Monipuoliset juurekset

Monipuoliset juurekset

Säiden viiletessä maistuvat höyryävän herkulliset pataruoat, muhennokset ja keitot, joihin juuresten runsas kirjo tuo mauaksta aromia ja hyvää makua – terveellisyydestä tinkimättä.

Uunissa paahdetut juurekset maistuvat lihan kanssa sykysisin ennen joulun aikaa, jolloin nautitaan perinteisistä juureslaatikoista. Juureksista on moneksi, ja niistä valmistuvat niin tutut perinneruoat kuin uudemmat ja eksoottisemmat herkkuruoat sekä mehevät leivonnaiset. Juuresten syöminen on myös terveellistä! Erityisesti sellaisenaan ne sisältävät vähän energiaa, ja runsaasti kuitua, sekä monipuolisesti erilaisia vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Porkkana

Pirteän värinen porkkana on yksi Suomessa eniten syödyistä kasviksista, ja se sopiikin monopuoliseen käyttöön. Porkkana maistuu sellaisenaan välipalana, ja sopii raasteisiin tai salaatteihin. Porkkanat ovat tärkeä raaka-aine myös monissa wokeissa, keitoissa, pataruoissa, muhennoksissa, laatikkoruoissa sekä kastikkeissa. Leivontaan porkkana sopii erinomaisesti, sillä se tuo kosteutta, väriä ja makua. Raasta mehevää porkkanaa esimerkiksi porkkanakakkuun tai -sämpylöihin. Porkkanasta valmistuu myös herkullinen hilloke.

Porkkanaa kannattaa popsia myös sen sisältämien vitamiinien vuoksi. Oranssin värin porkkanalle antaa A-vitamiinin esiaste karoteeni, josta voi elimistössä muodostua A-vitamiinia.

Porkkana säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Porkkana on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Lanttu

Lanttu on muodoltaan pyöreähkö ja sen koko vaihtelee. Kuori on väriltään usein vihertävä, myös violetti-vihreäkuorisena se on nykyään melko yleinen. Malto on vaalea ja kiinteä. Kirpeän maun lantulle antaa sen sisältämä sinappiöljy. Moni tuntee lantun joulupöydän lanttulaatikosta, mutta lantusta valmistuu myös monia muita meheviä ruokia. Kypsyessään lantun maku makeutuu. Paahdetut uunijuurekset saavat lantusta herkullista aromia, ja pataruokiin, raasteohukaisiin ja juurespihveihin lanttu on sopii myös erinomaisesti. Lisäksi lanttua käytetään keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa ja raakana siitä tehdään lisäkeraasteita. Lanttutikut sopivat myös illanistujais- tai välipalanaposteltavaksi dippikastikkeen kera.

Lanttu on erityisesti hyvä C-vitamiinin lähde. Paksun kuoren ansiosta lanttu säilyttää vitamiinipitoisuutensa korkeana aina kevääseen saakka. Vitamiinien lisäksi lantusta saadaan myös kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua.

Lanttu säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Myös lanttu on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten hedelmistä ja tomaateista.

Punajuuri

Mehevä punajuuri on tavallisimmin pyöreä, mutta lajikkeesta riippuen se voi olla myös litteänpyöreä, munanmuotoinen tai pitkänomainen. Hyvän punajuuren tunnistat siitä, että se on tasainen, voimakkaan tummanpunainen ja sen pinta on sileä.

Monille punajuuri on tuttu joulupöydästä ja etikkasäilykkeenä. Punajuuri sopii lisäksi monipuoliseen ruoanlaittoon, ja sen ympärille onkin kehitetty herkullisia trendireseptejä. Punajuuri ja vuohenjuusto ovat vastustamaton makupari, mutta myös sinihomejuusto maistuu erinomaisesti punajuuren kera. Herkullinen lisäke punajuuresta syntyy myös uunissa paahdettuna, esimerkiksi timjamilla tai rosmariinilla maustettuna. Punajuuri sopii hyvin lisäksi erilaisiin pataruokiin, laatikoihin, muhennoksiin, pihveihin ja keittoihin. Klassikkopunajuuriruokia ovat rosolli, borssikeitto ja Lindstömin pihvit. Punajuuria ei kannata kuoria ennen keittämistä, jotta kaunis punainen väri ei valu keitinveteen.

Punajuuresta saadaan kuitua, sekä useita vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Sisältämiensä nitraattien vuoksi punajuuri ei sovi aivan pienille lapsille. Keittäminen ja kuoriminen vähetävät punajuurten nitraattipitoisuutta.

Punajuuri säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista.

Palsternakka

Aromikas palsternakka on sukua porkkanalle. Ulkomuodoltaan se muistuttaakin sukulaistaan, mutta sekä kuori että malto ovat kellanvalkoiset. Tyypillisen vahvan tuoksunsa ja makeahkon makunsa palsternakka saa sisältämistään eteerisestä öljyistä. Monelle palsternakka on tuttu ainoastaan keittojen liemivihanneksena, mutta sukulaisensa porkkanan tavoin se on erinomaisen monipuolinen myös muussa ruoanlaitossa. Erilaisiin pataruokiin, keittoihin, kasvispihveihin ja suolaisiin piirakoihin palsternakka tuo ihanan täyteläistä ja aromaattisen mausteista makua. Paahdetuilla palsternakkaviipaleilla tuot uudenlaista piristystä erilaisiin salaatteihin ja muihin lisäkkeisiin. Keitot ja uunijuurekset saavat palsternakan vivahteikkaasta mausta herkullista potkua, mutta niitä voi nauttia myös paistettuna sellaisenaan ruskistetun voin kera.

