Kirsikka on pieni punainen makupommi

Kirsikka on pieni punainen makupommi

Päivitetty 19.4.2023

Täyteläisen tummanpunainen kirsikka on varsinainen makupommi. Tuoreet kirsikat ovat ihania ihan sellaisenaan, mutta kirsikka istuu mainiosti myös makeisiin jälkiruokiin ja leivoksiin.

Kirsikka ei ole marja eikä hedelmä, vaan se on luumarja ja läheistä sukua luumulle. Kirsikoita on useita erilaisia lajikkeita, joista yleisimpiä ovat makeat kirsikat ja hapankirsikat. Makeita kirsikoita syödään yleensä sellaisenaan, kun taas hapankirsikoita käytetään usein leivonnassa tai säilöntään. Suomessa parhaiten menestyviä kirsikoita ovat hapankirsikat.

Kirsikat ovat erittäin terveellisiä, sillä ne sisältävät runsaasti vitamiineja, kuitua ja antioksidantteja.

Milloin kirsikka on kypsä?

Kypsä kirsikka on yleensä tummanpunainen tai mustanpunainen. Kirsikan väri voi kuitenkin vaihdella lajikkeen mukaan. Kirsikat kasvavat kypsyyden myötä, joten kypsät kirsikat tuntuvat suuremmilta ja hieman painavammilta.

Kypsä kirsikka irtoaa helposti varresta, kun sitä kääntää ja nostaa hieman ylös. Kypsymättömät kirsikat pysyvät kiinni varressa ja ne on vaikea irrottaa.

Onko kirsikan kivi myrkyllinen?

Kirsikoiden kivet sisältävät syanidia, joka on sellaisenaan ihmiselle hengenvaarallista. Ihmisen on nieltävä kuitenkin suuri määrä kirsikan siemeniä ennen kuin syanidipitoisuus nousee haitalliselle tasolle.

Kuinka pitkään kirsikat säilyvät?

Kirsikat kannattaa pitää viileässä ja pimeässä paikassa, kuten jääkaapissa tai kellarissa. Huoneenlämpö on liian lämmin kirsikoille ja ne alkavat pilaantua nopeasti keittiön pöydällä.

Kirsikat säilyvät noin 1-2 viikkoa. Säilytysaika riippuu kirsikoiden kypsyydestä ja säilytysolosuhteista.

Kirsikoiden säilöminen

Kirsikat kannattaa säilöä heti poimimisen jälkeen. Poimi kirsikat kypsinä. Säilytysastian on oltava ilmatiivis, jotta kirsikat säilyvät mahdollisimman hyvin.

Voit säilöä kirsikat esimerkiksi hillona, sokeriliemessä tai alkoholissa. Kirsikat säilyvät sokeriliemessä noin 2-3 viikkoa, kun ne säilytetään jääkaapissa. Säilöntäaikaa voi pidentää lisäämällä liemeen esimerkiksi sitruunahappoa tai alkoholia, kuten brandya. Säilötyt kirsikat pehmenevät ja niiden maku muuttuu ajan myötä.

Voiko kirsikoita pakastaa?

Kirsikoiden pakastaminen on helppoa. Poista vain kivet kirsikoista ja pakasta ne ilmatiiviissä pussissa tai astiassa.

Mitä tehdä kirsikoista?

Kirsikoista valmistuvat monenlaiset makeat leivonnaiset, ja etenkin loppukesästä kirsikkasesongin aikaan ne ovat todellinen kesäpöydän suosikki, joita voit käyttää salaateista jälkiruokiin. Myös jouluna kirsikka maistuu erilaisissa maustekakuissa, glögissä ja hillokkeena riisipuuron päällä.

Kokeile esimerkiksi näitä:

Ranskalainen kirsikkapannukakku 680x297 Kuvassa: Ranskalainen kirsikkapannukakku

Tilaa kirsikat helposti verkkokaupasta

Pirkka kreikkalainen kirsikka 500g 1lk - kuva

Pirkka kreikkalainen kirsikka 500g 1lk

Katso lisää ›

St. Dalfour Kirsikkahillo 284g - kuva

St. Dalfour Kirsikkahillo 284g

Katso lisää ›

Kirsikka Picota 250g - kuva

Kirsikka Picota 250g

Katso lisää ›

Pirkka paistonkestävä rommi-kirsikkamarmeladi 280g - kuva

Pirkka paistonkestävä rommi-kirsikkamarmeladi 280g

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat kirsikkahillo 230g - kuva

Pirkka Parhaat kirsikkahillo 230g

Katso lisää ›

Sallinen Sokeroitu kirsikka 100g punainen - kuva

Sallinen Sokeroitu kirsikka 100g punainen

Katso lisää ›

Pirkka punaiset kirsikat sokeriliemessä 130g/70g - kuva

Pirkka punaiset kirsikat sokeriliemessä 130g/70g

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat kirsikka 250g pakaste - kuva

Pirkka Parhaat kirsikka 250g pakaste

Katso lisää ›