Rosmariini

Rosmariini

Aromikas rosmariini tunnetaan etenkin lammas- ja riistaruokien maustajana, niin tuoreena kuin kuivattunakin. Havunoksaa ulkonäöltään muistuttava rosmariini maustaa trendikkäässä ruokapöydässä niin pääruoan kuin alkudrinkinkin!

Miten rosmariinia käytetään?

Rosmariini sopii käytettäväksi niin tuoreena kuin kuivattunakin. Tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampaa, ja siinä on aromaattinen tuoksu. Se tunnetaan etenkin lammas- ja riistaruokien maustajana, mutta sopii monipuolisesti myös muihin ruokiin. Miltä maistuisivat rosmariiniperunat tai rosmariini-piimäkakku?

Rosmariini muistuttaa ulkonäöltään havunoksaa: sillä on kapeat, jäykähköt vihreät lehdet sekä puumainen varsi. Tukevaa tekoa olevia rosmariininvarsia voi hyvin käyttää vaikkapa grilliherkkujen varrastikkuna!

Rosmariini lihan mausteena

Voimakkaimmin rosmariinin maku tulee lihan marinadissa esiin, kun pyörittelet lehtiä ensin huhmareessa. Pääsiäisen aikaan rosmariinia käytetään erityisen paljon maukkaiden lammas- ja karitsapaistien mausteena, mutta se sopii myös naudanlihan tai broilerin mausteeksi. Anna rosmariinilampaan tai muun lihan maustua marinadissa rauhassa yön yli, jotta se imaisee herkulliset maut itseensä.

Kokeile ennakkoluulottomasti

Viime vuosina rosmariini on nostanut päätään etenkin erilaisten cocktailien koristeena ja vienon maun tuojana. Trendien allonharjalla ratsastava tuikkaakin rosmariinin oksan maustamaan aterian ruokien lisäksi aperitiivijuomaa. Talvella maistuu lämmin rosmariini-omenajuoma, ja lämpimällä ilmalla raikas mustikkamocktail.

Rosmariini täytekuva

TIESITKÖ?
Rosmariiniin liittyy myös paljon uskomuksia, ja sen uskotaan tuovan onnea. Sitä on vuosisatoja käytetty kylvyissä ja erilaisissa voiteissa, muun muassa elvyttämässä verenkiertoa ja oikaisemassa ryppyjä. Unkarin kuningatar Isabellan huhutaan saaneen rosmariiniöljyn avulla nuoruuden hehkeytensä takaisin vielä vanhoilla päivillään!

Yrtit tutuiksi