Mausta liha yrteillä
Päivitetty 8.1.2024Yrtit sopivat loistavasti liharuokien maustamiseen. Yrteillä saat maun lisäksi myös väriä sekä taivaallisen tuoksun ruokiisi.
Lihan maustamiseen sopivat hyvin sekä tuoreet että kuivatut yrtit. On hyvä huomioida, että kuivattujen yrttien maku on tuoretta yrttiä voimakkaampi. Kaksi ruokalusikallista tuoretta yrttiä vastaa teelusikallista kuivattua.
Parhaat liha + yrtti -yhdistelmät:
- Naudanliha + oregano, persilja, basilika, korianteri
- Lammas + rosmariini, timjami, minttu
- Riista + rakuuna, timjami, rosmariini
- Sianliha + salvia, korianteri
- Broileri + rakuuna, timjami, salvia, sitruunamelissa
Basilika
Basilika on monipuolinen yrtti, joka sopii erityisesti pastaruokiin. Basilikan lehdet ovat hentoisia, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa. Basilikan lehdet ovat myös kauniita ruoan koristeita, jos lisäät ne vasta annoksen päälle.
Kuvassa: Helppo lihapullakeitto
Korianteri
Korianteri on voimakkaan makuinen maustekasvi, joka sopii broilerin, naudan- sekä porsaanlihan maustamiseen. Saat ruokiin aasialaisen vivahteen maustamalla sen tuoreella korianterilla. Korianteri sopii myös meksikolaisen ja intialaisen ruoan maustamiseen.
Kuvassa: Rou jia mo eli kiinalaiset hampurilaiset
Minttu
Minttu on etenkin lampaan- ja karitsanlihan paras makukaveri! Kokeile sitä myös muiden liharuokien kanssa esimerkiksi marinadin tai minttukastikkeen muodossa.
Kuvassa: Minipitaleivät
Oregano
Oregano sopii hyvin jauhelihan maustamiseen, sekä erilaisiin lihapatoihin. Oreganon voit lisätä lihan kypsennyksen alkuvaiheessa, sillä se kestää hyvin lämmitystä ja haudutusta.
Kuvassa: Ragú naudan poskista
Persilja
Persilja on mieto mausteyrtti ja muiden mausteiden makua vahvistava yleismauste. Se sopii erityisesti lihakeittoon ja ruskistetun jauhelihan maustajaksi. Persilja kannattaa lisätä vasta kypsän lihan joukkoon.
- Persilja-jauhelihapihvit ja pippurikastike
- Portobellopihvit persiljapestolla
- Kanakebakot ja yrttiperunat
Kuvassa: Iskender-kebab
Rakuuna
Rakuuna on perinteinen ranskalaiskeittiön yrtti ja sopii hyvin broilerin ja porsaanlihan maustamiseen. Käytä rakuunaa kuitenkin varoen, sillä sen maku on varsin voimakas.
Kuvassa: Puutarhurin sunnuntaipata
Rosmariini
Rosmariini sopii täydellisesti lampaan- ja karitsanlihan sekä riistan maustamiseen. Kokeile myös broilerille. Hiero rosmariini lihan pintaan ennen paistamista.
Kuvassa: Possupihvit pippuri-kermakastikkeessa
Salvia
Rasvaiset porsaanosat, kuten kyljykset, pitävät salviasta. Salvia on voimakkaan makuinen yrtti, joten usein muutama lehti riittää maustamiseen. Salvia sopii myös broilerin maustamiseen.
Kuvassa: Paistettu maksa
Timjami
Voimakasmakuinen timjami sopii lähes kaikkiin liharuokiin, erityisesti lampaan- ja karitsanlihan sekä riistan maustamiseen. Timjamia kannattaa kokeilla myös broilerin ja jauheliharuokien maustamiseen.
Kuvassa: Yrttikuorrutettu paahtopaisti