Tyylikäs rosmariini maustaa sekä ruoat että juomat

Tyylikäs rosmariini maustaa sekä ruoat että juomat

Päivitetty 4.1.2024

Aromikas rosmariini tunnetaan etenkin lammas- ja riistaruokien maustajana, niin tuoreena kuin kuivattunakin. Havunoksaa ulkonäöltään muistuttava rosmariini maustaa trendikkäässä ruokapöydässä niin pääruoan kuin alkudrinkinkin!

Voiko rosmariinia syödä?

Rosmariinin lehdet voi oikein hyvin syödä, mutta jotkut eivät pidä rosmariinin lehtien neulasmaisesta kovasta rakenteesta. Rosmariinin lehdet voi pilkkoa pienemmäksi tai vaihtoehtoisesti kokonaisen rosmariinin oksan voi lisätä ruokaan tuomaan makua ja ottaa sen pois kypsennyksen jälkeen. Puumainen varsi kannattaa kuitenkin jättää syömättä, sillä se on kova pureskeltava.

Miten säilöä rosmariini?

Rosmariinin voi kuivata oksina ja käyttää myöhemmin, näin rosmariini säilyttää hyvin makunsa. Rosmariinin voi myös pakastaa kerta-annoksina esimerkiksi ilmatiiviissä pusseissa tai öljyn kanssa jääpalamuotteihin annosteltuna.

Mihin rosmariinia voi käyttää?

Rosmariini sopii käytettäväksi niin tuoreena kuin kuivattunakin. Tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampaa ja siinä on aromaattinen tuoksu. Se tunnetaan etenkin lammas- ja riistaruokien maustajana, mutta sopii monipuolisesti myös muihin ruokiin ja lisukkeisiin. Voimakkaimmin rosmariinin maku tulee lihan marinadissa esiin, kun pyörittelet lehtiä ensin huhmareessa. Rosmariini sopii loistavasti myös jälkiruokiin ja drinkkeihin viimeistelemään annoksen tyylikkäästi!

tomaattinen lihapata kuvitus Kuvassa: Tomaattinen lihapata