Ruisleipä tuo terveyttä

Ruisleipä tuo terveyttä

Suomen kansallisruoaksikin valitty runsaskuituinen ruisleipä ansaitsee paraatipaikkansa jokapäiväisessä ruokavaliossa. Syötkö sinä leipää tarpeeksi?

Ruisleivällä, omalla terveysvaikutteisella elintarvikkeellamme, on pitkä historia. Itäsuomalaisten perinteisen ruislimpun ja länsisuomalaisten kuivatetun reikäleivän rinnalle on kehitelty ruisleipämuotoja joka makuun. Yhteistä ruisleiviksi kutsutuille leiville on, että niihin käytettävästä viljasta vähintään puolet on oltava ruista.

Kuituja ja B-vitamiinia

Tottumus valita pala ruisleipää ruoan seuraksi on yksi terveytemme peruspilareista. Täysjyväruisleipä sisältää kuitujen lisäksi runsaasti B-vitamiineja ja kivennäisaineita. Runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta ruisleivän hiilihydraatit imeytyvät hitaasti ja pitävät energiansaannin tasaisena.

Leipää suositellaan syötäväksi 6–9 palaa päivittäin, jotta päivittäinen kuidunsaanti yltäisi 25–35 gramman tasolle. Vaikka kuitua saa kaikista kasvikunnan tuotteista, täysjyvävilja on kuidun paras lähde. Täysjyväruisleivässä kuitua on parhaimmillaan 13–14 g/100 g.

K-ruokakauppojen ruisleipävalikoimat ovat erinomaiset, mutta ruisleivän voi leipoa myös alusta asti itse. Lue, miten leivot ruisleivän hapanjuuresta tai ruisleipäaineksista.

Kuituja on erilaisia

Kuitu voidaan jakaa liukenemattomaan ja liukoiseen kuituun. Liukenematon kuitu auttaa painonhallinnassa ja sitoo ravinnon haitallisia yhdisteitä suojaten samalla ruoansulatuskanavan sairauksilta. Liukenemattoman kuidun on myös todettu ehkäisevän tyypin 2 diabetesta. Liukoinen kuitu edistää puolestaan hyödyllisten bakteerien toimintaa suolistossa.

Tutkimukset antavat viitteitä, että varsinkin rukiin sisältämät kuitukompleksit ja yhdisteet antaisivat suojaa mm. sydän- ja verisuonitauteja sekä joitakin syöpälajeja vastaan. Tuoreet ja edulliset ruisleivät saat lähimmältä K-ruokakauppiaaltasi.

Lähteet: Leipätiedotus. Rauramo Ulla, Ruis – suomalaisten salainen ase

Leipä tiellä pitää

Sinua saattaisi kiinnostaa