Mäti on herkkujen herkku

Mäti on herkkujen herkku

Mäti sopii erinomaisesti blinien seuraksi, pikkusuolaisiin cocktailpaloihin ja voileipäkakkujen koristeluun. Myös mätimousse on himottu makupala.

Mäti on naaraskalojen tuottamaa munamassaa, jota käytetään ruoanvalmistuksessa yleensä tuoresuolattuna mutta myös kypsennettynä. Myös muiden merenelävien, kuten katkarapujen, munia kutsutaan mädiksi. Mäti on parhaimmillaan vähän ennen kalan kutuaikaa, joten mätisesongit väkisinkin vaihtelevat kalalajeittain. Eri mätejä saat onneksi kuitenkin K-ruokakaupoista läpi vuoden pakastettuna tai syöntivalmiina palvelutiskistä.

Erilaisia mätejä

Muikunmäti

Suomen arvostetuimman eli pienirakeisen muikunmädin huippusesonki on syksyllä. Väri vaihtelee järvittäin oranssinpunaisesta oranssinkeltaiseen.

Mateenmäti

Väriltään tummankeltaisen, erittäin pienirakeisen mateenmädin sesonki on kevättalvella.

Kirjolohenmäti

Suurirakeisen, väriltään oranssinpunaisen kirjolohenmädin sesonki on talvesta kevääseen. Kirjolohenmätiä saa myös kylmäsavustettuna.

Siianmäti

Meillä arvostetun pienirakeisen, oranssinkeltaisen siianmädin sesonki on syksyllä. Siianmätiä tuodaan myös Kanadasta.

Silakanmäti

Vaaleankeltaisen, pienirakeisen silakanmädin sesonki on keväällä. Se on mädeistä edullisinta.

Sammenmäti eli kaviaari

Sammenmäti eli kaviaari on mätien aatelia. K-ruokakaupoissa myydään vain viljellyn sammen mätiä. Kaviaari kannattaa tilata etukäteen kauppaasi.

Lisäksi K-ruokakaupoissa on saatavilla pieniä määriä kuoreen, kiisken ja hauen mätiä.

Kasvissyöjä ja mäti?

Kasvisruokailijalle käy mädinomainen, täysin kasvipohjainen, merilevästä tai merilevästä ja kasviproteiinista valmistettu tuote. Tuotemerkkejä ovat muun muassa Cavi-Art ja Merenmarja. Mustaa, oranssia tai keltaista valmistetta käytetään mätien tapaan.

Madit_620

Näin otat mädin talteen itse

Mäti joko lypsetään tai otetaan talteen kalan avaamisen yhteydessä.

  1. Nosta mätipussi puhtaan leivinpaperin päälle. Tee pussin päähän viilto ja paina veitsen ulkoreunalla niin, että mäti työntyy ulos pussista.
  2. Sekoita mätiä haarukalla edestakaisin, jotta saat kaikki verisuonet ja kalvot pois. Jos mätiä on runsaasti, käytä apuna vispilää. Huuhtele halutessasi mäti lävikössä, ja valuta esimerkiksi suodatinpussissa.
  3. Pakasta mäti. Sisä- ja murtovesien kalojen kuten muikun, mateen ja hauen mäti on pakastettava suolaamatta ennen nauttimista, jotta mahdolliset loiset tuhoutuvat. Mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa (-18 °C).

Mätireseptejä

Sinua saattaisi kiinnostaa