Puolukka – syksyn superherkku

Puolukka – syksyn superherkku

Puolukka on sisukas ja vahvasti kotimainen luonnonmarja: se kasvaa koko maassa, ja marjan poiminta-aika jatkuu aina ensilumen tuloon saakka. Puolukka onkin kerätyimpiä luonnonmarjojamme. Tummanpunainen metsäherkku maistuu niin tuoreena syysruoissa kuin talven varalle säilöttynä.

Supermarja ravitsee ja säilyy

Kotimaisena supermarjana tunnettu puolukka sisältää runsaasti ravitsemuksellisesti tärkeitä mangaania, ravintokuitua, flavonoideja sekä A-, C- ja E-vitamiineja. Lisäksi siinä on bentsoehappoa, jonka ansiosta puolukka on luontaisesti hyvin säilyvä. Säilö syksyn kirpeä herkku ja voit nauttia siitä läpi vuoden.

Perinnepuolukkaa

Puolukkaa käytetään perinteisesti sekä liharuokien lisäkkeenä että raaka-aineena marjakeitoissa, puuroissa, uuniruoissa ja leivonnaisissa. Talveksi maukas syysmarja säilötään talteen hyytelönä, hillona ja höyrymehuna.

Puolukka kulkee käsi kädessä kotimaisten perinneliharuokien kuten karjalanpaistin, poronkäristyksen ja jauheliha–kaalilaatikon kanssa. Puolukkasurvos on perinteinen lisäke kaali-, maksa- ja veriruokien kanssa.  Puolukasta syntyy myös puolukkapuuro, puolukkakiisseli ja muita jälkiruokia sekä leivonnaisia kuten puolukkakakkupuolukkavispipuuropuolukkapiirakka, puolukkajuustokakku ja puolukkasmoothie.

Puolukan uudet tuulet

Puolukan perinteisten käyttötapojen lisäksi kannattaa kokeilla myös uusia tapoja hyödyntää syksyistä supermarjaa.

Vaihtelua kaipaava kotileipuri maustaa kotona leivotun leivän puolukalla. Monipuolinen syysmarja tuo sopivaa kirpeyttä esimerkiksi vuokaleipään ja sämpylöihin. Puolukka antaa syksyistä makua myös salaateille. Kokeile puolukkaa vaikkapa salaatinkastikkeena

Jälkiruoissakin puolukalla päivitetään perinteisiä reseptejä: suklaakääretorttu sekä vaniljakierre- ja rahkapulla saavat puolukoista sopivaa vastapainoa makeudelle. Kokeile myös kirpeän ja makean yhdistelmää: puolukka-jogurttijäätelöä suolakinuksilla. Syysmarjojen innokkaan säilöjän kannattaa kokeille puolukkapulmua eli puolukkahilloa palasokerista, joka asettuu koostumukseltaan survoksen ja hillon välimaastoon.