tai prässätä kuivaksi ennen paistamista, jotta siitä tulee rapsakampaa. Tofu on vegaanista ja gluteenitonta.

Katso K-Ruoan tofureseptejä täältä

Tempeh

Tempeh tai tempe on varsinkin Aasiassa yleinen fermentoimalla valmistettu soijapaputuote, joka sisältää runsaasti proteiinia. Suomessa sitä valmistetaan muun muassa härkäpavusta. Tofun tavoin tempe imee hyvin itseensä erilaisia marinadeja ja se on helppo paistaa pannulla ohuina paloina.

Seitan

Seitan valmistetaan vehnägluteenista ja se muistuttaa koostumukseltaan lihaa. Seitanista valmistuu niin makkaroita, leikkeleitä, pihvejä kuin joulukinkun korvike, seitanpaisti.

Kasviproteiineja lautasella

Proteiininlähteet kulhoissa, nyhtökaura, oumph, Quorn, mifu, härkis, tofu 1. Härkis  2. Oumph! 3. Nyhtökaura 4. MiFu 5. Tofu 6. Quorn