K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Herkkuja perunasta

Herkkuja perunasta

Peruna on edullinen perusraaka-aine, joka kuuluu lähes jokaiseen suomalaiseen ruokapöytään niin arkena kuin juhlana - eikä ihme! Kotimaisesta perunasta syntyy lukemattomia erilaisia herkkuruokia ja sitä on saatavilla edullisesti ympäri vuoden.

Onko oma suosikkisi perunamuussi, uuniperuna, perunagratiini, perunalaatikko, perunavuoka, paistettu peruna vai perinteinen keitetty peruna? Kuhunkin ruokalajiin on hyvä valita juuri oikeanlainen perunalajike. Pirkka perunat onkin pakattu käyttötarkoituksen mukaisesti tietyn värisiin pusseihin, jolloin oikeanlainen perunalajike on helppo valita.

Perunasalaatit ja -munakkaat - helppoa ja nopeaa

Aina ei vain energia riitä perusteelliseen kokkailuun. Onneksi on helppoja vaihtoehtoja, jotka jotka kuitenkin vetävät vertoja haastavammille resepteille! Perunasalaatit sekä -munakkaat eivät vaadi muuta kuin perunan kypsentämisen ja ne ovat mahtavia ruokia, joissa voi hyödyntää edellisiltä aterioilta jääneet perunat. Sekä salaattiin että munakkaaseen voi lisätä jääkaapista erilaisia kasviksia ja niiden kanssa voi tarjota niin nakkeja kuin kalaakin.

Online Medium 600x-Caesar-perunasalaatti 2020 Kuvassa: Caesar-perunasalaatti

Perunasose ja muut lisäkkeet

Ei ehkä ole perinteisen perunasoseen voittanutta, mutta kannattaa silti vaihtelun vuoksi kokeilla välillä maustaa sose joko lisäämällä muita juureksia tai vihanneksia perunan joukkoon, kuten tässä palsternakka-perunasoseessa tai lehtikaali-perunasoseessa. Lisämakua ja pirteyttä muusiin saa myös sitruunalla.

Peruna taipuu soseen lisäksi monenlaiseksi muuksikin lisäkkeeksi, joista useat valmistuvat kätevästi uunissa. Kesällä kannattaa ehdottomasti kokeilla uusien perunoiden grillaamista. Jos aikaa riittää, saa perunoista mahtavan rapeita kun ne ensin keittää ja sen jälkeen paistaa niihin rapean pinnan pannulla tai uunissa.

Online Medium 600x-Parmesaaniperunat 2016 Kuvassa: Parmesaaniperunat

Herkulliset perunaruoat

Perunaa löytyy yleensä kaikista keittoresepteistä, nakki- ja kalakeitosta erilaisiin sosekeittoihin. Peruna tuo sosekeittoihin pehmeyttä ja kuohkeutta. Käytä sosekeitoissa jauhoisia perunalajikkeita eli samoja kuin perunasoseessa.

Uunissa valmistuu lisäkkeiden lisäksi muut perunaklassikot, kuten uuniperunat sekä kala- ja lihalaatikot. Uuniperunat luonnonkala-, jauheliha tai kinkkutäytteellä maistuvat takuulla. Uunivuokaan ladotut perunaviipaleet tai -suikaleet saavat kaverikseen lohta, silakkaa tai jauhelihaa. Voit kokeilla korvata jauhelihan myös kasvipohjaisella proteiinilla.

Online Medium 600x-Stroganoff-uuniperunat 2019 Kuvassa: Stroganoff-uuniperunat

Lisäksi perunasta syntyy vaikka mitä herkkuja, joita voi tehdä tähteistä kuten perunamuusista tai valmistaa pieteetillä alusta alkaen itse.