Salvia antaa syvyyttä sapuskaan

Salvia antaa syvyyttä sapuskaan

Päivitetty 4.1.2024

Mainio liharuokien maustaja on maultaan voimakas, aavistuksen karvas ja kamferinen. Kun nuuhkaiset salviaa, haistat hivenen minttua. Salvian maku on kuitenkin minttua voimakkaampi ja pistävämpi. Voimakas yrtti on erinomainen lampaan ja riistan sekä kasvisruokien maustaja. Lisää salviaa ruokiin varoen, sillä se on yksi niistä yrteistä, joilla voi maustaa liikaa.

Salvia on alun perin kotoisin Välimeren alueelta. Italiassa salvia on aromaattinen lisä runsaisiin italialaisiin tomaattikastikkeisiin ja kermaisiin pastaruokiin, kun taas Ranskassa kokit käyttävät salviaa makkaratäytteissä ja yhdistävät sitä muihin yrtteihin, kuten lehtipersiljaan, laakerinlehteen ja basilikaan. Yhdysvalloissa ja Kanadassa salvia tunnetaan parhaiten perinteisten kiitospäivätäytteiden ja kalkkunaruokien ainesosana.

Minkä näköinen yrtti on salvia?

Salvian tunnistat siitä, että sen vihreät lehdet ovat pehmeitä ja taittavat kauniisti hopeaan. Salvian kukat ovat sinivioletteja.

Salvia sisältää erittäin paljon K-vitamiinia, ja tärkeitä kivennäisaineita, kuten magnesiumia, sinkkiä ja kuparia.

Miten saada kaupan salvia säilymään?

Nappaa kaupan hyllyltä se salvia, jossa on kaikista vaaleimmat juuret. Vaaleat juuret imevät hyvin vettä, joten saat yrtin säilymään pidempään. Säilytä salvia muiden yrttien tapaan keittiönpöydällä huoneenlämmössä ja huolehdi siitä, että se saa riittävästi vettä ja valoa.

Mitä osia salviasta voi käyttää?

Voit käyttää salviasta kaikki osat. Salvian maku säilyy hyvin tallessa kypsennettäessä, joten voit lisätä sen lihan kaveriksi jo aikaisessa vaiheessa kokkausta. Salvian lehtiä voi myös friteerata koristeeksi.

Mihin ruokiin salvia sopii?

Kokeile salviaa liharuokien mausteena. Salvia on erinomainen lampaan ja riistan maustaja. Se peittää rasvan ja korostaa puolestaan lihan omaa makua. Myös porsaanlihalle salvia antaa herkullisen maun, kuten myös maksa- ja veriruokiin sekä rasvaiselle kalalle. Salviabroileri on maukas, mutta yksinkertainen arkiruoka.

Kasvisruokia valmistaessa kannattaa myös muistaa salvia. Mausta kaali-, sipuli- ja tomaattiruokia salvialla. Myös linssit, palkokasvit ja juustot maistuvat erinomaisilta salvian kanssa. Kokeile esimerkiksi salviakasviksia ja ihastu!

Muista yrteistä salvian kanssa sopivat yhteen persilja ja rosmariini. Voit halutessasi korvata salvian tuoreella basilikalla tai lehtipersiljalla.

Katso parhaat liha + yrtti -yhdistelmät tästä.

Salviabroileri 2017 (680 x 298) Kuvassa: Salviabroileri