Mausta liha yrteillä

Mausta liha yrteillä

Päivitetty 8.1.2024

Yrtit sopivat loistavasti liharuokien maustamiseen. Yrteillä saat maun lisäksi myös väriä sekä taivaallisen tuoksun ruokiisi.

Lihan maustamiseen sopivat hyvin sekä tuoreet että kuivatut yrtit. On hyvä huomioida, että kuivattujen yrttien maku on tuoretta yrttiä voimakkaampi. Kaksi ruokalusikallista tuoretta yrttiä vastaa teelusikallista kuivattua.

Parhaat liha + yrtti -yhdistelmät:

  • Naudanliha + oregano, persilja, basilika, korianteri
  • Lammas + rosmariini, timjami, minttu
  • Riista + rakuuna, timjami, rosmariini
  • Sianliha + salvia, korianteri
  • Broileri + rakuuna, timjami, salvia, sitruunamelissa

Basilika

Basilika on monipuolinen yrtti, joka sopii erityisesti pastaruokiin. Basilikan lehdet ovat hentoisia, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa. Basilikan lehdet ovat myös kauniita ruoan koristeita, jos lisäät ne vasta annoksen päälle.

Helppo lihapullakeitto 2022 (680 x 298) Kuvassa: Helppo lihapullakeitto

Korianteri

Korianteri on voimakkaan makuinen maustekasvi, joka sopii broilerin, naudan- sekä porsaanlihan maustamiseen. Saat ruokiin aasialaisen vivahteen maustamalla sen tuoreella korianterilla. Korianteri sopii myös meksikolaisen ja intialaisen ruoan maustamiseen.

Rou jia mo eli kiinalaiset hampurilaiset 2021 (680 x 298) Kuvassa: Rou jia mo eli kiinalaiset hampurilaiset

Minttu

Minttu on etenkin lampaan- ja karitsanlihan paras makukaveri! Kokeile sitä myös muiden liharuokien kanssa esimerkiksi marinadin tai minttukastikkeen muodossa.

Minipitaleivät 2021 (680 x 298) Kuvassa: Minipitaleivät

Oregano

Oregano sopii hyvin jauhelihan maustamiseen, sekä erilaisiin lihapatoihin. Oreganon voit lisätä lihan kypsennyksen alkuvaiheessa, sillä se kestää hyvin lämmitystä ja haudutusta.

Ragu naudan poskista 2017 (680 x 298) Kuvassa: Ragú naudan poskista

Persilja

Persilja on mieto mausteyrtti ja muiden mausteiden makua vahvistava yleismauste. Se sopii erityisesti lihakeittoon ja ruskistetun jauhelihan maustajaksi. Persilja kannattaa lisätä vasta kypsän lihan joukkoon.

Iskender-kebab 2023 (680 x 298) Kuvassa: Iskender-kebab

Rakuuna

Rakuuna on perinteinen ranskalaiskeittiön yrtti ja sopii hyvin broilerin ja porsaanlihan maustamiseen. Käytä rakuunaa kuitenkin varoen, sillä sen maku on varsin voimakas.

Puutarhurin sunnuntaipata 2016 (680 x 298) Kuvassa: Puutarhurin sunnuntaipata

Rosmariini

Rosmariini sopii täydellisesti lampaan- ja karitsanlihan sekä riistan maustamiseen. Kokeile myös broilerille. Hiero rosmariini lihan pintaan ennen paistamista.

Possupihvit pippuri-kermakastikkeessa 2023 (680x300) Kuvassa: Possupihvit pippuri-kermakastikkeessa

Salvia

Rasvaiset porsaanosat, kuten kyljykset, pitävät salviasta. Salvia on voimakkaan makuinen yrtti, joten usein muutama lehti riittää maustamiseen. Salvia sopii myös broilerin maustamiseen.

Paistettu maksa 2021 (680 x 298) Kuvassa: Paistettu maksa

Timjami

Voimakasmakuinen timjami sopii lähes kaikkiin liharuokiin, erityisesti lampaan- ja karitsanlihan sekä riistan maustamiseen. Timjamia kannattaa kokeilla myös broilerin ja jauheliharuokien maustamiseen.

Yrttikuorrutettu paahtopaisti (680x300) Kuvassa: Yrttikuorrutettu paahtopaisti

Nappaa videolta yrttivinkit arkeesi: