Lakka on pohjoisen superherkku

Lakka on pohjoisen superherkku

Päivitetty 27.7.2020

Tällä keltaisella, mehukkaan makealla marjalla on monta nimeä: lakka, suomuurain, valokki, hilla... Lakka on rakastettu herkku, joka voidaan nauttia sellaisenaan, hillona leipäjuuston kera tai upeana lisänä erilaisissa jälkiruoissa ja leivonnaisissa.

Kotimainen, käsittelemätön lakka on oikeaa luonnon superfoodia. Parhaiten lakka maistuu tietysti tuoreena, mutta kun sen pakastaa mahdollisimman pian poimimisen jälkeen, se myös säilyy hyvin. Etelä-Suomessa lakka on valmis poimittavaksi heinäkuun puolenvälin jälkeen ja Pohjois-suomessa elokuun alkupuolella.

Lakkareseptit syntymäpäiväjuhliin ja häihin

Suklaantäyteinen lakkakakku on juhlien ehdoton suosikki. Lakkahyytelöllä täytetty lakkakermakakku on makea katseenvangitsija juhlapöytään. Lakkahillolla valellut leipäjuustosydämet sen sijaan tarjotaan lämpimänä jälkiruokana. Jos pidät valkosuklaasta, kinuskista ja puolukasta, upea lakkatäytekakku on kokeilemisen arvoinen makuelämys. Vaniljainen lakkavanukas on helppo ja nopea, mutta sitäkin kauniimpi jälkiruoka.

Makeat lakkareseptit

Lakkasmoothie on herkullinen vaihtoehto muille marjasmoothielle. Viileä lakkajäätelötorttu sopii ihanasti kahvin tai teen kanssa. Kanelinen lakkakiisseli on piristävää vaihtelua mansikka- ja vadelmakiisseleille. Suloiset lakkasydämet sopivat tarjottavaksi vaikkapa ystävänpäivään. 

Suolaiset lakkareseptit

Suolaiseen herkutteluun sopii erinomaisesti vihreä, grillijuustoa sisältävä lakkasalaatti tai vaikkapa upealla lakkahillolla koristellut makoisat lakka-vuohenjuustopiirakat. Yksinkertaiset lohi-lakkacocktailpalat ovat helppoja mutta näyttäviä makupaloja.