Näillä et munaa - parhaat reseptit kananmunasta

Näillä et munaa - parhaat reseptit kananmunasta

Kananmunasta syntyy helposti niin moni arjen suosikkiresepti kuin juhlavampikin herkku. Kananmuna sopii syötäväksi monessa muodossa. Kananmuna on niin laatikkoruokien kuin erilaisten pihvien ja pyöryköiden sekä leivonnaisten valmistuksessa tärkeä raaka-aine. Tarjoa suolaisia munaherkkuja alkupalana, lisäkkeenä arkiaterialla tai brunssipöydässä. Jälkiruokana hurmaavat marenkireseptit.

Keitetyt kananmunat ja munakkaat

Keitetty kananmuna sopii ruokapöytään sellaisenaankin, mutta sitä on myös helppo tuunata. Kokeile vaikkapa miltä maistuvat punajuurella värjätyt kananmunat tai trendikkäät soijamarinoidut kananmunat.

Munakas on yksi aamiaispöydän klassikoista. Ruokaisammaksi versioksi esimerkiksi brunssipöytään sopii jauhelihatäytteinen munakasrullaFeta-sienitäytteinen pinaattimunakasrulla taas täytetään salaattijuustokuutioilla ja sienillä. Se sopii alkuruoaksi tai salaatin kanssa lounaaksi. 

Uppomuna

Uppomunien valmistus on paljon helpompaa kuin olet ehkä kuullut. Uppomunat kypsennetään ilman kuorta etikkavedessä kaatamalla erilliseen astiaan rikottu kananmuna vesipyörteeseen ja kypsentämällä kiehuvassa vedessä noin 4 minuuttia. Maistuisivatko vaikkapa uppomunat salaattipedillä tai  uppomunalla kruunatut bataattitoastit?  

Kananmunareseptit ruokapöytään 

Kananmuna on ruokapöydässä mainio lisäke, mutta sopii myös reseptien pääraaka-aineeksi. Esimerkiksi paholaisen munat eli deviled eggs ovat täytettyjä kananmunia, jotka maistuvat erityisesti alkupalana. Eggs Benedict on klassinen brunssiruoka. Tässä reseptissä ruisleivälle kootaan pinaattia, kylmäsavulohta, uppomuna ja hollandaisekastiketta. Kananmunakastike sopii kalan ja perunan kaveriksi ruokapöytään. Lehtikaali-kananmunapastasta tulee mehevää kananmunankeltuaisten ansiosta ja tomaatti-kananmunapannu eli shakshuka on hyvä esimerkkki kananmunan käytöstä Lähi-Idän keittiössä. 

Kananmuna leivonnassa

Kananmunaa tarvitaan myös moniin leivonnaisiin. Suolaisen ystäville maistuu itse tehty lihapiirakka tai karjalanpiirakan juhlava versio, lohi-munapiirakka. Makeaksi vaihtoehdoksi sopii kananmunan valkuaisista valmistuvat  marenkiherkut: pavlova eli pehmeä marenkikakku tai jäädytetty vadelma-marenkikakku.

Kananmuna-allergia?

Jos et allergian vuoksi voi käyttää kananmunaa, kurkkaa täältä miten onnistuu kananmunaton leivonta ja ruoanlaitto  >>