Leipä on terveellinen valinta

Leipä on terveellinen valinta

Päivitetty 13.9.2022

Leivän energialähteiden suhteet ovat lähes identtiset ravitsemussuosituksiin verrattuna. Miksi tarvitsemme kuitua?

Täysjyväleipä on terveellistä, koska sen ravintoainetiheys on suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että leivästä saatua energiayksikköä kohti saadaan paljon muita tärkeitä ravintoaineita.

Proteiinit ja rauta helposti

Viljavalmisteet ovat kasvikunnan tuotteista parhaimpia proteiinien lähteitä, kuten ovat myös herneet, pavut ja pähkinät. B-ryhmän vitamiineista etenkin tiamiinin ja folaatin saanti on pitkälti riippuvainen viljavalmisteiden osuudesta ruokavaliossa.

Viljatuotteet ovat suomalaisessa ravitsemuksessa myös tärkein raudan ja magnesiumin lähde.

Syötkö tarpeeksi täysjyvää?

Täysjyväviljan terveellisyyden peruspilarina on ravintokuitu. Suositusten mukaisen kuitumäärän saavuttamiseksi riittää 6-9 palaa täysjyväleipää päivässä. Vastaavaan kuitumäärään tulisi syödä 30 porkkanaa tai perunaa tai 12 omenaa.

Viipaloitu tai revitty leipäviipale painaa keskimäärin 30 g. Kuitua yhdessä leipäviipaleessa on vaalean ranskanleivän 1,1 grammasta aina täysjyvärukiin 4,7 grammaan asti.

Uusissa täysjyvävehnäleivissä on saman verran kuitua kuin ruisleivissä eli lähes 3 grammaa kuitua per viipale. Valinnanvaraa on siis vaaleissakin leivissä. Tärkeintä on muistaa valita täysjyväjauhoista leivottu leipä, ruisleivän ohella täysjyväkaura- tai täysjyvävehnäleipää.

Ravintokuitu suojaa sairauksilta

Kuidut hidastavat hiilihydraattien imeytymistä ja näin tasoittavat aterian jälkeistä verensokeritason nousua ja pienentävät haiman tuottaman insuliinin eritystä. Etenkin täysjyväviljoista saatavan liukenemattoman kuidun on todettu suojaavan tyypin 2 diabetekselta ja sydän- ja verisuonitaudeilta.

Täysjyväviljatuotteiden kulutus on yhteydessä myös menestykselliseen painonhallintaan. Kuidut aiheuttavat kylläisyyden tunnetta, koska ne hidastavat mahan tyhjenemistä ja turpoavat sitoessaan vettä. Lisäksi kauran liukoinen kuitu alentaa veren kokonaiskolesterolia sekä ”huonon” LDL-kolesterolin tasoa.

Kuidun määrä ravinnossa ei vaikuta muiden ravintoaineiden hyväksikäyttöön heikentävästi. Imeytyminen tapahtuu vain jonkin verran hitaammin aterian jälkeen.

Liian vähäinen kuidunsaanti voi aiheuttaa muun muassa hidastunutta vatsan toimintaa ja ummetusta. Liukenemattomaan kuituun tarttuu ravinnon haitallisia yhdisteitä. Tämän on todettu pienentävän riskiä sairastua moniin ruoansulatuskanavan sairauksiin.