Kevyt ja terveellinen parsakaali sopii moneen

Kevyt ja terveellinen parsakaali sopii moneen

Parsakaali eli broccoli on monipuolinen ja terveellinen vihannes, joka voidaan syödä kokonaan. Sen kukinto on kuitenkin kaikista suosituin herkku. Parsakaali sopii upeasti erilaisiin wokkeihin, gratiineihin, piiraisiin ja keittoihin.

Parskaali on parhaimmillaan nuppujen ollessa vielä pieniä ja terälehtien vihreitä. Tällöin parsakaalin varsi on vielä pehmeä. Useimmat tuntevat parsakaalin  kukinnon tummanvihreänä, mutta joskus saatavilla on myös lilaa lajiketta. 

Kannattaa tarkistaa, että parsakaalen varsi on kiinteä, eikä se ole ontto tai kellertävä, sillä silloin sitä voi käyttää kuten parsakaalin kukinto-osiakin. Herkullisen liha- ja kalaruokien kanssa tarjottavan lisäkkeen saat, kun keität kokonaista parsakaalia suolatussa vedessä 8-10 minuuttia.

Parsakaali säilyy parhaiten +2 - +6 asteessa jääkaapissa. Liian lämpimässä säilytetyn parsakaalin nuput aukeavat jo parissa vuorokaudessa. Parsakaali kannattaa säilyttää pakattuna, sillä se estää parsakaalta nahistumasta. Parsakaali on herkkä etyleenille, joten pidä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista ja hedelmistä.

Parsakaalikeitto on maukasta arkiruokaa

Perunainen parsakaalikeitto soseutetaan pehmeäksi ja maustetaan timjamilla, sulatejuustolla ja persiljalla. Keitto on erityisen hyvää tuoreiden perunarieskojen kanssa. Vuohenjuustogratinoitu parsakaalikeitto on ihanan samettinen keitto, jonka kanssa maistuvat herkulliset vuohenjuustoleivät. Pehmeä sinihomejuusto-parsakaalikeitto kannattaa myös pistää kokeiluun - mausteinen keitto maistuu tuoreen leivän kanssa alkukeittona tai pääruokana. Kokeile myös kukkakaali-parsakaalikeittoa, joka koristellaan pekaanipähkinöillä ja hienonnetulla persiljalla! 

Parsakaalipiirakka herkutteluun

Tuoreella tillillä koristeltu, lohinen parsakaalipiirakka on mainio suolainen tarjottava illanistujaisiin. Broileri-parsakaalipiirakka sopii tarjottavaksi lämpimänä iltapalana tai lounasruokana salaatin kanssa. Mehevän parsakaali-sienipiirakan voit valmistaa joko syksyn metsäsienistä tai ympäri vuoden kaupasta löytyvistä tuoreista sienistä. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja rosépippureita. Ruokaisa parsakaali-lohipiirakka on upean yrttinen ja tomaattinen tarjottava.

Parsakaaligratiini on kevyt herkku

Suosittu parsakaaligratiini on erittäin herkullinen ja vähäenerninen pääruoka tai lisäke. Kukkakaali-parsakaaligratiinissa maistuu sinihomejuusto, sulatejuusto, pinjansiemenet ja yrtit. Tarjoa parsakaaligratiini joko sellaisenaan tai liha- ja broileriruokien lisäkkeenä.

 Tutustu lukuisiin parsakaaliresepteihimme!

Parsakaalireseptit

Sinua saattaisi kiinnostaa