Millaista kahvia on sinun kupissasi?
Suomessa juodaan henkilöä kohden eniten kahvia maailmassa. Tiedätkö millaista kahvia sinun kupissasi on?
Kahvin makuun vaikuttavat muun muassa lajike, satokaudet ja alkuperämaa. Vain yhtä alkuperää olevien kahvien maku poikkeaa toisistaan ja kullakin alkuperämaakahvilla on oma tunnusomainen makunsa. Kahvia tehdään usein tarkoituksella eri alkuperämaista ja useilta ostetusta raaka-aineesta. Näin varmistetaan kahvin toimitusvarmuus ja se, että kahvin maku säilyisi satokausivaihteluista huolimatta mahdollisimman tasalaatuisena ympäri vuoden.
Kahvierissä voi kuitenkin olla eroja, joten kahvin toimittajat seuraavat kahvin laatua jatkuvasti, näytteitä otetaan kaikissa tuotannon vaiheissa sekä alkuperämaassa että valmistusmaassa kahvipaahtimolla. Ruokakeskon tuotetutkimus tarkkailee Pirkka-kahvien makua Pirkka-koekeittiössä sokkomaistoin ja tutkii lisäksi kaikki Pirkka-uuttuus -tuotteet ennen kuin ne pääsevät kauppoihin. Kaikki Pirkka-sarjaan tulevat uudet kahvit, teet ja kaakaot myös sertifioidaan joko Reilun kaupan tai UTZ-sertifikaatilla aina, kun se on mahdollista ja järkevää.
Kahvimarjan matka pensaasta paahtimoon
1. Marjat poimitaan edelleen usein käsin koska vuoren rinteillä kasvavista kahvipensaista poimiminen onnistuu vain käsin. Koneellista poimintaa on jonkin verran esimerkiksi Brasilian tasangoilla.
2. Kahvimarjat matkaavat hedelmälihan ja kahvipapujen erotteluun. Pavut erotetaan kahvimarjasta koneellisesti.
3. Kahvimarjan hedelmäliha ja kahvipavun erottelun jälkeen kahvipavut menevät käsittelyyn, jossa ne pestään, kuivataan ja pavun päällisen kuori poistetaan. Hedelmäliha kompostoidaan ja käytetään mm. uusien taimien kasvatuksessa.
4. Kahvipavut kuljetetaan kahvipaahtimolle joko irrallisina 60 kilon säkkeinä tai yhdessä kontin sisällä olevassa suursäkissä. Paahtimossa pavut lajitellaan mm. koon ja muodon mukaan. Lajittelun aikana vialliset pavut poistetaan.
Varmistu hyvistä tuotanto-olosuhteista
UTZ on maailmanlaajuinen vastuullisen kahvin, kaakaon ja teen sertifiointiohjelma. UTZ-sertifioidut kahvintuottajatilat tarkastetaan säännöllisesti muun muassa lannoitteiden käytön, veden kulutuksen sekä työvoiman palkkaukseen liittyvissä asioissa. Reilun kaupan sertifikaatti taas on tae siitä, että tuotannossa noudatetaan Reilun kaupan kriteereitä ja viljelijöille maksetaan tuotteesta vähintään Reilun kaupan takuuhinta.
Reiluja ja vastuullisia tuotteita
Kaikki Pirkka-sarjaan tulevat uudet kuumat juomat eli kahvit, teet ja kaakaot sertifioidaan joko Reilun kaupan tai UTZ-sertifikaatilla aina, kun se on mahdollista ja järkevää. Teet ja pikakahvit ovat jo suurelta osin sertifioituja ja vanhojen tuotteiden osalta etsitään jatkuvasti sopivia sertifioituja tavarantoimittajia.
Meille on tärkeää, että asiakas voi luottaa tuotteisiimme, kertoo Ruokakeskon kuumien juomien tuoteryhmäpäällikkö Sari Mäkelä.
Reilun kaupan etuja viljelijälle ovat oikeudenmukainen kaupankäynti, ja mahdollisuus kehittää tuotantoa ja yhteisöä kestävästi. Reilussa kaupassa molemmat osapuolet hyötyvät, viljelijä saa reilun kaupan lisää, ja ostaja saa huippulaatuisen tuotteen, joka on tuotettu lisäksi eettisesti kestävin menetelmin.
- Pirkka Reilun kaupan kahvien pavut tuotetaan Hondurasissa pienillä perhetiloilla. Tummapaahtoinen kahvi on kasvattanut suosiotaan K-ruokakaupoissa. Tästä syystä valikoimissa on nyt vaalean Pirkka Reilun kaupan kahvin rinnalla myös uusi tummapaahtoinen Pirkka Reilun kaupan kahvi, kertoo tavarakaupan johtaja Ari Akseli Keskon päivittäistavarakaupasta.
Jo yli 180 reilua tuotetta
Reilun kaupan ja Keskon yhteistyö käynnistyi jo vuonna 1999. Vuonna 2016 K-ruokakauppojen valikoimissa oli yli 180 Reilun kaupan tuotetta, joista reiluja Pirkka-tuotteita 32. Vuonna 2014 K-ruokakauppojen myymistä tuotteista kertyi sosiaalisiin kehityshankkeisiin tarkoitettua Reilun kaupan lisää yli 360 000 euroa.
- Kesko on edelläkävijä vastuullisten tuotteiden ostajana. Tavoitteenamme on, että K-ruokakaupoissa on markkinoiden laajin vastuullisuusmerkittyjen tuotteiden valikoima, Ari Akseli kertoo.