Raparperi on kesän hapokas herkku

Raparperi on kesän hapokas herkku

Raparperi on alkukesän vastustamaton herkku, jonka satoa voi nautiskella koko kesäkauden ajan. Parasta raparperi on tuoreena, mutta sen voi myös pakastaa, mehustaa tai hillota.

Raparperin varren eli lehtiruodin väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Alkukesän ohuet varret voi käyttää kuorineen, mutta vanhemmat ja paksummat raparperit kannattaa kuoria. Muista, että raparperin näyttävät lehdet ovat myrkyllisiä, joten niitä ei tule käyttää. Leikkaamisen jälkeen ne kannattaa heittää lehtikompostiin maatumaan tai asetella vaikka kasvimaan koristeeksi. Myöskään raparperin varsia ei tulisi syödä raakana, vaan ne kannattaa aina kypsentää ennen käyttöä.

Kirpeän raparperin kyytipoikana nautitaan usein maitoa, jäätelöä tai vaniljakastiketta. Tämä johtuu siitä, että raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo itseensä kalsiumia. Suomessa raparperi on tuttu vieras jälkiruokapöydässä, mutta se sopii mainiosti myös suolaisiin ruokiin.

Raparperi on hyvä C-vitamiinin, kaliumin ja kalsiumin lähde.

Helpot herkut raparperista

Raparperista valmistat helpot herkut kesään! Kokeile perinteisen kiisselin lisäksi myös paistosta, mehua, hilloa tai salaattia.

Raparperipaistos kuvitus Kuvassa: Raparperipaistos

Herkulliset raparperipiirakat 

Raparperista valmistat taivaalliset piirakat! Raparperipiirakka on kesän ykkösherkku, mutta se onnistuu myös talvella, kun käytät pakastettua raparperia. Kirpeää raparperi sopii täydellisesti makean piirakan täytteeksi.

Perinteinen raparperipiirakka kuvitus Kuvassa: Perinteinen raparperipiirakka

Raparperikakut kesän juhliin

Loihdi raparpeista upeat kakut kesän juhlliin. Kirpeän makea raparperikakku sopii erinomaisesti vaikkapa juhannuksen jälkiruokapöytään.

Raparperi-kinuskikakku kuvitus Kuvassa: Raparperi-kinuskikakku

Jotain muuta raparpeista?

Erilaiset kiisselit, hillot, piirakat ja kakut ovat taakuuvarmoja herkkuja, mutta mitä jos kokeilisit vaihteeksi jotain ihan muuta? Raparperi sopii yllättävän hyvin myös suolaiseen ruoanlaittoon.

Raparperispritz 2021 kuvitus Kuvassa: Raparperispritz

Tutustu myös lukuisiin muihin raparperiresepteihimme!