Raparperi on kesän hapokas herkku

Raparperi on kesän hapokas herkku

Raparperi on alkukesän vastustamaton herkku, jonka satoa voi nautiskella koko kesäkauden ajan. Parasta raparperi on tuoreena, mutta sen voi myös pakastaa, mehustaa tai hillota. Perinteinen kesän herkku on maukas raparperipiirakka kermaviilitäytteellä, mutta raparperi sopii hyvin niin makeisiin kuin suolaisiinkin herkkuihin!

Onko raparperi terveellistä?

Raparperissa on hyvä määrä erilaisia ravintoaineita, jotka ovat hyväksi terveydelle. Raparperista löytyy A- ja C-vitamiinia, jotka muun muassa pitävät yllä immuunijärjestelmää sekä vähentävät uupumusta ja väsymystä. Raparperi on myös hyvä kaliumin lähde, joka auttaa verenpaineen säätelyssä. Lisäksi raparperista saa kalsiumia, joka auttaa ylläpitämään luustoa.

Kannattaako raparperi kuoria?

Nuoria raparperinvarsia ei tarvitse kuoria, sillä satokauden uusilla raparpereilla kuoret eivät ole kovin paksuja. Vanhemmat raparperit, jotka ovat jo ehtineet vähän paksuuntua ja muuttua puisemmiksi, kannattaa puolestaan kuoria, koska kuoret muuttuvat sitkeämmiksi raparperin vanhetessa.

Muista, että raparperin näyttävät lehdet ovat myrkyllisiä, joten niitä ei tule käyttää. Leikkaamisen jälkeen ne kannattaa heittää lehtikompostiin maatumaan tai asetella vaikka kasvimaan koristeeksi.

Miksi raparperin kanssa pitää juoda maitoa?

Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka tekee raparperista kirpeän makuisen, mutta se myös sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia, jos kalsiumia ei ole muualta saatavilla. Jos siis syöt kesällä paljon raparperiherkkuja, kannattaa nauttia ne jonkin kalsiumpitoisen juotavan tai syötävän kanssa, kuten maidon tai jäätelön!

Mitä tehdä raparperista?

Suomessa raparperi on tuttu vieras jälkiruokapöydässä ja siitä perinteisesti valmistetaan kiisseliä, piirakoita ja mehua. Raparperin kirpakkaa makua sopivat hyvin tasapainottamaan makea lisuke, kuten vaniljajäätelö tai marenki. Raparperi sopii yllättävän hyvin myös suolaiseen ruoanlaittoon, joten kesällä parhaimman raparperisadon aikaan kannattaa testata erilaisia suolaisia raparperiherkkuja!

Löydä lisää herkullisia raparperireseptejä!

Raparperi banana bread (680x300) Kuvassa: Raparperi banana bread