Kombucha eli volgansienitee

Kombucha eli volgansienitee

Päivitetty 10.7.2019

Oletko jo tutustunut kombuchaan eli volgansieniteehen?

Joko sinäkin olet hullaantunut kombuchaan? Buumi on rantautunut nyt kunnolla Suomeen. Kombucha ei ole ihan uusi tuote, sillä juoman valmistusperinne on kotoisin Aasiasta, jossa kombuchaa on tehty satoja vuosia. Viime vuosina kombucha-buumi on ollut suurinta Yhdysvalloissa.

Kombuchan valmistus

Kombucha valmistetaan makeutetusta teestä fermentointimenetelmällä. Suomessa kombucha tunnetaan myös nimellä volgansieni. Juoman pohjana voidaan käyttää joko mustaa tai vihreää teetä. Elävistä bakteereista muodustuva kelluva sienimäinen kombucha syntyy hiivaan perustuvan fermentointiprosessin tuloksena.

Bakteerit ja fermentaatio antavat kombutsalle myös sille ominaisen, hieman etikkaisen tuoksun. Fermentaation ansiosta juomasta tulee hieman kuplivaa, samoin kuin simasta ja myös maku on hieman simamainen. Juomasta tulee myöskin vatsaa hellivän probioottinen samaisen käymisprosessin ansiosta. Kombuchatee nautitaan monista muista teejuomista poiketen kylmänä. Kombuchaa löytyy kaupoista valmiina juomina, mutta sitä on mahdollista tehdä myös itse. Sitä valmistetaan elävästä kombuchaviljelmästä, johon sekoitetaan vettä, sokeria ja teetä. Seoksen annetaan tämän jälkeen käydä n. 10 päivää huoneenlämmössä.

Kombucha juomissa ja ruokien parina

Kombuchaa voi kulautella sellaisenaan, mutta sitä voi myös tuunata helposti erilaisiksi raikkaiksi kesäjuomiksi. Kokeile lisätä juomaan yrttejä, kuten minttua tai basilikaa, inkivääri- tai sitruunaviipaleita, mansikoita tai hieman survottuja mustikoita ja saat aina uudenlaista ja raikasta hörpättävää. Kombucha kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Viimeisin villitys on tarjota kombuchaa ruoan kanssa. Esimerkiksi raikas inkiväärikombucha on mainio kaveri tuhdeille grilliruoille, ja pirskahtelevan makea kombucha-mocktail sopii pariksi vaikkapa mansikkakakulle tai valkohomejuustolle. Raikas kombucha on myös mainio saunajuoma.