Mustikka on todellinen supermarja

Mustikka on todellinen supermarja

Päivitetty 12.6.2023

Mustikka on suomalaista superfoodia parhaimmillaan: se sisältää C- ja E-vitamiinia, polyfenoleja sekä runsaasti ravintokuitua. Herkullista mustikkaa voi hyödyntää monipuolisesti lämpimissä ruoissa, jälkiruoissa ja erilaisissa juomissa.

Miksi mustikka on terveellistä?

Mustikat sisältävät kokoonsa nähden paljon terveyden hyvinvointia edistäviä vitamiineja ja erilaisia kivennäisaineita. Mustikoissa on C-, A-, E- ja B-vitamiineja, jotka muun muassa auttavat pitämään yllä vastustuskykyä, parantamaan hämäränäköä ja tukemaan muistia sekä oppimiskykyä. Mustikoissa on myös paljon antioksidantteja, kuten antosyaaneja, jotka auttavat edistämään muun muassa verisuonten ja aivojen terveyttä sekä pienentämään muistisairauksien riskiä. Kannattaa siis syödä mustikoita 2–3 desilitraa päivässä terveyden ylläpitämiseksi.

Milloin mustikka kukkii?

Mustikka kukkii riippuen kesästä touko-heinäkuussa. Mustikoita pääsee poimimaan metsästä heinäkuun puolenvälin jälkeen ja niitä voi löytää mustikkametsistä vielä syyskuun alkupuolella.

Missä mustikka kasvaa?

Mustikka kasvaa ympäri Suomea erityisesti havumetsissä. Eteläisemmässä Suomessa mustikkaa kasvaa erityisesti lehtometsissä ja tuoreilla kankailla. Pohjoisemmassa mustikat viihtyvät karuilla kangasmailla ja Lapissa avotuntureiden rinteillä.

Mihin käyttää mustikkaa?

Mustikka on parhaimmillaan leivonnassa, sillä se tuo leivonnaisiin herkullisen maun lisäksi ihanaa mehevyyttä. Mustikkaa voi hyödyntää myös muissa jälkiruoissa. Mustikasta voi tehdä esimerkiksi mustikkakiisseliä, mustikkarahkaa tai mustikkapiirakkajäätelöä. Mustikasta saa myös nopeita ruokia ja välipaloja kiireisen arjen keskelle: se sopii erityisesti aamupalapöytään, jossa se loistaa erilaisten puurojen ja smoothieiden muodossa. Voit sujauttaa mustikkaa myös salaatteihin, majoneesin sekaan tai käyttää vaikka kalan graavaukseen!

Helppo mustikkapiirakka 680x300 Kuvassa: Helppo mustikkapiirakka