Kevyt ja terveellinen parsakaali sopii moneen

Kevyt ja terveellinen parsakaali sopii moneen

Päivitetty 29.5.2023

Parsakaali eli broccoli on monipuolinen ja terveellinen vihannes, joka voidaan syödä kokonaan. Sen kukinto on kuitenkin kaikista suosituin herkku. Parsakaali sopii upeasti erilaisiin wokkeihin, gratiineihin, piiraisiin ja keittoihin.

Miten parsakaali säilyy parhaiten?

Parsakaali säilyy parhaiten +2 - +6 asteessa jääkaapissa. Liian lämpimässä säilytetyn parsakaalin nuput aukeavat jo parissa vuorokaudessa. Parsakaali kannattaa säilyttää pakattuna, sillä se estää parsakaalta nahistumasta. Parsakaali on herkkä etyleenille, joten pidä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista ja hedelmistä.

Voiko parsakaalia syödä raakana?

Parsakaalin voi syödä raakana ja raakana syötynä siinä säilyykin parhaiten kaikki keholle hyvät ravintoaineet. Vatsa pystyy kuitenkin käsittelemään paremmin kypsennettyä parsakaalia ja joillekin raaka parsakaali voi aiheuttaa vatsavaivoja. Raaka parsakaali kannattaa pestä puhtaaksi juoksevan veden alla ennen syömistä.

Voiko parsakaalin varren ja lehdet syödä?

Älä heitä parsakaalin vartta pois, sillä sitä voi käyttää ruoanlaittoon kuten kukinto-osiakin! Parsakaalin varressa on lisäksi paljon enemmän kuitua kuin sen kukinnoissa. Paista parsakaalin varsi uunissa tai pannulla, tai voit halutessasi höyryttää sen. Parsakaalia valmistaessa kannattaa huomioida, että varren kypsentäminen vie hieman enemmän aikaa kuin kukintojen kypsentäminen.

Myös parsakaalin lehdet soveltuvat yhtä lailla syötäviksi ja ne sisältävät enemmän elimistölle hyvää beetakaroteenia kuin parsakaalin kukinnot tai varsi. Parsakaalin lehdet voi paahtaa uunissa, paistaa pannulla tai höyryttää.

Mitä tehdä parsakaalista?

Parsakaali on todella monipuolinen vihannes, josta valmistuvat niin keitot, wokit, gratiinit, piirakat, salaatit kuin pastatkin. Lisäksi parsakaali sopii loistavasti aterian lisukkeeksi höyrytettynä tai paahdettuna. Tutustu 10 eri tapaan käyttää parsakaalia!

Parsakaalipestopasta 680x300 Kuvassa: Parsakaalipestopasta

Osta parsakaalit helposti verkkokaupasta

Pirkka espanjalainen parsakaali 400g 1lk - kuva

Pirkka espanjalainen parsakaali 400g 1lk

Katso lisää ›

Pirkka Luomu parsakaali 300g 1lk - kuva

Pirkka Luomu parsakaali 300g 1lk

Katso lisää ›

Pirkka parsakaali 450 g pakaste - kuva

Pirkka parsakaali 450 g pakaste

Katso lisää ›