Korianteri koristaa ja maustaa ruoat

Korianteri koristaa ja maustaa ruoat

Päivitetty 4.1.2024

Korianterin tunnistaa voimakkaasta tuoksusta sekä makeahkosta ja persoonallisesta mausta. Tämä yrtti jakaa vahvasti mielipiteitä: makua suorastaan rakastetaan tai siitä ei pidetä laisinkaan. Korianteri sopii erityisesti aasialaiseen ja eteläamerikkalaiseen kokkailuun. Keräsimme parhaat vinkit korianterin käyttöön, kokeile korianteria seuraavan kerran ruokaa laittaessasi!

Miksi korianteri maistuu saippualta?

Joillakin ihmisillä on hajuaistiin liittyvä geenimuunnos ja tästä syystä heille korianteri maistuu saippuamaiselta tai multamaiselta. Jos kuitenkin haluaa, korianterin maulle voi siedättäytyä! Kokeile esimerkiksi korianteripestoa, jossa korianterin makua pehmentävät valkosipuli ja parmesaani.

Miten säilöä korianteri?

Tuore korianteri säilyy parhaiten jääkaapissa omassa pussissaan. Jos multapaakku tuntuu kuivalta, voi pussiin lisätä hieman vettä. Korianterin voi halutessaan myös istuttaa ja kasvattaa kotona.

Jos korianteria on yli omien tarpeiden, korianterin lehdet voi kuivata, mutta on hyvä huomioida, että korianterin maku muuttuu huomattavasti kuivuessa. Lehdet kannattaakin ennemmin pakastaa tai tehdä niistä yrttiöljyä.

Voiko korianterin varret syödä?

Korianterin varret voi syödä! Korianterista voi itse asiassa käyttää kaikkia kasvin osia: lehtiä ja vartta käytetään maustamaan ruoat tuoreeltaan, siemeniä käytetään jauhettuna monien aasialaisten mausteseosten pääraaka-aineena, juurta voidaan hyvin pestynä käyttää raastettuna ruoanlaitossa.

Miten käyttää korianteria?

Korianteria käytetään paljon erityisesti aasialaisessa, eteläamerikkalaisessa ja välimerellisessä keittiössä. Korianteri sopii hyvin yhteen monen ruoan kanssa ja rohkeasti kokeilemalla saat sillä uutta sävyä tuttuihinkin ruokiin. Tex-mex- ja wok-ruokien maustamisessa korianteri on ehdoton yrtti. Korianteria käytetään monipuolisesti lampaan- ja sianlihan, kalan sekä siipikarjan maustamisessa. Korianteri on myös loistava kasvisruokien maustaja. Kannattaa huomioida, ettei tuoreen korianterin maku kestä kuumennusta, vaan tuore yrtti kannattaa lisätä ruoan päälle lopuksi.

Thai-kalakeitto 2023 (680x300) Kuvassa: Thai-kalakeitto