Raaka-aineet
Maistuvat juurekset

Maistuvat juurekset

Säiden viiletessä maistuvat höyryävän herkulliset pataruoat, muhennokset ja keitot, joihin juuresten runsas kirjo tuo aromia ja runsasta makua terveellisesti.

Uunissa paahdetut juurekset maistuvat lihan kanssa ennen joulun aikaa, jolloin nautitaan perinteisistä juureslaatikoista. Juureksista on moneksi, ja niistä valmistuu niin tutut perinneruoat kuin uudemmat ja eksoottisemmat, maistuvat ja mehevät, herkkuruoat ja leivonnaiset. Juuresten syöminen on myös terveellistä. Erityisesti sellaisenaan ne sisältävät vähän energiaa. Niistä saa ruoansulatukselle tärkeää kuitua ja monia vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Porkkana

Porkkana on yksi Suomessa eniten syödyistä kasviksista. Pirteän värinen porkkana on maistuva ja sopii monipuoliseen käyttöön. Porkkana maistuu sellaisenaan välipalana, ja sopii raasteisiin ja salaatteihin. Porkkanat ovat tärkeä raaka-aine myös monissa wokeissa, keitoissa, pataruoissa, muhennoksissa, laatikkoruoissa sekä kastikkeissa. Leivonnaisiin porkkana tuo kosteutta, väriä ja makua. Sämpylä- ja leipätaikinoihin porkkana antaa makua ja lisäväriä, samoin makeisiin leivonnaisiin, kuten porkkanakakkuun. Porkkanasta valmistuu myös herkullinen hillo.

Porkkanaa kannattaa popsia myös sen sisältämien vitamiinien vuoksi. Oranssin värin porkkanalle antaa A-vitamiinin esiaste karoteeni, josta voi elimistössä muodostua A-vitamiinia. Porkkanassa on vitamiineja sitä enemmän mitä kauemmin se on saanut kasvaa maassa.

Porkkana säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Porkkana on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Lanttu

Lanttu on muodoltaan pyöreähkö ja sen koko vaihtelee. Kuori on väriltään usein vihertävä, myös violetti-vihreäkuorisena se on nykyään melko yleinen. Malto on vaalea ja kiinteä. Kirpeän maun lantulle antaa sen sisältämä sinappiöljy. Moni tuntee lantun joulupöydän lanttulaatikosta, mutta lantusta valmistuu myös monia muita meheviä ruokia. Kypsyessään lantun maku makeutuu. Paahdetut uunijuurekset saavat lantusta herkullista aromia, ja pataruokiin, raasteohukaisiin ja juurespihveihin lanttu on erinomainen myös. Lisäksi lanttua käytetään keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa ja raakana siitä tehdään lisäkeraasteita. Lanttutikut sopivat myös illanistujais- tai välipalanaposteltavaksi dippikastikkeen kera.

Lanttu on erityisesti hyvä C- vitamiinin lähde. Paksun kuoren ansiosta lanttu säilyttää vitamiinipitoisuutensa korkeana kevääseen saakka. Lantusta saa myös useita kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua.

Lanttu säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Lanttu on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Punajuuri

Mehevä punajuuri on tavallisimmin pyöreänmuotoinen, mutta lajikkeesta riippuen se voi olla myös litteänpyöreä, munanmuotoinen tai pitkänomainen. Hyvän punajuuren tunnistat siitä, että se on tasainen, voimakkaan tummanpunainen ja sen pinta on sileä.

Usealle punajuuri on tuttu etikkasäilykkeenä ja värinsä vuoksi se on perinteisesti erityisesti joulunajan juures. Punajuuri sopii lisäksi hyvin monipuolisesti ruoanlaittoon ja sen ympärille onkin kehitetty herkullisia trendireseptejä. Useissa resepteissä, kuten risotoissa, pastoissa ja salaateissa, punajuuri muodostaa vastustamattoman makuparin vuohenjuuston kanssa. Myös sinihomejuusto maistuu erinomaisesti punajuuren kera. Herkullinen lisäke punajuuresta syntyy myös uunissa paahdettuna, yrteistä esimerkiksi timjamilla tai rosmariinilla maustettuna. Punajuuri sopii hyvin lisäksi erilaisiin pataruokiin, laatikoihin, muhennoksiin, pihveihin ja keittoihin. Klassikkopunajuuriruokia ovat rosolli, borssi ja Lindstömin pihvit. Ennen punajuuren keittämistä siitä ei kannata poistaa kuorta, kantaa eikä juuren päätä, jotta punainen väriaine ei valu keitinveteen.

Punajuuri sisältää monia kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja. Punajuuresta saa myös karotenoideja, joista syntyy elimistössä A-vitamiinia, sekä kuitua. Sisältämiensä nitraattien vuoksi punajuuri ei sovi aivan pienille lapsille.

Punajuuri säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Palsternakka

Täyteläisen aromikas herkullinen palsternakka on sukua porkkanalle. Ulkomuodoltaan se muistuttaakin sukulaistaan, mutta sekä kuori että malto ovat kellanvalkoiset. Tyypillisen vahvan tuoksunsa ja makeahkon makunsa palsternakka saa sisältämistään aromaattisista öljyistä. Monelle palsternakka on tuttu ainoastaan keittojen liemivihanneksena, mutta sukulaisensa porkkanan tavoin se on erinomaisen monipuolinen ruoanlaitossa. Erilaisiin pataruokiin, keittoihin, kasvispihveihin ja suolaisiin piirakoihin palsternakka tuo ihanan täyteläistä, makean pyöreää ja aromaattisen mausteista makua. Paahdetuilla palsternakkaviipaleilla tuot uudenlaista piristystä erilaisiin salaatteihin ja muihin lisäkkeisiin. Keitot ja uunijuurekset saavat palsternakan vivahteikkaasta mausta herkullista potkua.

