Minttu on raikas ja heleä yrtti

Minttu on raikas ja heleä yrtti

Raikkaan makuinen ja hienoarominen minttu piristää niin ruoissa kuin juomissakin. Kauniin heleänvihreissä lehdissä maistuu mentolin raikas vivahdus, joka tuo suloisen säväyksen smoothieisiin ja juomiin. Kesäiset boolit ja suosittu mojito saavat pirteän makunsa ja virkistävän värinsä mintun lehdistä.

Ruoanlaitossa minttu on ehdoton lampaan kaveri marinadin, minttukastikkeen ja -hyytelön muodossa. Mintulla tuot uutta makua myös peruna-, porkkana- ja herneruokiin sekä salaatteihin ja niiden kastikkeisiin.

Raikas maku sopii suloisesti myös makeisiin herkkuihin! Kokeile minttua hedelmäsalaatissa, jälkiruoissa ja leivonnaisissa sekä vanukkaiden, kiisseleiden ja marjakeittojen mausteena. Karpalon ja omenan kanssa minttu on erityisen hyvä makupari. Minttu on myös kesän kakkujen ja muiden herkkujen kaunis koristaja, sekä erinomaisen raikas mauste hellepäivien janojuomaan.

Tutustu myös minttuperheen muihin raikkaisiin jäseniin

Vahva minttu maistuu perinteistä minttua voimakkaammalta, mutta sopii samoihin ruokiin ja juomiin. Murto-osa vahvaa minttua riittää antamaan saman maun kuin perinteinen. Mausta vahvalla mintulla yrtti- ja lammasruoat sekä teet ja juomasekoitukset. Voimakkaan makuisesta vahvasta mintusta loihdit erinomaiset mojitot sekä raikastat erilaiset smoothiet.

Aasian minttu maistuu pehmeästi anikselta. Se on parhaimmillaan aasialaisissa ruoissa, kuten wokeissa. Kastikkeisiin ja hyytelöihin aasian minttu tuo lakritsin makua. Uutta vivahdetta saat aasian mintulla myös jälkiruokiin ja juomiin, kuten mojitoon ja teehen.

Vinkki! Reseptissä yksi teelusikallinen kuivaa minttua vastaa yhtä ruokalusikallista tuoretta yrttiä.

Kolme faktaa mintusta

MIKÄ?
Raikkaan yrtin mausta löytyy häivähdys mentholia. Minttu­ lajikkeita on maailmassa yli tuhat erilaista. Suomessa saa parhaiten viherminttua eli minttua, vahvaa minttua ja aasian minttua.

TIESITKÖ?
Mintun maku on hallitseva ja se peittää usein alleen muiden yrttien maut, siksi minttua kannattaakin käyttää mieluum­min sellaisenaan kuin muiden tuoreyrttien kanssa.

MIHIN SOPII?
Tuore viherminttu on parasta kylmissä juomissa ja jälkiruois­sa, vahva minttu lammasruois­sa ja aasian minttu aasialaisissa ruoissa. Hyviä makupareja yrtille ovat mansikat, herneet, limetti, feta ja peruna.

Yrtit tutuiksi