Verkkokaupan kirjautuminen on uudistunut! Lue lisää täältä.
Mehukas nektariini

Mehukas nektariini

Makea ja mehukas nektariini käy hyvin niin suolaisiin kuin makeisiinkin herkkuihin. Kesällä sesongissa oleva nektariini sopii kiinteän rakenteensa ansiosta mainiosti myös grillattavaksi.

Siloposkinen nektariini kuuluu samaan sukuun muun muassa persikan, aprikoosin ja mantelin kanssa. Ero persikkaan on joidenkin kasvitieteilijöiden mukaan vain yhden geenin kokoinen, sillä ainoa ero on persikan kuoressa oleva nukkapinta, joka nektariinista puuttuu. Nektariinin voi siis hyvin korvata resepteissä persikalla ja toisinpäin.

Kypsän nektariinin hedelmäliha on makeaa, pehmeää ja mehukasta – makua voisi kuvailla luumun ja persikan välimuodoksi. Hedelmäliha voi olla keltaista tai vaaleaa. Nektariini on sesongissa koko kesän, ja ne tulevat pääosin Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta.

C-vitamiini- ja karoteenipitoinen nektariini on herkkä kolhuille, joten sitä kannattaa käsitellä hellävaroen. Raaka hedelmä kypsyy huoneenlämmössä parissa päivässä ja se kannattaa siirtää säilytykseen jääkaapin vihanneslokeroon, jossa se säilyy paremmin.

Kesäisiä herkkuja nektariinista

kuva

Nektariinit ovat ihania sellaisenaan, mutta ne sopivat myös monipuolisesti leivontaan ja ruoanlaittoon. Minihampurilaiset eli sliderit saavat tänä kesänä makean täytteen nektariineista ja tuorejuustosta. Söpö herkkupala syntyy dippaamalla nektariinilohkoja suklaaseen. Perheen pikkuväki yllättyy iloisesti nektariinilohkojen raikastamista nutellaleivistä.

Raikkaisiin hedelmä-marjamehujäihin voi myös pilkkoa nektariineja sesongin muiden marjojen ja hedelmien kaveriksi. Herkkuhetkiin kannattaa kokeilla bretagnelaisen kouign amannin tyyliin tehtyä vadelma-nektariinipiirakkaa, joka syntyy helposti valmiista croissanttaikinasta. Nektariini-mantelipiirakassa mehevyyden takaa mantelinen frangipane ja täytteessä voit käyttää vielä hieman napakoita nektariineja.

Nektariini suolaisissa ruoissa

kuva

Nektariini sopii myös suolaisiin ruokiin. Kokeile esimerkiksi grillattua kanasalaattia, hedelmäistä coleslaw’ta tai hedelmäisiä kanahampurilaisia. Klassiseen italialaiseen leipäsalaattiin, panzanellaan, saa nektariineilla kesäistä twistiä. Nektariinit taipuvat myös raikkaaksi salsaksi, joka on mainio kumppani grilliruoille.

Nauti nektariinin parina jotain suolaista: kokoa paahdetun patonkiviipaleen päälle nektariiniviipaleita, pehmeää vuohenjuustoa ja Pirkka Parhaat prosciuttoa. Lisää vielä ripaus suolaa ja rouhaisu tuoretta mustapippuria myllystä ja tyylikäs cocktailtarjottava on valmis!

Nektariini grillissä

kuva

Nektariini sopii kiinteän rakenteensa ansiosta mainiosti grillattavaksi. Grillattu nektariini maistuu esimerkiksi nektariini-fetasalaatissa, vadelma-nektariinisalaatissa ja hedelmä-halloumivartaissa. Kokeile myös grillattuja vuohenjuustonektariineja ja yllätä kesävieraat grillatuilla nektariineilla viimeistellyllä nektariini-vadelmapavlovavadilla.