Palsternakka säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa pakattuna kuivumisen estämiseksi. Palsternakka on herkkä etyleenille, joten säilytä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Piparjuuri

Piparjuuri on kuoreltaan kellertävänvaalea, pitkänomainen juuri. Malto on vaalea, joko valkoinen tai kellanvalkoinen. Piparjuuren kirpeä maku johtuu sen sisältämästä sinappiöljystä.

Piparjuurta käytetään yleisesti maustamisessa. Piparjuuriraasteella voidaan maustaa kastikkeita, muhennoksia ja raasteita. Piparjuuri tuo makua myös keittoihin, pataruokiin ja salaatteihin. Raastettu piparjuuri tulee lisätä ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa, sillä keitettäessä piparjuuri muuttuu helposti kitkerän makuiseksi. Piparjuuri sopii keitetyn kalan ja lihan kastikkeiden mausteeksi, samoin savuporon ja paahtopaistin kanssa yleinen lisäke on piparjuurikerma. Piparjuurella voi lisäksi maustaa aromivoin ja tarjota sen lihan tai kalan kanssa.

Piparjuuri sisältää runsaasti C-vitamiinia. Myös sen kuitu- ja hivenainepitoisuus on korkea. Piparjuuri säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Mukulaselleri

Melko voimakkaan, hiukan makean makuinen ja aromaattinen mukulaselleri eli juuriselleri on pyöreähkönmuotoinen ja rosoinen. Malto on valkoinen ja se muuttuu ruskeaksi melko nopeasti kuorimisen jälkeen. Voimakkaan makunsa vuoksi mukulaselleri on erityisesti suosittu keittojen liemijuures. Sellaisenaan syötäväksi maku on hyvin voimakas. Juuriselleri sopii erinomaisesti myös raasteseoksiin, salaatteihin, patoihin, laatikoihin, muhennoksiin, gratiineihin ja kastikkeisiin. Se tuo maukasta makua myös juurespihveihin ja on erinomaista kuorrutettuna.

Mukulaselleri säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Nauris

Pyöreä tai litteänpyöreä nauris on malloltaan keltainen tai valkoinen lajikkeesta riippuen. Maku on makeahko ja siinä on mukana pieni kirpeys. Nauris saa kirpeytensä sisältämistään rikkipitoisista yhdisteistä. Makeimmillaan nauriit ovat pienikokoisina.

Naurista käytetään kuten lanttua sekä raakana että kypsennettynä. Naurisviipaleet tai – raaste on maukkaan mehevää ja nauristikut maistuvat dippikastikkeen kera. Nauris sopii erinomaisesti myös keittoihin, pata- ja laatikkoruokiin, ohukaisiin ja kasvispihveihin. Uunissa tai nuotion tuhkassa pitkään haudutetut nauriit ovat erittäin maukasta syötävää.

Nauris sisältää C-vitamiinia sekä karotenoideja, jotka elimistössä muuttuvat A-vitamiiniksi. Myös kivennäis- ja hivenaineita siinä on runsaasti.

Nauris säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa, erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Retiisi

Retiisi ja sen vanhempi sukulainen retikka ovat erityisesti salaattien sulostuttajia. Retiisejä on miltei kaikissa sateenkaaren väreissä, vaikkakin kirkkanpunaiset ovat tutuimpia. Meillä kasvista syödään usein vain alkeisvarsi raakana, mutta koko juures on syömäkelpoinen – lehdet käyvät vaikka salaatiksi. Aasiassa retiisi saatetaan keittää.

Retiisi on maultaan hiukan kipakka ja antaa erilaisen pikantin jujun ruokaan. Sen rakenne on hauskan paperimainen. Retiisiä on viljeltu Kiinassa jo tuhansia vuosia, mutta vielä se ei ole mennyt muodista!

Bataatti

Bataatti, toiselta nimeltään makea peruna, vaatii lämpimämmät kasvuolosuhteet kuin peruna. Siksi se ei menesty Euroopassa, vaan päämäärät tuodaan USA:sta. Suipot, yleensä perunaa suuremmat mukulat ovat maultaan jauhoisen makeahkoja. Bataatin kuoren väri voi vaihdella vaaleasta, vaaleanpunaiseen, punaruskeaan ja aina tummanpunaiseen. Malto voi olla väriltään valkea, kellertävä tai oranssinpunainen.

Bataatin suosio ruoanlaitossa on kasvanut, ja sitä voidaan käyttää perunan tavoin. Se voidaan keittää vedessä tai kypsentää uunissa, kuten peruna. Maukas lisäke syntyy myös, kun bataattiviipaleet grillataan tai pariloidaan. Soseutettu bataatti on herkullista tarjoiltuna perunasoseen tapaan, laatikkoruoassa tai sosekeittona. Bataatti sopii hyvin myös piirakoihin ja pilkottuna se maistuu muiden vihannesten joukossa pataruoissa tai uunijuureksissa.

Bataatti sisältää runsaasti A-vitamiinia. Siitä saa myös kuitua. Bataatti säilyy parhaiten viileässä +12 - +15 asteen lämpötilassa. Säilytä bataatti erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.