Raaka-aineet
Kasviproteiinit esittelyssä

Kasviproteiinit esittelyssä

Suuntaa kaupassa vaihteeksi ”uusien lihojen” hyllylle. Yllätyt varmasti iloisesti!

Jokunen on ihmetellyt, miksi lihan korvikkeiden täytyy imitoida lihaa. Tässä syy: jauhelihan käyttöliittymä on ylivoimaisen kätevä, ja "uudesta lihasta" tehty burgeri-pihvi vakuuttaa sekasyöjänkin!

Gold & Green Nyhtökaura

Nyhtökaura on "lihattomien lihojen" pioneeri, monen lihan vähentäjän ensirakkaus. Nyhtöpossua muistuttava rakenne on omiaan aasialaisissa kastikkeissa. Herneestä, kaurasta ja härkä-pavusta tehty tuote sisältää jopa 30 prosenttia proteiinia.

K-kaupoista löydät myös nyhtökaurasta tehtyjä pyöryköitä sekä pihvejä.

Nyhtökaura kuvitus Kuvassa: Vegaaniset letut nyhtökauratäytteellä

Quorn

Quorn-tuotteet valmistetaan mykoproteiinista ja niitä saa pakasteesta mm. fileenä, palana ja rouheena. Maultaan ja koostumukseltaan gluteenittomat Quorn-tuotteet muistuttavat kananlihaa. Ne sisältävät paljon proteiinia ja kuitua, mutta vain vähän tyydyttyneitä rasvoja. 

Suurin osa Quorn-tuotteista sisältää munanvalkuaista tai maitotuotteita, joten ne eivät sovi vegaaneille.

Elovena Muru-kaurajauhis

Muru Kaurajauhis on 41-prosenttisesti kauraa - reippaasti enemmän kuin muissa vastaavissa tuotteissa. Jauhista käytetään kuten jauhelihaa. Maku on mieto, joten mausta se kunnolla.

Murujauhis kuvitus Kuvassa: Vegaaninen kaalilaatikko

Beanit-härkäpapusuikale 250g

Beanit nousi suosikkeihin jo ensimmäisellä kokkauskerralla. Suikaleiden sitkas rakenne tuo lihaisaa purutuntumaa. Mausteitakin on mukavasti: valkosipulia, rosmariinia, meiramia, oreganoa, persiljaa…

Kokeile myös näitä!

Tofu

Soijamaidosta juoksettamalla valmistettavaa tofua saa maustamattomana, eri tavoin marinoituina sekä kylmäsavustettuna versiona. Kiinteää tofua käytetään yleensä suolaisiin ruokiin, kun taas pehmeä tofu soveltuu jälkiruokiin ja kastikkeisiin.

Kiinteä tofu kannattaa puristella tai prässätä kuivaksi ennen paistamista, jotta siitä tulee rapsakampaa. Tofu on vegaanista ja gluteenitonta.

Tofu kuvitus Kuvassa: Hoisintofu

Tempeh

Tempeh tai tempe on varsinkin Aasiassa yleinen fermentoimalla valmistettu soijapaputuote, joka sisältää runsaasti proteiinia. Suomessa sitä valmistetaan muun muassa härkäpavusta. Tofun tavoin tempe imee hyvin itseensä erilaisia marinadeja ja se on helppo paistaa pannulla ohuina paloina.

Seitan

Seitan valmistetaan vehnägluteenista ja se muistuttaa koostumukseltaan lihaa. Seitanista valmistuu niin makkaroita, leikkeleitä, pihvejä kuin joulukinkun korvike, seitanpaisti.

Seitania myydään valmiina, mutta sitä voi tehdä myös itse.

Proteiininlähteet kulhoissa, nyhtökaura, oumph, Quorn, mifu, härkis, tofu 1. Härkis  2. Oumph! 3. Nyhtökaura 4. MiFu 5. Tofu 6. Quorn