Passion on ryppyinen makupommi
Passionhedelmä, eli punapassio tai kärsimyshedelmä, on täynnä herkullista makua, vaikka ulkonäön perusteella sitä ei välttämättä uskoisi. Älä anna ryppyisen ulkomuodon huijata: sisältä löytyy mehukasta hedelmälihaa ja rapeita mustia siemeniä. Alunperin Brasiliasta kotoisin oleva passion sopii raikastamaan hedelmäsalaatit, kastikkeet, juomat ja jälkiruoat.
Kun passionhedelmän halkaisee, ulkonäkö muistuttaa hieman jopa pilaantunutta kananmunaa. Sen sijaan tuoksu ja maku ovat voimakkaan täyteläisiä muistuttaen hieman mansikkaa, ananasta ja appelsiinia. Hedelmässä on paljon pieniä, mustia siemeniä kellertävän hedelmälihan ympäröimänä. Passionhedelmän siemenet voi syödä. Suutuntuma on hieman limainen, mutta herkullisen aromaattinen.
Onko passionhedelmä terveellinen?
Passionhedelmä on ravitseva trooppinen hedelmä, joka on suosittu herkku erityisesti terveystietoisten ihmisten keskuudessa. Pienestä koostaan huolimatta se sisältää runsaasti antioksidantteja, A- ja C-vitamiinia, kaliumia ja kuituja.
Milloin passionhedelmä on kypsä?
Kypsän hedelmän tunnistaa hieman ryppyisestä rusehtavasta ulkokuoresta. Raaka sileäkuorinen passionhedelmä kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa.
Miten passionhedelmää säilytetään?
Parhaiten hedelmä säilyy jääkaapissa. Sitä ei kuitenkaan kannata sielläkään sijoittaa aivan muiden kasvisten viereen, sillä se erittää paljon etyleeniä.
Mihin passionhedelmää voi käyttää?
Passionhedelmän sisällön voi lusikoida suoraan suuhun sellaisenaan, mutta se sopii mainiosti myös esimerkiksi jogurttiin, hedelmäsalaatteihin, kastikkeisiin, juomiin ja jälkiruokiin. Kokeile lisätä sitä myös suolaiseen ruokaan, kuten salaatin tai kastikkeen joukkoon!
- Passion-marenkipiirakka
- Pääsiäisen juustokakku
- Vihreä salaatti ja passionkastike
- Ananas-passionsalaatti
Kuvassa: Rosmariini-passionjuustokakku