Palsternakka säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa pakattuna kuivumisen estämiseksi. Palsternakka on herkkä etyleenille, joten säilytä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Piparjuuri

Piparjuuri on kuoreltaan kellertävänvaalea, pitkänomainen juures. Malto on vaalea, joko valkoinen tai kellanvalkoinen. Piparjuuren kirpeä maku johtuu sen sisältämästä sinappiöljystä.

Piparjuurta käytetään yleisesti maustamisessa. Piparjuuriraasteella voidaan maustaa kastikkeita, muhennoksia ja raasteita. Piparjuuri tuo makua myös keittoihin, pataruokiin ja salaatteihin. Raastettu piparjuuri tulee lisätä ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa, sillä keitettäessä piparjuuri muuttuu helposti kitkerän makuiseksi. Piparjuuri sopii hyvin erityisesti liha- ja kalaruokien kastikkeisiin, kuten kylmäsavulohen tai -poron kaveriksi.

Piparjuuri sisältää runsaasti C-vitamiinia, kuitua ja hivenaineita. Piparjuuri säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Mukulaselleri

Melko voimakkaan, mutta hieman makean ja aromaattisen makuinen mukulaselleri – eli juuriselleri – on rosoinen ja pyöreähkönmuotoinen. Sen malto on valkoinen, mutta se muuttuu kuorimisen jälkeen melko nopeasti ruskeaksi. Voimakkaan makunsa vuoksi mukulaselleri on suosittu keittojen liemijuures. Juuriselleri sopii erinomaisesti myös raasteseoksiin, salaatteihin, patoihin, laatikoihin, sosekeittoihin, muhennoksiin, gratiineihin ja kastikkeisiin. Se tuo maukasta makua myös juurespihveihin ja on erinomaista kuorrutettuna.

Mukulaselleri säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Nauris

Pyöreä tai litteänpyöreä nauris on malloltaan keltainen tai valkoinen, lajikkeesta riippuen. Maku on makeahko, mutta mukana on myös hieman kirpeyttä. Kirpeys johtuu nauriin sisältämistä rikkipitoisista yhdisteistä. Makeimmillaan nauriit ovat pienikokoisina.

Naurista käytetään kuten lanttua sekä raakana että kypsennettynä. Naurisraaste on maukkaan mehevää ja nauristikut maistuvat dippikastikkeen kera. Nauris sopii erinomaisesti myös keittoihin, pata- ja laatikkoruokiin, ohukaisiin ja kasvispihveihin. Uunissa paahdetut hunajanauriit ovat maukas lisäke.

Nauris sisältää C-vitamiinia sekä karotenoideja, jotka elimistössä muuttuvat A-vitamiiniksi. Myös kivennäis- ja hivenaineita siinä on runsaasti.

Nauris säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Retiisi

Retiisi ja sen vanhempi sukulainen retikka ovat erityisesti salaattien sulostuttajia. Retiisejä on miltei kaikissa sateenkaaren väreissä, vaikkakin kirkkanpunaiset ovat tutuimpia. Meillä kasvista syödään usein vain alkeisvarsi raakana, mutta koko juures on syömäkelpoinen – lehdet käyvät vaikka salaatiksi. Aasiassa retiisi saatetaan myös keittää.

Retiisi on maultaan hiukan kipakka ja antaa erilaisen pikantin jujun ruokaan. Sen rakenne on hauskan paperimainen. Retiisiä on viljeltu Kiinassa jo tuhansia vuosia, mutta vielä se ei ole mennyt muodista!

Bataatti

Bataatti, eli "makea peruna", vaatii perunaa lämpimämmät kasvuolosuhteet. Siksi se ei menesty Euroopassa, vaan suurin osa tuodaan Amerikasta. Suipot, yleensä perunaa suuremmat mukulat ovat maultaan jauhoisen makeahkoja. Bataatin kuoren väri voi vaihdella vaaleasta vaaleanpunaiseen, punaruskeaan ja aina tummanpunaiseen. Malto voi olla väriltään valkea, kellertävä tai oranssinpunainen.

Bataatin suosio ruoanlaitossa on kasvanut, ja sitä voidaan käyttää perunan tavoin. Se voidaan keittää vedessä tai kypsentää uunissa ja grillissä, kuten peruna. Soseutettu bataatti on herkullista tarjoiltuna perunasoseen tapaan, laatikkoruoassa tai sosekeittona. Bataatti sopii hyvin unijuureksiin, ja taipuu myös erilaisiin pataruokiin ja kastikkeisiin.

Bataatti sisältää runsaasti A-vitamiinia sekä kuitua. Bataatti säilyy parhaiten viileässä +12 - +15 asteen lämpötilassa. Säilytä bataatti erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.