Lehtikaali on oikea voimavihannes - nappaa vinkit kotikeittiöön

Lehtikaali on oikea voimavihannes - nappaa vinkit kotikeittiöön

Päivitetty 27.12.2022

Lehtikaali on maistuva, monipuolinen terveellinen vihannes. Monet tuntevat lehtikaalin vihreän version, mutta siitä on olemassa myös sinipunainen lajike. Tutustu mahtavaan voimavihannekseen ja laita lehtikaalisipsit uuniin!

Onko lehtikaali terveellistä?

Lehtikaali päihittää muut kaalit ravintosisällöllään, ja se on myös keveydessään oiva lisä painostaan huolehtivan monipuoliseen ruokavalioon.

Saat voimakkaanmakuisesta lehtikaalista hyvin runsaasti C-vitamiinia, 100 grammasta reilusti yhden appelsiinin sisältämän määrän verran. Lehtikaalia kannattaa myös sen vuoksi suosia keittiössä. Lisäksi se on karoteenin, kalsiumin, valkuaisaineiden ja raudan lähde.

Voiko lehtikaalin pakastaa?

Tuliko lehtikaalia ostettua liikaa? Onneksi voit pakastaa lehtikaalin helposti. Revi ensin isoimmat lehtiruodit pois ja suikaloi lehdet pienemmiksi paloiksi pakasterasiaan.

Jos kasvatat lehtikaalia itse, voit jättää sadon korjaamatta ja jättää lehtikaalit jopa lumen alle, mistä sitä voi korjata tarvittaessa. Jos lehtikaalin antaa jäätyä ennen korjaamista, sen maku muuttuu miedommaksi ja makeammaksi. Se johtuu siitä, että lehtikaalin hiilihydraatit alkavat pilkkoutua sokereiksi, ja se saa täyteläisemmän maun.

Miten lehtikaalia käytetään?

Lehtikaalista käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset ja hyvin koristeelliset lehdet. Lehtikaali sopii silputtuna hyvin salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin ja piirakoihin, ja siitä voi valmistaa myös vaikkapa pestoa, dippiä tai smoothieta. Ennen kuin lehtikaalen lehtiosan voi lisätä lämpimään ruokaan, sen lehtiruoti tulee pilkkoa ja esikypsentää.

Voiko lehtikaalia syödä sellaisenaan?

Voit syödä lehtikaalia myös raakana! Poista ensin lehtiruoti ja hiero lehtikaaliin hieman suolaa ja etikkaa. Lehtikaali pehmenee nopeasti ja pääset eroon lehtikaalin säikeisestä ja puisevasta koostumuksesta.

Mitä tehdä lehtikaalista?

Trendikkäät lehtikaalisipsit ovat terveellisempi ja kevyempi vaihtoehto rasvaisille perunalastuille. Sipsit maistuvat sekä ihan sellaisenaan naposteltavana kuin pääruoan lisäkkeenä. Lehtikaalista voi tehdä sipsien lisäksi pastaa ja maukasta keittoa.

Sitruuna-lehtikaalipasta 2021 kuvitus Kuvassa: Sitruuna-lehtikaalipasta

Tilaa lehtikaalit näppärästi verkosta:

Lehtikaali vihreä 200g Suomi - kuva

Lehtikaali vihreä 200g Suomi

Katso lisää ›

Pirkka lehtikaalisuikale 125g - kuva

Pirkka lehtikaalisuikale 125g

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat babylehtikaalisekoitus 65g - kuva

Pirkka Parhaat babylehtikaalisekoitus 65g

Katso lisää ›

Findus lehtikaali 500g hienonnettu pa - kuva

Findus lehtikaali 500g hienonnettu pa

Katso lisää ›