Kasviproteiinien ABC
Soijaa, kauraa, hernettä vai härkäpapua? Lähes kaikki lihatuotteet on nyt mahdollista korvata kasviproteiineilla! Näiden vinkkien avulla opit parhaat niksit tuotteiden käyttöön.
Kuvassa: Hoisintofu
Pavut ja linssit
Kypsät suolaliemeen säilötyt pavut ja linssit ovat kasvisruokailijan luottotuotteita, jotka sopivat keittoihin, pata- ja pastaruokiin - erilaisia tahnoja unohtamatta. Pirkka punaiset linssit on keitetty napakan kypsiksi ja ne ovat helppo tapa lisätä kasviproteiinia ruokiin. Linssit ovat mainioita tuomaan ruokaisuutta myös salaatteihin, kun marinoit ne ensin tuoreella basilikalla ja sitruunalla maustetussa vinegretissä. Lisää linssit haudutettaviin ruokiin valmistuksen loppupuolella.
Seitan
Seitanin valmistuksen kerrotaan alkaneen jo 1000-luvulla Kiinassa. Vehnägluteeni- ja kikhernejauhoista valmistettua seitania voi valmistaa myös itse. Napakkarakenteinen seitan kestää hyvin paistamista ja grillausta. Se on helppo leivittää, ja marinoimalla siihen saa hyvin makua. Seitan sopii mainiosti myös pizzaan, hampurilaisiin ja kebabeihin. Siitä valmistettu joulukinkku on saanut suuren suosion. Gluteenia sisältävä seitan ei sovi keliaakikoille.
Helppo tapa tutustua seitaniin ovat valmiit Vegemin original seitansuikaleet. Paahda suikaleet rapeiksi pannulla, mausta Pirkka Parhaat salsa verdellä ja tarjoa tacojen täytteenä.
Soijarouhe
Kasvisruokailijoiden ruokavalio oli pitkään kuivatun soijarouheen ja -suikaleiden varassa, ja moni edelleen vannoo soijarouheen nimeen. Soijarouhe vaatii turvottamista (esim. kasvisliemessä) ennen käyttöä, mutta kuivatuotteena se ei vie tilaa jääkaapista ja säilyy vaikka mökillä. Neutraalin makuisesta soijarouheesta valmistettu makaronilaatikko on monen lapsiperheen suosikkiruoka. Soyappétit tumma soijarouhe toimii niin lasagneissa kuin murekkeissakin ja siitä valmistat myös mehevät soijarouhepihvit.
Tofu
Soijamaidosta valmistettu tofu on vanhin tunnettu lihankorvike. Aasiassa suosittu tofu on monikäyttöinen proteiinin lähde. Tofuista pehmeintä, silken-tofua voi käyttää rahkan tai tuorejuuston tapaan. Tofua myydään myös savustettuna ja marinoituna. Pirkka Luomu tofu on rakenteeltaan keskinapakka tofu ja sopii monenlaiseen ruoanlaittoon wokeista salaatteihin.
Vinkki! Kuivaa tofu hyvin, kääri talouspaperiin ja laita painon alle muutamaksi tunniksi tai yön. Näin tofu imee enemmän makua ja paistuu rapeammaksi. Erityisen rapean pinnan saat, kun kuutiot tofun ja kaadat päälle kiehuvaa vettä. Kuivaa tofukuutiot ja paista ne kuumassa öljyssä wokkipannussa.
Tempeh
Soijapavusta valmistettu maultaan hieman pähkinäinen tempe tai tempeh toimii ruoanvalmistuksessa tofun tapaan. Tempen valmistuksessa soijapavut fermentoidaan. Näin ollen tuote soveltuu paremmin myös papuherkille ruokailijoille. Tempehiä löydät kauppojen valikoimista riippuen myös valmiiksi kuutioituna ja savustettuna.
Kuvassa: Nyhtökauramakaronilaatikko
Kaura
Kaurasta, herneestä ja härkäpavusta valmistettu nyhtökaura paistuu pannulla kastikkeisiin, patoihin, pastoihin ja piirakoihin. Mausta Gold & Green nyhtökaura nude reilusti tuoreilla yrteillä, chilillä tai maustekastikkeilla. Kaurasta on myös valmistettu jauheliha tapaan käytettävä kauramuru, jota myydään Elovena-merkillä. Kauratuotteet kannattaa lisätä haudutettaviin ruokiin valmistuksen loppuvaiheessa.
Härkäpapu
Suomessa hyvin kasvava härkäpapu on useiden kasviproteiinituotteiden selkäranka. Beanit Härkis original härkäpapumuru on hienorakenteisempi, kevyesti maustettu kypsä ja käyttövalmis tuote, jonka voi lisätä ruokiin valmistuksen loppuvaiheessa. Paista härkäpapumuru pannulla rapeaksi ja lisää vaikka nuudelisalaattiin mausteisen kastikkeen kanssa. Härkäpavusta on valmistettu myös rouheampi Beanit härkäpapusuikale, joka sopii muun muassa fajitaksiin tai vaikkapa pizzaan.
Soija
Kätevät soijaproteiinista valmistetut, pakasteena myytävät Vegetarian Butcher Chicken out chunks -soijapalat näyttävät erehdyttävästi kanasuikaleilta ja niiden käyttö on helppoa. Paista palat pannulla ruskeiksi tai hauduta ne kastikkeissa pehmeiksi. Sopivat maustettuina myös pizzoihin tai tortillojen väliin.
Vegejauhis
Kasvipohjaiset jauhelihat tuovat kaivattua vaihtelua arkiseen jauhelihakierteeseen. Pirkka vegejauhis valmistetaan herneestä ja vehnäproteiinista. Vegejauhis toimii sellaisenaan pannulla paistettuna ja maustettuna jauhelihan tapaan. Helppo tapa tutustua vegejauhikseen on valmistaa siitä bolognesekastike spagetin kaveriksi. Vegejauhiksista valmistat kätevästi myös pihvit ja pyörykät.