K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Salvialla syvyyttä sapuskaan

Salvialla syvyyttä sapuskaan

Yrtit tuovat syvyyttä ja makua syksyisiin aterioihin. Salvia on erinomainen lampaan ja riistan sekä kasvisruokien maustaja.

Millainen yrtti on salvia?

Salvia on alun perin kotoisin Välimeren alueelta. Sen vihreät lehdet taittavat kauniisti hopeaan, ja kukat ovat sinivioletteja. Mainio liharuokien maustaja on maultaan voimakas, aavistuksen karvas ja kamferinen. Kun nuuhkaiset salviaa, haistat hivenen minttua. Salvian maku on kuitenkin minttua voimakkaampi ja pistävämpi. Lisää salviaa ruokiin varoen, sillä se on yksi niistä yrteistä, joilla voi maustaa liikaa.

Mihin salvia sopii?

Salvia liharuokien mausteeksi

Liharuokiin salvia sopii täydellisesti. Salvia on erinomainen lampaan ja riistan maustaja. Se peittää rasvan – ja korostaa puolestaan lihan – omaa makua. Myös porsaanlihalle salvia antaa herkullisen maun, kuten myös maksa- ja veriruokiin sekä rasvaiselle kalalle. Salviabroileri on maukas, mutta yksinkertainen arkiruoka.

Salvia myös kasvisten kaveriksi

Kasvisruokia valmistaessa kannattaa myös muistaa salvia. Mausta kaali-, sipuli- ja tomaattiruokia salvialla. Myös linssit, palkokasvit ja juustot maistuvat erinomaisilta salvian kanssa. Kokeile esimerkiksi salviakasviksia ja ihastu!

Muista yrteistä salvian kanssa sopivat yhteen persilja ja rosmariini.

Salvia maustaa italialaisen keittiön herkkuja

Italialaisessa keittiössä käytetään paljon salviaa. Pyöräytä esimerkiksi saapasmaan klassikkoannos, perunagnoccheja ja salvia-voikastiketta tai salvialla maustettuja pekoni–omenacanneloneja. Salvialla maustetaan myös toinen italialaisklassikko, saltimbocca, joka tarkoitta ”hyppää suuhun”. Saltimbocca valmistetaan perinteisesti vasikasta, joka kääräistään salvianlehtien kanssa parmankinkkuun. Vähintään yhtä maukas, ja suoraan suuhun hyppäävä, saltimbocca syntyy kirjolohesta tai broilerista.