Pähkinät jokaiselle päivälle
Päivitetty 10.11.2022Monet pähkinät ovat todellista superfoodia, joiden hyvät rasvat edesauttavat sydänterveyttä. Katso pähkinäiset vinkkimme ja resepti-ideamme ja nauti!
Terveellistä purtavaa
Pähkinöiden ja siementen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon: Hyödylliset terveysvaikutukset vaihtelevat pähkinälaaduittain, mutta yleisesti pähkinät sisältävät paljon pehmeää rasvaa ja hyviä rasvahappoja sekä E-vitamiinia, flavonoideja ja muita kivennäis- ja hivenaineita. Lisäksi pähkinät ovat hyvä proteiinin sekä kuidun lähde.
Kaikissa pähkinöissä on lähes yhtä paljon energiaa eli keskimäärin 650 kcal/100 g, manteleissa hieman muita vähemmän. Pähkinöitä ei kannata kuitenkaan kaloreiden pelossa vältellä, vaan niitä voi päivässä hyvällä omallatunnolla nauttia 30–40 grammaa – kunhan muistaa valita suolaamattomat vaihtoehdot. Maustamattomat pähkinät ovat kasvava, terveellinen trendi!
Pähkinöitä on perinteisesti käytetty leivonnassa ja erilaisissa täytteissä, mutta helposti niitä saa lisättyä omaan ruokavalioon heittämällä kourallisen salaatin tai pastan joukkoon, jogurtin tai puuron päälle. Pähkinät säilyvät rasvaisuuden vuoksi melko huonosti. Avattu pakkaus kannattaa säilyttää tiiviissä astiassa jääkaapissa.
Cashewpähkinä
Cashew on mieto ja pehmeä pähkinä, joka soveltuu parhaiten sellaisenaan nautittavaksi, mutta käytetään paljon ruoanlaitossa, kuten wokeissa ja broileriruoissa. Paahdetut cashewpähkinät tuovat kivaa rapeutta myös salaatteihin ja pastoihin. Cashew on ollut jo useamman vuoden suuressa suosiossa muun muassa hieman makean makunsa takia.
Pistaasipähkinä
Miedon maun ja kauniin vihreän värinsä vuoksi pistaasipähkinää käytetään paljon niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa ja niiden viimeistelyssä sekä salaateissa. Pistaasipähkinät sopivat erityisen hyvin myös leivontaan, kuten pulliin ja kakkuihin. Pistaasipähkinää napostellaan paljon suolattuna ja paahdettuna.
Saksanpähkinä
Saksanpähkinä sisältää pähkinöistä eniten pehmeää rasvaa, vitamiineja sekä hivenaineita, ja se sopii hyvin napostelupähkinäksi. Saksanpähkinää käytetään kokonaisena ja rouheena leivonnassa sekä ruoanlaitossa. Saksanpähkinä on myös loistava lisä juustojen kanssa syötäväksi.
Parapähkinä
Parapähkinä sisältää moninkertaisesti seleeniä muihin pähkinöihin verrattuna. Jo muutamalla pähkinällä voi turvata päivittäisen seleenintarpeen. Parapähkinä on suuri, mieto pähkinä, joka sopii rouhittuna mysleihin ja napostelusekoituksiin.
Maapähkinä
Maapähkinä ei kuulu pähkinäheimoon, vaan palkokasveihin. Maapähkinä on kuitenkin laadultaan pähkinöihin verrattava. Maapähkinä on maultaan melko voimakas ja sopii hyvin erilaisiin kastikkeisiin, aasialaisiin pataruokiin ja tahnoihin. Maapähkinävoi on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana erityisen paljon, ja sitä käytetäänkin monipuolisesti wokeissa, leivonnaisissa ja leivän päällä. Perinteisesti maapähkinä on suolattuna tai chilimaustettuna tarkoitettu naposteluun.
Pekaanipähkinä
Pekaanipähkinä sisältää runsaasti E-vitamiinia ja antioksidantteja. Tunnetuin pekaanipähkinästä valmistettu herkku on amerikkalainen pecan pie eli pekaanipähkinäpiiras, mutta pähkinä sopii hyvin myös sellaisenaan naposteltavaksi, mysleihin ja pikkuleipiin. Kaunis pekaanipähkinä koristaa myös jouluista bataattilaatikkoa.
Hasselpähkinä
Hasselpähkinä on melko voimakkaanmakuinen ja rasvainen pähkinä. Käyttötarkoituksia hasselpähkinöille on monia - pääasiassa sitä käytetään leivonnassa ja napostelupähkinänä. Hasselpähkinää saa kaupoista valmiina rouheena, kokonaisena sekä jauheena. Hasselpähkinäjauhetta voi käyttää mantelijauheen tavoin leivonnassa. Kokeile ja ihastu hasselpähkinä-omenakierreleipään sekä hasselpähkinä-suklaapulliin.
Macadamiapähkinä
Macadamiapähkinä tunnetaan myös australianpähkinänä. Macadamia on pehmeä ja voimainen aromiltaan. Macadamiapähkinät sopivat hyvin jälkiruokiin ja leivontaan.
Manteli
Mantelia ei lasketa pähkinöihin, vaikkakin se sopii mainiosti samoihin käyttötarkoituksiin. Mantelia käytetään pehmeän ja makean makunsa johdosta hyvin monipuolisesti. Mantelilastuja ja -rouhetta käytetään leivonnassa, mantelijauhetta niin kastikkeissa kuin taikinoissa. Toscapalat ovat yksi tunnetuimmista mantelileivonnaisista. Mantelijauheella voi leivonnassa korvata jauhon ja rasvan määrää, ja sitä voidaan hyödyntää gluteenittomassa leivonnassa, esimerkiksi gluteenittomassa suklaakakussa.