Mäti on herkkujen herkku

Mäti on herkkujen herkku

Mäti sopii erinomaisesti blinien seuraksi, pikkusuolaisiin cocktailpaloihin ja voileipäkakkujen koristeluun. Myös mätimousse on himottu makupala.

Mitä mäti oikeastaan on?

Mäti on naaraskalojen tuottamaa munamassaa, jota käytetään ruoanvalmistuksessa yleensä tuoresuolattuna mutta myös kypsennettynä. Myös muiden merenelävien, kuten katkarapujen, munia kutsutaan mädiksi. Mäti kerätään talteen lypsämällä se kalan mätipusseista. Yleisimmin mätipussit lypsetään laittamalla ne astiaan, jossa entsyymi sulattaa mätien pussit ja jäljelle jää vain mäti. Mätiä saa myös käsin lypsettynä, jolloin se on kuivempaa ja korkeampilaatuista.

Mäti on parhaimmillaan vähän ennen kalan kutuaikaa, joten mätisesongit väkisinkin vaihtelevat kalalajeittain. Eri mätejä saat kuitenkin K-ruokakaupoista läpi vuoden pakastettuna tai syöntivalmiina palvelutiskistä.

Mäti kuvitus

Mitä eroa mädeissä on?

Muikunmäti

Suomen arvostetuimman eli pienirakeisen muikunmädin huippusesonki on syksyllä. Väri vaihtelee järvittäin oranssinpunaisesta oranssinkeltaiseen.

Mateenmäti

Väriltään tummankeltaisen, erittäin pienirakeisen mateenmädin sesonki on kevättalvella.

Kirjolohenmäti

Suurirakeisen, väriltään oranssinpunaisen kirjolohenmädin sesonki on talvesta kevääseen. Kirjolohenmätiä saa myös kylmäsavustettuna.

Siianmäti

Meillä arvostetun pienirakeisen, oranssinkeltaisen siianmädin sesonki on syksyllä. Siianmätiä tuodaan myös Kanadasta.

Silakanmäti

Vaaleankeltaisen, pienirakeisen silakanmädin sesonki on keväällä. Se on mädeistä edullisinta.

Sammenmäti eli kaviaari

Sammenmäti eli kaviaari on mätien aatelia. K-ruokakaupoissa myydään vain viljellyn sammen mätiä. Kaviaari kannattaa tilata etukäteen kauppaasi.

Lisäksi K-ruokakaupoissa on saatavilla pieniä määriä kuoreen, kiisken ja hauen mätiä.

Kasvissyöjä ja mäti?

Kasvisruokailijalle käy mädinomainen, täysin kasvipohjainen, merilevästä tai merilevästä ja kasviproteiinista valmistettu tuote. Tuotemerkkejä ovat muun muassa Cavi-Art ja Merenmarja. Mustaa, oranssia tai keltaista valmistetta käytetään mätien tapaan.

Madit_620

Näin otat mädin talteen itse

Mäti joko lypsetään tai otetaan talteen kalan avaamisen yhteydessä.

  1. Nosta mätipussi puhtaan leivinpaperin päälle. Tee pussin päähän viilto ja paina veitsen ulkoreunalla niin, että mäti työntyy ulos pussista.
  2. Sekoita mätiä haarukalla edestakaisin, jotta saat kaikki verisuonet ja kalvot pois. Jos mätiä on runsaasti, käytä apuna vispilää. Huuhtele halutessasi mäti lävikössä, ja valuta esimerkiksi suodatinpussissa.
  3. Pakasta mäti. Sisä- ja murtovesien kalojen kuten muikun, mateen ja hauen mäti on pakastettava suolaamatta ennen nauttimista, jotta mahdolliset loiset tuhoutuvat. Mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa (-18 °C).

Miten mäti säilyy?

Tuore mäti säilyy jääkaapissa pari päivää. Säilyvyysaika kannattaa aina tarkistaa myyjältä tai katsoa purkista. Hyvässä mädissä on miellyttävä tuoksu, kirkas väri ja kiinteä rakenne. Jos mäti on tuoretta, sitä voi pakastaa. Pakkasessa mäti säilyy 3-6 kuukautta.

Mätiä ei suositella pakastettavaksi uudelleen, sillä se muuttuu toisella sulatuskerralla vetiseksi. Kalatiskissä myydään usein pakasteesta sulatettua mätiä, jota ei kannata pakastaa enää kotona. Tuore mäti on erikseen merkitty.