Kurkku on raikkaan mehukas vihannes

Kurkku on raikkaan mehukas vihannes

Kurkku on kaikille tuttu, mehukas ja raikkaan herkullinen kesävihannes. Kurkku kuuluu leivänpäällysten ehdottomaan parhaimmistoon, mutta sopii nautittavaksi myös sellaisenaan ja lukuisissa erilaisissa salaateissa, lämpimissä ruoissa, smoothieissa, kastikkeeissa ja mehuissa.

Kurkku on vihreä, pitkulainen ja n. 95% vettä sisältävä vihannes, joka kuuluu lähes jokaisen suomalaisen pöytään. Kurkku tuo raikkaalla maullaan ja pirteän vihreällä olemuksellaan kesäisen tuulahduksen ruokapöytään, oli vuodenaika sitten mikä tahansa. Tuoreesta kurkusta kannattaa nauttia myös sen kuitupitoinen tummanvihreä kuori. 

Kurkkusalaatti on ehdoton kesäherkku

Kurkkusalaatti on kevyt ja raikas lisäke monenlaisille ruoille, ja siitä voidaan nauttia niin kesällä kuin muinakin vuodenaikoina. Tillinen kurkku-tillisilli on helppo ja nopea valmistaa ja se sopii niin uusien perunoiden kylkiäisiksi kuin tuoreen ruisleivän päälle. Piristä uunilohen luottoreseptiä tuoreella kurkku-limesalsalla.

Murskatuista kurkuista saat raikkaan lisäkkeen aasialaisille ruoille ja tuoksuvien grilliaterioiden kaveriksi. Chili-inkiväärikurkuista löytyy mukavasti suuta polttelevaa potkua. Gochujang-kurkut maustetaan korealaisella chilimaustetahnalla, ja ne sopivat mainiosti esimerkiksi grilliruoan kaveriksi. Perinteiset tilli- eli hölskytyskurkut taas ovat kuin kesä purkitettuna. Pikkelöidyt kurkut saavat puoletaan aasialaisia vivahteita koritanerinsiemenistä ja riisiviinietikasta.

Murskatut kurkut Kuvassa: Murskatut kurkut

Kurkkua grilliin ja drinkkiin

Kurkku sopii erinomaisesti kylmiin herkkuihin, mutta siitä on myös monenlaisiin lämpimiin ruokiin. Muiden kasvisten lisäksi grillissä voi pyöräyttää myös kurkut, jotka sopivat kevyeksi lisäkkeeksi raskaammille liharuoille.

Kurkun raikas ilme sopii erinomaisesti maustamaan ja koristamaan janonsammuttajia. Seljankukkajuomassa kurkkuviipaleet limittyvät luontevast limen palojen ja mintun lehtien sekaan. Tillijuoman pohjana käytetään omenamehua ja kurkkua. Terveelliseen shottiralliin sopii kurkusta raikastuva vihershotti.

Vaalea seljankukkajuoma Kuvassa: Seljankukkajuoma