Rouskuvan hyvä lehtiselleri jakaa mielipiteitä - taio sellerillä syvyyttä ruokiin

Rouskuvan hyvä lehtiselleri jakaa mielipiteitä - taio sellerillä syvyyttä ruokiin

Päivitetty 21.12.2022

Kosteassa ja suolaisessa maaperässä Länsi-Aasiassa ja Euroopassa villisti kasvava lehtiselleri sopii rouskuvaksi dipattavaksi tai tuomaan lisämakua salaatteihin. Hyödynnä ohjeet sellerin käyttöön ja nappaa rapsakka kasvis kaupan hyllyltä kotikeittiöön!

Miksi selleri on terveellistä?

Lehtiselleri on kehoa puhdistava vihreä herkku! Siinä on paljon huikeita vitamiineja. Lisäksi selleri alentaa verenpainetta ja elimistön tulehdustilaa. Jos olosi tuntuu jotenkin turvonneelta, lisää selleriä ruokavalioosi - se on nimittäin mahtava luonnollinen nesteenpoistaja.

Miltä selleri maistuu?

Sellerillä on samanaikaisesti suolaisen mieto ja rohkean voimakas kasvismainen maku. Se muistuttaa tavallaan raakaa tai vihreää sipulia, maanläheisellä maulla.

Mitä eroa on varsisellerillä ja lehtisellerillä?

Rakkaalla sellerillä on monta nimeä! Rouskuva lehtiselleri on hieman varsiselleriä tummempi, ohutvartisempi ja siinä on voimakkaampi maku. Käytännössä näitä kahta voidaan kuitenkin pitää samana kasvina, jota voi sanoa myös ruotiselleriksi. Ota kokkaukseen kasvista sen lehdet ja varret.

Juuriselleriä eli mukulaselleriä sen sijaan kasvatetaan herkullisen juurimukulan vuoksi, joka sitten kuoritaan ja yleensä keitetään. Maku on raakana voimakas, mutta se muuttuu pehmeän aromikkaaksi kypsennettäessä. Mukula on muhkean röpelöinen. Sen kuoren alta paljastuu vaalea juures, joka sopii loistavasti paahdettavaksi ja keittoihin.

Miten valita sopiva lehtiselleri?

Nappaa kaupasta mukaan se lehtiselleri, joka näyttää rouskuvalta ja siltä, että sen varsi napsahtaisi helposti poikki. Jos haluat napsauttaa varren, teethän se jo ostamallesi sellerille. Parhaan sellerin varret pysyvät hyvin kasassa yhtenä nippuna ja lehtien väri on kauniin vihreä.

Mistä tietää, voiko selleriä vielä käyttää?

Selleri on mennyt huonoksi, kun sen varret ovat pehmenneet hyvin taipuisiksi ja väri muuttunut haaleaksi. Heitä selleri biojätteeseen, jos siinä on hometta tai se on tahmeaa tai limaista.

Tarvitseeko selleri kuoria?

Lehtiselleriä ei tarvitse kuoria. Jos sellerissä on kuitenkin liian kovia osia, voit napsia ne pois. Myös lankamaiset nauhat varren selkäpuolelta voi poistaa.

Miten selleriä säilytetään?

Kääri lehtiselleri muovikääreeseen tai kostean keittiöpyyhkeen sisään ja laita jääkaapin alaosaan. Jos sinulta löytyy sopivan kokoinen säilytysrasia, käytä sitä muovikääreen sijaan. Jotkut sellerifanit käärivät sellerin muovin sijaan huolellisesti alumiinifolioon säilyttääkseen sen kosteuden mahdollisimman pitkään. Selleri sisältää paljon vettä, joten huoneenlämmössä nesteen haihtuessa se voi nuupahtaa helposti. Jääkaappi onkin sellerille sopiva paikka!

Voit myös pakastaa sellerin. Sellerin pakastaminen voi kuitenkin muuttaa sen rakennetta, jolloin siitä tulee vähemmän rapea ja se voi myös menettää osan maustaan. Tuore selleri säilyy yleensä noin 2 kuukautta pakastimessa.

Mitä tehdä selleristä?

Lehtiselleri jakaa mielipiteitä: toiset voisivat rouskutella sitä loputtomiin, kun taas toiset mielellään jättävät sen väliin. Paljon makua sisältävä vihannesta voi syödä sellaisenaan tai pujauttaa vihershottiin lisävitamiineja tuomaan.

Amerikasta lähtenyt tapa herkutella lehtiselleriä on dipata sellerinpaloja maapähkinävoihin. Lehtiselleriä voi kuitenkin käyttää muutenkin kuin dippikasviksena. Katso parhaat vinkkimme tästä!

Caponata-makkarat 2021 (680 x 298) Kuvassa: Caponata-makkarat

Osta lehtisellerit kätevästi verkkokaupasta

Lehtiselleri 300g luomu Alankomaat - kuva

Lehtiselleri 300g luomu Alankomaat

Katso lisää ›

Pirkka lehtiselleri 400g 1lk - kuva

Pirkka lehtiselleri 400g 1lk

Katso lisää ›